Hrvace

Fra Marinko Vukman iz Münchena primio nagradu za životno djelo: Od malih nogu želja mi je bila biti dio priče jednostavnih i običnih ljudi

20. rujna 2021. u 9:34

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Petar Malbaša/IKA

Fra Marinko Vukman, dušobrižnik u Njemačkoj i član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Hrvace primio je nagradu za životno djelo.

Tiskana knjiga o životu fra Marinka Vukmana, poniznog, veselog i otvorenog franjevca

U nakladi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja krajem srpnja 2021. tiskana je knjiga „Tragovi vjere i ljubavi. 40 godina života i rada fra Marinka Vukmana u Njemačkoj“. Urednici izdanja su fra Šimun Markulin i fra Ante Akrap, obojica nastavnici na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, piše IKA. Knjiga na 480 stranica monografski obrađuje život i […]

Svečana sjednica održana je u petak povodom Dana Općine i svetkovine Gospe Žalosne u dvorani društvenog doma gdje se okupilo oko 100 ljudi.

Nakon izvođenja himne „Lijepa naša“, sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća dr. Ante Prolić. Okupljene su pozdravili načelnik Dinko Bošnjak, predstavnici gradova i općina s područja Cetinske krajine te splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Nakon pozdravnih govora i nastupa ženske klape „Cetinjanke“ i muške klape „Cetinjani“, uslijedila je dodjela nagrada ovogodišnjim laureatima.

Nagradu za životno djelo dobio je fra Marinko Vukman, dugogodišnji voditelj katoličkih misija u Njemačkoj, za iznimnu dugogodišnju evangelizacijsko-pastoralno i karitativno djelovanje.

Prva sveta pričest u najvećoj hrvatskoj župi izvan domovine

Prva sveta pričest u Hrvatskoj katoličkoj misiji München, našoj najvećoj župi izvan domovine, proslavljena je u crkvi sv. Pavla na Theresienwiese. Prva i druga skupina prvopričesnika svoje slavlje imala je u subotu 19. lipnja, a treća i četvrta tjedan dana poslije, javlja IKA. U sve četiri skupine stolu Gospodnjem pristupilo je 167 dječaka i djevojčica. […]

„Dirnuti smo i počašćeni nagradama koje ste nam dodijelili. Veseli nas činjenica da je naš rad prepoznat i na ovakav način vrednovan. Od malih nogu želja mi je bila biti dio priče jednostavnih i običnih ljudi, a providnost Božja, kroz franjevačko-svećenički poziv, dodijelila mi je da budem njihov pastir, tješitelj, ali i njihov glas“, rekao je fra Marinko, istaknuvši da je uvijek bio ponosan i povezan sa svojim korijenima što ga je snažilo u životnim pothvatima i 40-godišnjem pastoralnom djelovanju u Njemačkoj: „Nagrade su privilegij i obveza da i dalje radimo na prepoznatljivosti ovog djela Lijepe Naše i rado se uključimo i podržimo sve vaše projekte koji idu na dobrobit sviju koji ovdje žive i grade svoju budućnost“.