Njemačka

Fra Robert Crnogorac izabran u prezbitersko vijeće Nadbiskupije Freiburg

9. siječnja 2024. u 10:31

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: zivazajednica.de

Za predstavnika u prezbitersko vijeće Nadbiskupije Freiburg u ime katolika drugih materinskih jezika izabran je na petogodišnji mandat fra Robert Crnogorac, voditelj Hrvatske katoličke misije Singen-Villingen. Fra Robert je član Hercegovačke franjevačke provincije sa sjedištem u Mostaru.

Preminuo svećenik koji je služio Hrvatima u Ingolstadtu, Nürnbergu i Pforzheim-Bruchsalu

Salezijanac svećenik don Niko Šošić preminuo je jučer u Cugovcu u 78. godini života, 58. godini redovništva i 47. godini svećeništva, izvijestila je Hrvatska salezijanska provincija. Don Niko je rođen 19. rujna 1946. u Šenkovićima (Novi Travnik, BiH) od oca Marijana i majke Kate rođ. Mican. Sakrament kršenja i potvrde primio je u crkvi Presvetog […]

Nadbiskupija Freiburg jedna je od najvećih nadbiskupija od ukupno 27 (nad)biskupija u Njemačkoj koja broji više od 1,6 milijuna katolika. U njoj djeluje i 25 drugih jezičnih skupina osim njemačke, od kojih se sedam okuplja u zajednice koje su zadržale naziv „misije“ te slave sakramente na materinskom jeziku. U Nadbiskupiji su, uz poljsku i talijansku, Hrvati jedna od najvećih zajednica, okupljeni u četiri misije: Freiburg-Bad Säckingen, Srednji Baden, Mannheim-Mosbach i Singen-Villingen.

Savjetodavno tijelo nadbiskupu u upravljanju nadbiskupijom ponajprije je prezbitersko vijeće. Uz nadbiskupa i pomoćne biskupe po službi ostali se članovi ovog vijeća biraju na određeni mandat.

Fra Robert je rođen 15. lipnja 1968. godine u Posušju. U Visokom je završio Franjevačku klasičnu gimnaziju, filozofiju je studirao na Franjevačkoj teologiji u Makarskoj, a teologiju na FFTI-u Družbe Isusove u Zagrebu i na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Fuldi (Njemačka) gdje je i diplomirao 1995. godine.

U Münchenu četiri puta više rođenih nego umrlih Hrvata

Hrvatska katolička župa München objavila je župnu statistiku za 2023. godinu: zabilježeno je 180 krštenja uz još 30 otpusnica za djecu koja su rođena u tom njemačkom gradu, a krštena su u rodnim župama svojih roditelja. Umrlih je bilo 49-ero, dok je ponovno vraćeno u crkvu 27-ero odraslih vjernika. Prvopričesnika je bilo 164-ero, a krizmanika […]

Za svećenika je zaređen u Fuldi 11. ožujka 1995. godine po rukama pomoćnog tamošnjeg biskupa Johannesa Kappa. Zatim je nekoliko mjeseci proboravio u Chicagu kao polaznik intenzivnog tečaja engleskog jezika da bi nakon toga godinu dana djelovao kao duhovni pomoćnik u Hrvatskoj katoličkoj misiji St. Gallen (Švicarska), a onda kao župni vikar jedne njemačke župe u biskupiji Fulda (Njemačka).

Po povratku iz inozemstva djelovao je kao župni vikar u Provinciji (u župama Drinovci i Čitluk) te ponovno u inozemstvu kao župnik njemačkih župa u biskupiji Fulda do prosinca 2021. godine kada je preuzeo vodstvo HKM-a Singen-Villingen.

Najbrojnija hrvatska katolička župa u svijetu i 75. Božić

Ovogodišnji Božić i božićni blagdani prilika su za nas vjernike Hrvatske katoličke župe München da se osvrnemo unatrag 75 godina sa sviješću kako je upravo našu hrvatsku katoličku zajednicu, kroz proteklo dugogodišnje povijesno razdoblje, Božić kao “blagdan obitelji” održao na okupu i u krilu Crkve. Gdje god bio u svijetu Hrvat katolik je dostojno slavio […]

Fra Robertova je poglavita zadaća u započetu mandatu savjetodavno potpomagati i usuglašavati proces restrukturiranja misija drugih materinskih jezika s procesom prestrukturiranja župa u Nadbiskupiji Freiburg koji bi trebao biti završen do početka 2026. godine, javila je Živa zajednica.