Njemačka

Najbrojnija hrvatska katolička župa u svijetu i 75. Božić

4. siječnja 2024. u 7:33

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička župa München

Ovogodišnji Božić i božićni blagdani prilika su za nas vjernike Hrvatske katoličke župe München da se osvrnemo unatrag 75 godina sa sviješću kako je upravo našu hrvatsku katoličku zajednicu, kroz proteklo dugogodišnje povijesno razdoblje, Božić kao “blagdan obitelji” održao na okupu i u krilu Crkve. Gdje god bio u svijetu Hrvat katolik je dostojno slavio Božić, koji ga je, iako daleko u tuđini, u duhu nosio u dragu domovinu. To bogatstvo vjere prenosio je i danas prenosi na mlađi naraštaj.

U Münchenu četiri puta više rođenih nego umrlih Hrvata

Hrvatska katolička župa München objavila je župnu statistiku za 2023. godinu: zabilježeno je 180 krštenja uz još 30 otpusnica za djecu koja su rođena u tom njemačkom gradu, a krštena su u rodnim župama svojih roditelja. Umrlih je bilo 49-ero, dok je ponovno vraćeno u crkvu 27-ero odraslih vjernika. Prvopričesnika je bilo 164-ero, a krizmanika […]

Ovaj Božić i badnji dan u povijesti naše hrvatske katoličke zajednice München bio je 75. jubilarni Božić i 75. jubilarni badnjak. To s radošću i ponosom možemo potvrditi iako živimo u sredini gdje se izgubio sami smisao Božića i gdje je Božić komercijaliziran sjajem i raskošem svjetovnih sadržaja.

“Hrvatski Božić” i nadalje živi u obiteljima naše hrvatske katoličke zajednice koja je brojna i živa zajednica. On nas dodiruje i nadahnjuje raznolikošću svojih poruka i sadržaja.

U župi imamo mogućnost božićnih ispovijedi i slavljenja svetih misa, kako polnoćki tako i svetih misa na sam Božić i božićne svagdane, što našim vjernicima koji ne mogu biti za Božić u domovini Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini puno znači. Hrvatski je Božić ispunjen mnogim običajima. Naše božićne pjesme, za koje je naš poznati bibličar, o. fra Bonaventura Duda rekao da su “prepjevano Evanđelje,” otkrivaju što hrvatski vjernik duboko u svom srcu osjeća.

München: Hrvatske obitelji uživale u predstavi Pale sam na svijetu

Udruga roditelja i učitelji hrvatske nastave u Bavarskoj omogućili su mnogim hrvatskim obiteljima prisustvovanje na predstavi Pale sam na svijetu, koju je u kapeli bl. Alojzija Stepinca u HKŽ-u München izvelo kazalište Scena Gorica. Tekst je napisao Jens Sigsgaard, režiju potpisuje Ivana Čoh, a glume Tomislav Krstanović i Ana Vilenica. Sve prisutne roditelje i djecu […]

Božićna radost davala mu je snagu i nadu u bolju budućnost u najtežim trenucima života i svoje povijesti. Svete mise na hrvatskom jeziku, pjevanje hrvatskih božićnih popijevki u crkvi, molitveno raspoloženje u obitelji, kićenje jaslica i bora, zajedničko hrvatsko božićno slavlje župe uz druženje, igrokaze, hrvatsku pjesmu i ples djece i mladih te okus domaćih hrvatskih specijaliteta nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

U cijelome se svijetu ove godine slavi 800. obljetnica Božića u Grecciu gdje je, na Badnjak 1223. godine, sveti Franjo Asiški sa svojom braćom uprizorio prve žive božićne jaslice. Od tog Božića jaslice su postale neizostavan dio vanjskog obilježavanja Božića i božićnih blagdana. Ove su godine članovi Frame naše župe upriličili božićne jaslice u Kapeli blaženog Alojzija Stepinca.

Veliki broj hrvatskih vjernika – djece, mladih i odraslih posljednjih je godina doselilo u Njemačku i ostale europske i izvaneuropske zemlje, daleko od svoje domovine.

Veličanstveni duhovni koncert Alana Hržice u Münchenu: Svi smo te večeri osjećali posebnu radost i zajedništvo

U prošlu subotu u monumentalnoj crkvi sv. Pavla u Münchenu održan je duhovni koncert koji je predvodio Alan Hržica sa svojim slavljeničkim timom. Više od tisuću Hrvata prisustvovalo je dvosatnoj večeri slavljenja. Pod vodstvom Duha Svetoga zajedničkim snagama sa svojim sinovima, koji su prvi put uz njega nastupili, Hržica je donio Krista u srca prisutnih […]

Do novoga hrvatskoga iseljeničkoga vala u Njemačku došlo je ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013., a taj proces još uvijek traje. Kutak domovine hrvatski su vjernici našli i u našoj župi koja je ove godine proslavila 75. obljetnicu djelovanja. Ova, po broju vjernika najbrojnija hrvatska katolička župa u svijetu, nadomjestila je rodne župe iz kojih su ovamo došli. Crkva u Bavarskoj nam omogućuje da i ovdje, u tuđini, možemo na svome hrvatskom jeziku slaviti Boga. Veliki je to dar koji svi mi trebamo cijeniti.

Sa sjetom u očima ponekad promatramo koliko se djece i mladih doselilo ovdje iz drage nam domovine Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Oni su obogatili naše hrvatske katoličke zajednice na svetim misama, vjeronauku, u Frami, crkvenim zborovima, folkloru i drugim aktivnostima naše župe.

Hrvati iz Münchena u svojim srcima osjetili krvavu i bolnu povijest Vukovara

Dvije knjige „Herojski Vukovar“ te znanstveno-izdavački projekt „Herojski Vukovar – povijest grada i život Vukovaraca tijekom 30 godina (1991. – 2021.)“ predstavljeni su u prošlu nedjelju u kapeli bl. Alojzija Stepinca u Münchenu. Predstavljanje su organizirali Akademski krug Hrvatske katoličke župe München, u suradnji s udrugama Hrvatska kuća München, Matica hrvatska München te Društvom za […]

U današnje doba velikih migracija kada je i grad München u kojemu živimo postao veliki multikulturalni grad vjerujemo da naša hrvatska katolička zajednica ima prepoznatljivu ulogu u životu grada i nadbiskupije München i Freising.

s. Nikolina Bilić