Tragovi vjere i ljubavi

Fratar iz Njemačke u rodnom kraju predstavio svoju knjigu pa donirao 20 tisuća kuna u Fond Gospe Sinjske

22. rujna 2021. u 9:19

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: fra Šimun Markulin/IKA

Knjiga „Tragovi vjere i ljubavi. 40 godina života i rada fra Marinka Vukmana u Njemačkoj“, o čijem je izdanju dijaspora.hr već pisala, predstavljena je proteklog vikenda u hrvatačkoj sportskoj dvorani u okviru proslave svetkovine Gospe Žalosne i Dana Općine Hrvace, piše IKA.

Tiskana knjiga o životu fra Marinka Vukmana, poniznog, veselog i otvorenog franjevca

U nakladi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja krajem srpnja 2021. tiskana je knjiga „Tragovi vjere i ljubavi. 40 godina života i rada fra Marinka Vukmana u Njemačkoj“. Urednici izdanja su fra Šimun Markulin i fra Ante Akrap, obojica nastavnici na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, piše IKA. Knjiga na 480 stranica monografski obrađuje život i […]

Voditeljica Marija Maroš na početku je pozdravila sve okupljene i pozvala opernog pjevača Božu Župića da izvede himnu „Lijepa naša“. Nakon izvedbe, pozdravne riječi uputili su dugogodišnji načelnik Općine Hrvace Dinko Bošnjak i gvardijan Franjevačkog samostana Gospe Sinjske u Sinju fra Ante Čovo.

Knjigu „Tragovi vjere i ljubavi“ predstavili su fra prof. dr. Anđelko Domazet s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, don prof. dr. Marko Trogrlić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i fra mr. sc. Šimun Markulin s KBF-a u Splitu.

Nakon izlaganja predstavljača, zahvalnu riječ uputio je fra Marinko Vukman, svećenik rodom iz Hrvaca, koji je od svoje Općine 17. rujna 2021. dobio nagradu za životno djelo.

„Duboko sam zahvalan dragom Bogu od kojega nam dolazi svaki dar, majci Provinciji koja mi je od samoga početka moga pastoralnoga djelovanja povjerila službu dušobrižnika među našim iseljenicima u Njemačkoj. Punih četrdeset godina plodonosnog, uspješnog i blagoslovljenog života i rada djelomično je ukoričeno u knjizi Tragovi vjere i ljubavi“, rekao je fra Marinko Vukman.

Fra Marinko Vukman iz Münchena primio nagradu za životno djelo: Od malih nogu želja mi je bila biti dio priče jednostavnih i običnih ljudi

Fra Marinko Vukman, dušobrižnik u Njemačkoj i član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Hrvace primio je nagradu za životno djelo. Svečana sjednica održana je u petak povodom Dana Općine i svetkovine Gospe Žalosne u dvorani društvenog doma gdje se okupilo oko 100 ljudi. Nakon izvođenja himne „Lijepa naša“, sjednicu je […]

„Knjiga nije povijest jednoga fratra, nego povijest našega čovjeka u tuđini koji je izložen mnogim izazovima i nesnalaženjima tražio i pronalazio utjehu u svojoj Crkvi i kod svojih svećenika. Ovo je povijest naših misija i misionara koji su u različitim, teškim vremenima, čuvali i sačuvali vjerski i nacionalni identitet hrvatskog čovjeka, budili nadu u bolje sutra i uskrsnuće hrvatskog naroda i države koju smo, hvala Bogu, i dočekali“, istaknuo je fra Marinko.

Zatim je zahvalio rodnim Hrvacama, svima koji su zaslužni za objavljivanje knjige, posebno urednicima fra Šimunu Markulinu i fra Anti Akrapu, recenzentima don prof. dr. Ivanu Bodrožiću i don prof. dr. Marku Trogrliću, lektorici Ivni Mravak, dr. sc. Jakovu Borkoviću (grafičko oblikovanje), tiskari Denona i brojnim sponzorima.

Zahvalio je svima koji su nabavili knjigu i tako pomogli udruzi „Anđeli“ u Splitu. Na kraju obraćanja fra Marinko je darovao 20 tisuća kuna u Fond Gospe Sinjske koji financijski potpomaže obitelji s četvero i više djece. Donaciju je preuzeo sinjski gvardijan o. Čovo.

Predstavljanju knjige prisustvovalo je 300 mještana i njihovih gostiju. Među njima bili su predsjednik Općinskog vijeća dr. Ante Prolić, zastupnik u Hrvatskom saboru i sinjski gradonačelnik Miro Bulj, bivši načelnik prijateljske Općine Feričanci Ivica Tomić, načelnik prijateljske općine Kuzma u Sloveniji Jozef Škalic, direktorica Turističke zajednice Grada Sinja Monika Vrgoč, prva generalna konzulica Republike Hrvatske u Stuttgartu Zdenka Babić Petričević te brojni svećenici i časne sestre.

U Sydneyu predstavljena knjiga o Blaćanima u svijetu

U Hrvatskom klubu “Dalmacija Sydney”, u prisutnosti dvjestotinjak članova kluba i gostiju, prošli tjedan predstavljena je knjiga „Na putu bez povratka“, poznatog i uglednog hrvatskog autora Dušana Kalogjere. Program je vodila pjesnikinja i dugogodišnja novinarka Ivana Bačić Serdarević. Svaki hrvatski klub u svijetu pa tako i ovaj impozantni u Sydneyu, godinama u tuđini pomaže u […]

Uz Božu Župića, u glazbenom dijelu nastupio je Nenad Vetma. Nakon predstavljanja knjige uslijedio je kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili HKUD „Peruća“ Hrvace, KUD „Krenica“ Gala, Nenad Vetma, Folklorni ansambl „Sveta Nedjelja“, sinjske mažoretkinje i HKUD „Luke“ Višići, javlja IKA.