Posebna nagrada

Hrvatska zajednica u Srbiji proslavila svoj blagdan

26. lipnja 2021. u 13:17

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska riječ

Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića, praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji, obilježen je jučer polaganjem vijenca i svečanom akademijom u Subotici, prigodom čega su nagrađeni najbolji učenici koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku.

Poznat datum održavaja najveće književne manifestacije Hrvata u Vojvodini

Najveća književna manifestacija Hrvata u Vojvodini “20. dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova”, bit će održana od 6. do 9 listopada 2021. Jednoglasno je odlučeno da se nagrada za životno djelo na području književnosti dodijeli književniku Lazaru Franciškoviću. U okviru manifestacije planiran je bogat program, od sadržaja za djecu i mlade, znanstveno-stručnoga […]

Prisutnima se na početku akademije obratila predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, poručivši nagrađenim učenicima kako svoje talente trebaju podijeliti s drugima te da pohvaljivanje pojedinačnih uspjeha znači buduće obogaćenje cijele zajednice…

„Zato, neka ova večer bude takvo nagrađivanje, da pohvaljivanjem svakog od vas budu ujedno nagrađeni i oni koji će se naći na vašem životnom putu. Da večeras ne nagradimo samo 137 učenika i troje učitelja, nego cijelu našu zajednicu – i to sa zlatom koje svaki od vas nosi u sebi i koje će nas, već od sutra, sve zajedno, vjerujem, obogatiti“, rekla je Vojnić.

HNV je i ove godine pohvalio i nagradio učenike osnovnih i srednjih škola koji su u izvannastavnim aktivnostima, školskim, općinskim, okružnim i državnim natjecanjima osvojili jedno od prvih triju mjesta, kao i one koji su postigli odličan uspjeh.

Hrvatima u Srbiji poslana vrijedna donacija iz Istarske županije: Sretno dijete i toplina djetinjstva znače vedar i stabilan pogled u budućnost

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, zahvaljujući financijskim sredstvima koje je donirala Istarska županija, osiguralo je vrtićima s nastavom na hrvatskom jeziku prikladnu opremu potrebnu za rad s djecom. „Smisao svih naših djelovanja, ulaganja i napora jest integrirani razvoj društva komu je čovjek svrha i središte. S ponosom gledamo kako naša hrvatska zajednica raste i […]

Posebna nagrada dodjeljuje se „učeniku generacije“ komu pripada titula „crvena kravata“, a nominirani učenici za školsku 2020./2021. godinu su: Iva Molnar, OŠ „Matko Vuković“, Lucija Horvacki, OŠ „Matko Vuković“, Matija Ivković Ivandekić, „đak generacije“ u OŠ „Ivan Milutinović“ i Andrija Mandić, „đak generacije“ u OŠ „Matko Vuković“.

Ove godine zbog velikih postignuća i zavidnih rezultata „crvenu kravatu“ osvojila su dvojica učenika: Matija Ivković Ivandekić i Andrija Mandić.

Osim učenika, nagrađeni su prosvjetni djelatnici koji nastavu izvode na hrvatskom jeziku: Elena Brdar, učiteljica koja je povela prvi naraštaj učenika nastave na hrvatskom jeziku u OŠ „22. oktobar“ u Monoštoru i Sanja Dulić, učiteljica OŠ „Ivan Milutinović“ u Subotici, a osim njih priznanje je za zagovaranje obrazovanja na hrvatskom jeziku te za angažman u otvaranju prvih jaslica na hrvatskom jeziku primio i vlč. dr. Marinko Stantić.

Prigodni program svojim su nastupima uveličali članovi Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevački pisama“ pod ravnanjem prof. Mire Temunović, Komorni sastav „Kockice“, maturantica srednje glazbene škole u Subotici Magdalena Temunović, Marko Brdar iz Monoštora, a plesom i recitacijama predstavila su se djeca iz dvaju vrtića „Marija Petković – Sunčica“ i „Marija Petković – Biser“.

Osječko-baranjski župan s Hrvatima u Srbiji: Naša je obveza pomoći vam

Osječko-baranjski župan i potpredsjednik Hrvatske demokratske zajednice Ivan Anušić posjetio je jučer sa svojim suradnicima Monoštor, gdje je obišao objekt „Kuću monoštorske župe“ i susreo se s predstavnicima mjesnih Hrvata te s predstavnicima Hrvata u Republici Srbiji. Na zajedničkom sastanku predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić predstavila je projekte i izazove s […]

Događaju su prisustvovali uime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu Milan Bošnjak, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, pomoćnica pokrajinskog tajnika za nacionalne manjine – nacionalne zajednice Milinka Hrćan, ravnatelj Novinsko-izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“ Ivan Ušumović sa suradnicima, načelnik općine Stari Jankovci u Republici Hrvatskoj Dragan Sudarević, predsjednik Katoličkog društva „Ivan Antunović“ Josip Štefković, menadžerica kulturnih aktivnosti ZKHV-a Katarina Čeliković, jedna od inicijatorica svečanosti dodjeljivanja nagrada i pohvala, te domaćini svečanosti članovi Ureda Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.