Kanada

Generalni konzul u Mississaugi primio rektora Hrvatskog nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu

26. lipnja 2023. u 0:01

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Generalni konzulat Republike Hrvatske u Mississaugi

Ante Jović, generalni konzul Republike Hrvatske u kanadskoj Mississaugi nadležan za pokrajinu Ontario, primio je u petak u konzulatu mons. Antuna Sentea, ml., rektora Hrvatskog nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu.

Hrvate u Mississaugi krizmao nadbiskup Petar Rajič: Roditelji, djeca uče od vas

Na blagdan Blagovijesti u Župi Hrvatskih mučenika u Mississaugi sakrament svete potvrde podijelio je nadbiskup Petar Rajič, apostolski nuncij u Litvi, Estoniji i Latviji. Nadbiskup je u svojoj homiliji potaknuo krizmanike da ostanu vjerni i prisutni u Crkvi te da se ne boje, a posebno se obratio njihovima roditeljima… „Vi ste dragi roditelji dali obećanja […]

U pratnji mons. Sentea bio je vlč. Božidar Josip Tenšek, voditelj župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi koji je i organizirao susret.

Tom prigodom mons. Sente prezentirao je aktivnosti Nacionalnog svetišta svetog Josipa te izvijestio konzula kako u ljetnim danima mnogi Hrvati koji žive u Kanadi prilikom boravka u Hrvatskoj rado posjećuju karlovačko svetište. Tijekom posjeta domovini Hrvati žele uživo vidjeti svetište iz kojeg su pratili misna slavlja, posebno za vrijeme pandemije koronavirusa.

“Ove je godine Josipovo svetište u Karlovcu primilo više do 60 tisuća hodočasnika”, rekao je mons. Sente te konzulu uručio repliku kipa svetog Josipa, akademskog kipara Ante Starčevića.

U Mississaugi obnovljen kip Majke Božje Lurdske

Kip Majke Božje Lurdske koji se nalazi u Župi Hrvatskih mučenika u Mississaugi blagoslovio je 6. svibnja 1984. godine kardinal Franjo Kuharić tijekom svog posjeta ovoj hrvatskoj zajednici u Kanadi. Kip je nabavljen u Gospinom Svetištu u Lurdu u Francuskoj. Tijekom godina došlo je do manjih oštećenja u podnožju, a i boje su s vremenom […]

Generalni konzul u Mississaugi uručio je mons. Senteu fotografiju najpoznatije turističke atrakcije u Torontu – CN tornja osvijetljenog u bojama hrvatske zastave povodom 30. svibnja, dana Hrvatske državnosti, te prezentirao aktivnosti Konzulata kao i činjenicu da upravo u Torontu, Mississaugi i Hamiltonu živi veliki broj Karlovčana.