Bern

Grlić Radman pozdravio odluku zbog koje će Hrvati uskoro moći ići raditi u Švicarsku

24. studenoga 2021. u 0:05

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u utorak u radnom posjetu Švicarskoj Konfederaciji, gdje se susreo s ministrom vanjskih poslova Ignazijom Cassisom, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH.

Ministar Grlić Radman obećao potporu Hrvatima u Kanadi

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u nedjelju s članovima hrvatske zajednice u Mississaugi. U svom obraćanju naglasio je važnu ulogu hrvatskih župa u očuvanju i njegovanju hrvatskog nacionalnog identiteta – jezika, kulture i tradicije. Župu Hrvatskih mučenika u Mississaugi istaknuo je kao jedan od najboljih primjera privrženosti očuvanju i promicanju […]

Ministar je istaknuo dobre i prijateljske odnose Hrvatske i Švicarske, “čvrsto usidrene na europskim vrijednostima, čemu svakako pridonosi i hrvatska zajednica u Švicarskoj”.

Zahvalio je ministru Cassisu na donaciji 20 potpuno opremljenih mobilnih stambenih jedinica i 12 sanitarnih kontejnera koje je Švicarska uputila potresom pogođenim područjima na Banovini. U tom pogledu spomenuta je mogućnost daljnje suradnje nadležnih službi obje zemlje u području civilne zaštite.

Pozdravio je odluku Saveznog vijeća Švicarske od 1. listopada 2021. godine kojom, nakon pet godina primjene Protokola III. Sporazuma o slobodi kretanja sklopljenog s Europskom unijom, Švicarska Konfederacija neće zatražiti daljnje produženje prijelaznog razdoblja u kojem je bio ograničen pristup hrvatskih državljana švicarskom tržištu rada. Time će hrvatski državljani od 1. siječnja 2022. biti izjednačeni s državljanima ostalih država članica Europske unije na švicarskom tržištu rada, što će dati novi zamah bilateralnim hrvatsko-švicarskim odnosima.

FOTO I VIDEO: Ministar Grlić Radman uručio Živku Knezoviću hrvatsko državljanstvo

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, jučer je u Chicagu posjetio Hrvatski etnički institut i Hrvatsku franjevačku kustodiju Svete obitelji. Tom prigodom ministar se sastao s fra Jozom Grbešom, kustosom hrvatskih franjevaca za Sjedinjene Američke Države i Kanadu, koji ga je upoznao sa stogodišnjom franjevačkom prisutnošću na sjevernoameričkom kontinentu i sa […]

Na sastanku je izraženo obostrano zadovoljstvo dosadašnjom provedbom švicarsko-hrvatskog programa suradnje koji će se, kroz različite projekte, provoditi do kraja 2024. godine, a i nakon toga kada Švicarska bude isplatila drugi financijski doprinos kohezijskoj politici EU. Ministri su razgovarali i o ukupnim odnosima EU-a i Švicarske.

Razgovarali su, također, o reguliranju radnog statusa učiteljica hrvatske nastave u Švicarskoj.

„Hrvatska nastava je od iznimne važnosti za održavanje i njegovanje, osim jezičnog, i hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta mlađih naraštaja hrvatskih iseljenika u Švicarskoj“, istaknuo je Grlić Radman.

Tijekom posjeta Švicarskoj ministar je iskoristio prigodu i sastao se s predstavnicima hrvatske zajednice.

Ministar Grlić Radman s Hrvatima u Hamiltonu: Ovdje ste utkali neizbrisiv trag hrvatske kulture, tradicije, jezika, pjesme, plesova i hrane

Sudjelovanjem na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje s hrvatskom zajednicom u Hamiltonu, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman započeo je u četvrtak svoj posjet Kanadi. “Danas se prisjećamo žrtava Vukovara i Škabrnje – mjesta koje smo ponovno izgradili, i žrtava Domovinskog rata, u […]

„Obilježavanje 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa sljedeće godine bit će prigoda za daljnje produbljivanje i proširenje švicarsko-hrvatskih bilateralnih odnosa“, zaključio je Grlić Radman.