Župni maraton

HKM Ingolstadt javlja o bogatom programu u srpnju. Emotivno je bilo na odlasku župljanke Ane Rimac u domovinu

28. srpnja 2021. u 9:51

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Josip Radoš, HKM Ingolstadt

Dok se svijet oko nas na veliko pripremao za Europsko nogometno prvenstvo i Ljetne olimpijske igre, u našoj Hrvatskoj katoličkoj misiji Ingolstadt tekle su punom parom puno bitnije i važnije pripreme: djeca i mladi su se s voditeljem misije don Matom Križićem pripremali za sakrament prve svete pričesti i sakrament potvrde.

Hrvati u Ingolstadtu proslavili zaštitnika svoje misije: Budite sretni, činite dobro i pustite ptice neka pjevaju

Hrvatska katolička misija Ingolstadt u nedjelju je proslavila svog zaštitnika – svetog Ivana don Bosca. Zbog novih mjera ograničenja okupljanja, slavlje je podijeljeno u dvije mise. Izostala je i tradicionalna fešta, tako da nije bilo zajedničkog objeda, pjesme i veselja. “Zbor mladih HKM Ingolstadt liturgijskom je glazbom i pjevanjem uveličao sv. misu u 11 sati. […]

Sigurno je to u svakoj župi i misiji veliki događaj, zahtijeva puno truda i rada, ustrajnosti i organizacije kako bi ti dani bili nešto posebno i ostali svima u lijepom sjećanju. Iako su mjere zaštite otežale pripreme, nije bilo odustajanja i nitko se nije dao zbuniti. Vjeronauk, predavanja i susreti održavani su u crkvi.

S devetero prvopričesnika moglo se biti i u župnoj dvorani, ali kada je u pitanju 39-ero krizmanika – nije bilo izbora. Župa St. Martin u Mailingu nam je nesebično omogućila korištenje dvorane kao i crkve. Dobar, čak prijateljski odnos sa župnikom Flascharom i bratska suradnja na razini te župe sigurno su razlog da se baš tu osjećamo srdačno primljeni i dobro došli.

Josip Radoš, HKM Ingolstadt

Naš župni maraton započeo je u subotu 3. srpnja kada je don Mato Križić, odlukom nadležnog biskupa Gregora Maria Hankea, biskupa Eichstätta, kojoj naša HKM Ingolstadt pripada, sa svojim prijateljem župnikom župe St. Konrad i St. Josef, vlč. dr. Clemensom Hergenröderom i đakonom Draganom Milošem, na dvije sv. mise svim 39 krizmanika podijelio sakrament potvrde.

Tom velikom slavlju pridružili su se naravno roditelji, braća i sestre te brojni prijatelji i rodbina naših krizmanika. Liturgijsko pjevanje animirao je zbor mladih kojeg vode Mia Lukač i Ana Klišanin te zbor HKM Ingolstadt, VIS Karisma.

Nije bilo puno vremena za odmor, jer već u nedjelju 18. srpnja našu misiju Ingolstadt posjetio je don Gabrijel Jukić, misionar u Ugandi. Don Gabrijel je predvodio sve sv. mise u misiji te nam svima pokušao dočarati svoj misionarski život i rad u Ugandi, kao i život njegovih župljana u skromnim, jednostavnim, ali i teškim okolnostima. Naši župljani su i ovaj puta dokazali svoju velikodušnost i otvoreno srce te svojim novčanim prilozima obradovali misionara koji svaki euro ulaže u školovanje i liječenje svojih župljana u Ugandi.

U subotu 24. srpnja u HKM-u Ingolstadt proslavljena je prva sveta pričest. Devet prvopričesnika okupilo se oko stola Gospodnjeg. Ponosni i radosni roditelji su sa župljanima naše misije proslavili taj veliki dan za njihove mališane. Uz župnika don Matu pripomogli su animatori i ovogodišnji krizmanici da slavlje prve svete pričesti bude što svečanije, te aktivno pripomagali prije i za vrijeme sv. mise da bi sve išlo planiranim rasporedom. Ne bi bilo pošteno ne spomenuti one naše najsitnije, djecu članova zbora HKM-a Ingolstadt, VIS Karizma, koji su sa zborom i pod vodstvom Zdravke i Marka Rimac otpjevali prigodne prvopričesne pjesme i time dali svoj prilog tom velikom danu u našoj zajednici.

Josip Radoš, HKM Ingolstadt

Zahvalni smo Gospodinu na svim ovim slavljima, na tako velikom broju prvopričesnika i krizmanika, na njihovim roditeljima koji su ih dovodili na pripreme, vjeronauk i susrete, zahvalni smo i za našeg župnika i voditelja misije don Matu Križića, koji iskreno i s puno ljubavi radi i priprema djecu i mlade za sakramente.

Sva ova događanja u našoj misiji smo završili jučerašnjom zahvalom i ispraćajem drage nam Ane Rimac koja se ovih dana seli u Hrvatsku. Kao zajednica smo u molitvama vjernika molili za Anu i poželjeli joj sretan put i novi početak u domovini.

Ana i njezin suprug Mato Rimac, koji je do Uskrsa bio dugogodišnji sakristan naše misije, a nažalost polovicom travnja nakon kratke bolesti i neočekivano preminuo, bili su od prvih početaka misije Ingolstadt aktivni članovi. Nikada im nije bilo teško i naporno sudjelovati, bilo u misnim slavljima, molitvama, pobožnostima, ali i svim drugim aktivnostima koje je naša misija organizirala i nudila.

„S puno ljubavi, iskreno i otvoreno ste uvijek bili tu s nama“, rekao je don Mato u svojoj zahvali.

Prva sveta pričest u Beču: Danas se jako veselim i imam razloga dosta jer u svoje srce primam Isusa, najdražeg Gosta

U Hrvatskoj katoličkoj misiji Beč u nedjelju je 104-ero djece primilo prvu svetu pričest. Ovaj izvještaj započet ću riječima prve recitacije: “Danas se jako veselim i imam razloga dosta jer u svoje srce primam Isusa, najdražeg Gosta”. Prvopričesnici su u crkvi Am Hof bili podijeljeni u dvije skupine. Slavlje je predvodio fra Josip Koren, voditelj […]

Nakon Ane i Mate ostaju naraštaji aktivnih članova, njihova djeca s obiteljima te unučad u našoj misiji. Jednim skromnim darom i zahvalom u ime cijele misije Ingolstadt duboko ganut don Mato oprostio se od naše Ane. Želimo joj sve najbolje, dugo zdravlje, sretan početak u Hrvatskoj uz obilje Gospodnjeg blagoslova. Zauzvrat nam je obećala da će se moliti za nas – a i mi ćemo naravno za nju.

Kruno Janković, HKM Ingolstadt