Am Hof

Prva sveta pričest u Beču: Danas se jako veselim i imam razloga dosta jer u svoje srce primam Isusa, najdražeg Gosta

24. svibnja 2021. u 10:30

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: HKM Beč

U Hrvatskoj katoličkoj misiji Beč u nedjelju je 104-ero djece primilo prvu svetu pričest. Ovaj izvještaj započet ću riječima prve recitacije: “Danas se jako veselim i imam razloga dosta jer u svoje srce primam Isusa, najdražeg Gosta”.

Vjerske zajednice u Austriji popuštaju s mjerama

Vjerske zajednice u Austriji same donose odluke o mjerama protiv širenja koronavirusa. Paralelno s popuštanjem državnih mjera, Rimokatolička Crkva je od 19. svibnja dopustila pjevanje u zboru, a vjernici u crkvi obvezni su nositi zaštitne FFP2 maske i držati razmak. U vjerskim zajednicama ne vrijedi 3G pravilo. Iz Crkve su izjavili kako se preporučuje pričest […]

Prvopričesnici su u crkvi Am Hof bili podijeljeni u dvije skupine. Slavlje je predvodio fra Josip Koren, voditelj Hrvatske katoličke misije u Beču.

Uobičajeno je da pripreme za slavlje sakramenta prve svete pričesti traju jednu školsku, odnosno vjeronaučnu godinu. Tako smo ujesen i započeli s vjeronaukom te ga redovito imali subotama, no ubrzo smo bili spriječeni. Naime, širenje koronavirusa dovelo je do donošenja novih mjera zbog kojih se više nismo smjeli okupljati.

Neposredno prije primanja sakramenta pričesti, imali smo trodnevnicu koju su predvodili fra Ivica Pečnik, fra Ivica Janjić i fra Radovan Ćorić. Pateri su ukazali na važnost primanja sakramenata, roditeljima su poručili da djeci budu potpora u vjerničkom životu, a djeci da vole Isusa. Jer ako je Isus na prvom mjestu u našem srcu, sve ostalo će također biti na svome mjestu. Uz trodnevnicu je bila organizirana sveta ispovijed za djecu i roditelje.

Zanimljiva korizmena akcija Hrvatske katoličke misije Beč. Traže se kumovi

Hrvatska katolička misija Beč u suradnji s Hrvatskim domom započela je korizmenu akciju prikupljanja novčanih sredstava za potresom ugrožene obitelji na Banovini. “Pokušat ćemo skupiti što više kumova, dakle obitelji koje se obvezuju sa 100 eura mjesečno na godinu dana pomagati jednoj obitelj iz ugroženog područja”, rekao je fra Josip Koren, voditelj tamošnje katoličke misije. […]

Zbog sprječavanja širenja zaraze imali smo koncept kojim smo se vodili kako bi slavlje prošlo po svim propisima. Naime, svako dijete je dobilo papir gdje će sjediti sa svojom obitelji, svi smo morali imati maske, dezinficirati ruke i držati određeni razmak.

Samo slavlje na obje mise počeli smo pjesmom “Hajdemo djeco Bogu svome”, nakon čega su mališani pozdravljali recitacijom Isusa koji će toga dana na poseban način pod prilikama kruha doći u njihova srca. Poslije recitacije, fra Josip je pozdravio prvopričesnike, njihove roditelje, djedove, bake, braću i sestre te pozvao da se pripravimo za slavlje.

U propovijedi je fra Josip razgovarao s djecom, došao je među njih i govorio o sjećanju počevši od onih koja nas vežu jedne uz druge i povezao sa sjećanjem na Isusa i uspomenu koju nam je ostavio, a to je njegova Posljednja večera.

Trostruka radost za Hrvate u Freiburgu: Ono najbitnije je vidljivo srcu

Ove godine Hrvatska katolička misija Freiburg – Bad Säckingen doživjela je trostruku radost jer je tridesetero djece podijeljeno u tri skupine primilo Prvu svetu pričest. Budući da je zbog pandemije koronavirusa događaj već bio odgođen, nesuđeni prošlogodišnji prvopričesnici sakramentu su pristupili prvi u 2021. Veliko slavlje svečano su zaključili slavljenici iz Rheinfeldena, gdje dugo nije […]

Prvu svetu pričest djeca su primila u pratnji svojih roditelja. Nakon dječje zahvale fra Josip je čestitao i zahvalio prvopričesnicima, što su lijepo recitirali, roditeljima koji su dovodili djecu na vjeronauk, djedovima i bakama za svjedočenje vjere, časnim sestrama koje su s djecom pripremile slavlje i uredile crkvu, braći svećenicima koji su ispovijedali djecu i roditelje, vjernicima koji su dijelili papire i dezinficirali u crkvi te svima koji su doprinijeli ljepoti ovog slavlja.

s. Dragana