Do 19. studenog 2021.

HNV u Republici Srbiji: Predložite istaknute članove zajednice u 2021.

2. studenoga 2021. u 5:39

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji objavilo je javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu priznanja u 2021. godini.

‘Hrvatski jezik u Srbiji ne postoji. Sve što dolazi iz Hrvatske je upitno ili manje vrijedno’

Političko vodstvo Hrvata u Srbiji osudilo je danas nijekanje hrvatskog jezika u udžbenicima gramatike za učenike osmih razreda. “Hrvatski jezik u Srbiji ne postoji! To je vrh ledenoga brijega društvenoga konteksta koji uvelike opterećuje položaj Hrvata u Srbiji”, rekao je Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Tjednik “Hrvatska riječ” javlja kako se u […]

Poziv se upućuje za dodjelu sljedećih kategorija:

  • priznanje „Ban Josip Jelačić“ za društveni rad u hrvatskoj zajednici
  • priznanje „Dr. Josip Andrić“ za doprinos hrvatskoj kulturi
  • priznanje „Pajo Kujundžić“ za doprinos obrazovanju na hrvatskom jeziku

Uz obrazloženi prijedlog za dodjelu priznanja na hrvatskome jeziku u pisanom obliku, potrebno je dostaviti dokumentaciju kojom se dokazuju navodi iz preporuke te kratak životopis predloženoga kandidata. Podnositelji mogu biti pravne i fizičke osobe.

Prijedlozi se dostavljaju putem preporučene poštanske pošiljke ili osobno u zatvorenoj kuverti na adresu: Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, Preradovićeva br. 13, 24000 Subotica, s naznakom „Za javni poziv za dodjelu priznanja”.

Hrvatsko vijeće u Srbiji pomaže mladima u odabiru profesionalnog puta

U prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, od 10. do 11. kolovoza održano je testiranje 20-ero učenika sedmih razreda osnovne i trećih razreda srednje škole. Testiranje je prvi dio programa profesionalne orijentacije GPS „Gdje Poći Sutra!?“ koji organizira HNV uz suorganizaciju Udruge „Naša djeca“ i Hrvatskog prosvjetnog društva „Bela Gabrić“, a čiju je realizaciju […]

Priznanja će biti svečano uručena 15. prosinca 2021. godine na obilježavanju praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Rok za prijavu je 19. studeni 2021.