Gdje poći sutra?

Hrvatsko vijeće u Srbiji pomaže mladima u odabiru profesionalnog puta

12. kolovoza 2021. u 8:57

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

U prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, od 10. do 11. kolovoza održano je testiranje 20-ero učenika sedmih razreda osnovne i trećih razreda srednje škole.

Bogat program hrvatske zajednice u Srbiji: Ljetna škola hrvatskog jezika, kulture i duhovnosti, Međunarodna likovna kolonija Bunarić i Dužijanca u Đurđinu

Nakon prošlogodišnje pauze, djeca u nastavi na hrvatskom jeziku s nestrpljenjem su dočekala 13. Ljetnu školu hrvatskog jezika, kulture i duhovnosti na otoku Prviću koja je održana od 24. srpnja do 1. kolovoza, a okupila je šezdesetak sudionika – predškolaca s obiteljima te učenika osnovnih i srednjih škola. Mališani su uživali u bogatom programu koji […]

Testiranje je prvi dio programa profesionalne orijentacije GPS „Gdje Poći Sutra!?“ koji organizira HNV uz suorganizaciju Udruge „Naša djeca“ i Hrvatskog prosvjetnog društva „Bela Gabrić“, a čiju je realizaciju podržalo i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Testiranje provodi Jasna Vojnić, diplomirana psihologinja i voditeljica programa, a u izvedbi je asistirao Petar Huska, student psihologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj programa je iniciranje promišljanja među učenicima glede odabira profesionalnog puta: srednje škole, fakulteta i sl., a u prvoj fazi testiraju se interesi, sposobnosti i crte osobnosti polaznika.

„Test za profesionalno usmjeravanje i selekciju (DAT) jest baterija testova namijenjena procjeni sedam različitih vrsta sposobnosti koje su povezane s uspjehom u različitim područjima rada – testovi verbalnog, numeričkog, apstraktnog i mehaničkog rasuđivanja, test perceptivne brzine i točnost, test prostornih odnosa i test gramatike i pravopisa. Uz Inventar profesionalnih interesa on pruža mogućnost uvida u smjer našeg profesionalnog puta na kojem onda kasnije trebamo zajednički tragati za budućim zanimanjem. Mnogi učenici svjedoče kako je začudno vidjeti sebe iscrtanog na nekoliko grafova i kako testovi zaista mogu potvrditi ono čega su oni uglavnom već negdje i sami bili svjesni. Jako je važno odvojiti vrijeme za tako važnu odluku u životu – ono što ćeš raditi 8 sati na dan, pet dana u tjednu i 40 godina života. Zadovoljstvo životom povezano je i sa zadovoljstvom u poslu koji obavljamo. Zato je i ovaj program tako koncipiran da se izdvojimo u tišinu i mir, a onda ‘mali psiholog u nama’ sam radi svoj posao”, istaknula je Vojnić.

Dobrotvorni koncert hrvatske redakcije Radio Marije Srbije: Ne tražimo pomoć za sebe, nego za vas

U franjevačkoj crkvi Sv. Mihovila arkanđela u Subotici održan je u srijedu dobrotvorni koncert hrvatske redakcije Radio Marije Srbije, javlja IKA. Program je održan pod geslom „Svjedoci nade“ s ciljem prikupljanja pomoći za opstanak jedinog katoličkog radija u Republici Srbiji koji emitira program na hrvatskom jeziku. Na koncertu su nastupili VIS „Ritam vjere“ i Molitvena […]

Drugi dio programa koji uključuje savjetovanje – analizu rezultata, individualne razgovore i razne radionice održat će se od 16. do 21. kolovoza u Međugorju, a polaznici koji ne mogu sudjelovati u drugom dijelu imat će mogućnost individualne razgovore i analizu rezultata obaviti kasnije u dogovoru s HNV-om.