Političko vodstvo Hrvata u Srbiji

‘Hrvatski jezik u Srbiji ne postoji. Sve što dolazi iz Hrvatske je upitno ili manje vrijedno’

4. listopada 2021. u 16:48

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

Političko vodstvo Hrvata u Srbiji osudilo je danas nijekanje hrvatskog jezika u udžbenicima gramatike za učenike osmih razreda.

Evo kojim je hrvatskim udrugama u Srbiji dodijeljeno 3 milijuna dinara

Na 63. redovitoj sjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji koja je održana 16. rujna 2021., usvojena je Odluka o raspodjeli sredstava na Natječaju HNV-a za 2021./2022. godinu za sufinanciranje rada hrvatskih udruga. Ciljevi natječaja su osnaživanje hrvatskih udruga, obogaćivanje kulturne ponude i poboljšanje medijske vidljivosti, očuvanje i promicanje kulturne baštine i suvremenog kulturnog stvaralaštva […]

“Hrvatski jezik u Srbiji ne postoji! To je vrh ledenoga brijega društvenoga konteksta koji uvelike opterećuje položaj Hrvata u Srbiji”, rekao je Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Tjednik “Hrvatska riječ” javlja kako se u udžbeniku gramatike skupine autora “S reči na dela” za učenike osmih razreda navodi da srpski, slovenski, makedonski i bugarski jezik pripadaju skupini južnoslavenskih jezika te da Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski.

“U svezi s objašnjenjem pojmova lingvistički jezik i politički jezik smatramo da je na piscima udžbenika da to objasne. O tome ima dovoljno u udžbenicima, a tu su i stručnjaci za srpski jezik u Zavodu da provjere udžbenike”, piše u odgovoru Odbora za standardizaciju srpskog jezika upućenom tjedniku “Hrvatska riječ”.

Završen program profesionalne orijentacije za mlade Hrvate u Srbiji

Ove godine u nešto novom ruhu od 16. do 21. kolovoza proveden je program profesionalne orijentacije namijenjen budućim malim i velikim maturantima koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku ili hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Sudionici su nakon testiranja profesionalnim testovima sposobnosti, interesa i osobnosti prošli niz radionica u kojima su mogli bolje upoznati sebe […]

“Naš jezik obrazovni sustav Ministarstva prosvjete Srbije niječe. Nemojmo se čuditi stavovima djece obrazovanih iz ovakvih udžbenika”, priopćio je DSHV na svom službenom Twitteru.

“Paradoksalno je da se u Srbiji osporava hrvatski koji je jedan od jezika Europske unije, a status službenog jezika dodjeljuje se takozvanom bunjevačkom jeziku, koji nigdje u svijetu nije priznat. To je paradoks koji mi ovdje u Srbiji živimo”, dodao je Žigmanov.

Prema njegovim riječima, nijekanje samostalnosti hrvatskoga književnog jezika postoji kao trend koji se i u političkom i kulturnom kontekstu u Srbiji gotovo kontinuirano pojavljuje kada su u pitanju vladajuće strukture.

Dobrotvorni koncert hrvatske redakcije Radio Marije Srbije: Ne tražimo pomoć za sebe, nego za vas

U franjevačkoj crkvi Sv. Mihovila arkanđela u Subotici održan je u srijedu dobrotvorni koncert hrvatske redakcije Radio Marije Srbije, javlja IKA. Program je održan pod geslom „Svjedoci nade“ s ciljem prikupljanja pomoći za opstanak jedinog katoličkog radija u Republici Srbiji koji emitira program na hrvatskom jeziku. Na koncertu su nastupili VIS „Ritam vjere“ i Molitvena […]

“Negativna slika o hrvatstvu se tako produbljuje. Sve što dolazi iz Hrvatske je upitno ili manje vrijedno, čak nepostojeće. To je naravno daleko od istine, ali dio je naših ideologijskih okvira u kojima mi živimo”, zaključio je Žigmanov.