Sunce potisnulo tmurne oblake

Hodočašća hrvatske dijaspore u Neviges, Marienthal i Zagreb

8. lipnja 2022. u 0:07

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: hkm-koeln.de

Nakon dvije pandemijske godine u kojima nije bilo hodočašća, Hrvati iz Kölnske nadbiskupije uputili su se u Marijansko svetište u Neviges.

Obitelj Grigić iz Kuchena u marijansko svetište Ave Maria dolazi od 1976.

Vjernici hrvatskih katoličkih zajednica sv. Leopolda Bogdana Mandića iz Geislingena i bl. Jakova Zadranina iz Göppingena hodočastili su na Duhovski ponedjeljak u marijansko svetište Ave Maria u Deggingenu. Na hodočašću su se isticali krizmanici i ministranti te obitelji s djecom. Dio vjernika prema odredištu se uputio u jutarnjim satima pješice i biciklima, a među njima […]

Ove godine crkva je bila puna, a među vjernicima su bili brojni Hrvati iz naše Hrvatske katoličke misije Köln. Euharistijsko slavlje predvodio je varaždinski biskup mons. Božo Radoš, u koncelebraciji s još 13-ero svećenika.

hkm-koeln.de

Nakon svete mise mladih folkloraši iz HKM-a Wuppertal uz pratnju tamburaša izveli su nekoliko plesova i pjesama. Unatoč tome što ove godine nije bilo organizirano okupljanje, neki su ipak na livadi pokraj svetišta našli vremena za druženje.

Marienthal

Hrvatska katolička župa Frankfurt am Main

Na Duhovski ponedjeljak, nakon dvije pandemijske godine, održano je tradicionalno hodočašće hrvatskih katoličkih župa Rhein – Main regije u Marienthal. Ovogodišnju organizaciju preuzele su Hrvatske katoličke župe Wiesbaden i Frankfurt.

Hodočasnici su pristizali sa svih strana donoseći molitve, prošnje i zahvale svojoj najvjernijoj zagovornici, Nebeskoj majci Mariji.

Hrvati iz Dublina i Corka hodočastili u svetište Knock

Hrvatska katolička misija Dublin u subotu je treći put hodočastila Nebeskoj Majci u međunarodno marijansko i euharistijsko svetište Naše Gospe od Knocka – Kraljice Irske. “Svibanj je mjesec, polako se bliži kraj pastoralne – školske i vjeronaučne godine, pa i mi onda pođemo zahvaljivati za onim što je za nama i moliti za onim što […]

Dan u svetištu započeo je svetom ispovijedi, nakon koje je uslijedio Križni put čije postaje se nalaze u prekrasnoj prirodi i koji su uz biskupa predvodili mladi iz Frame Wiesbaden.

Bilo je kao da se i nebo radovalo povratku svoga puka u ovo Marijansko svetište: do tad tmurne oblake potisnulo je sunce i tako uljepšalo radost misnog slavlja kojem je predsjedao mons. Ivan Štironja, biskup Kotorski, uz koncelebraciju prisutnih svećenika.

Hrvatska katolička župa Frankfurt am Main

U svojoj propovijedi biskup je istaknuo važnost Kristova križa u našem životu po kojem lakše prihvaćamo i nosimo svoje životne križeve. Potaknuo je na zajedništvo i uputio riječi ohrabrenja da vršimo Božju volju, pri tome nikad ne gubeći nadu.

Misno slavlje bilo je popraćeno djelom zbora Mate Lešćana pod vodstvom sestre Pavlimire Šimunović.

Duhovno okrijepljeni vjernici su nastavili druženje u lijepom okruženju svetišta i tako se osnaženi radosno vratili svojim domovima.

Wurzburg

Hrvatska katolička misija Würzburg

Skupina vjernika Hrvatske katoličke misije Würzburg hodočastila je od subote 4. lipnja do ponedjeljka 6. lipnja u Zagreb.

Dolazak vjernika organizirao je Odjel za pastoral mladih pri Hrvatskoj katoličkoj misiji Würzburg, pod vodstvom župnika fra Ivana Penave. Vjernici su sudjelovali na koncertu „Progledaj srcem“ te na duhovno-molitvenom pretprogramu. U würzburškoj skupini hodočasnika, uz Hrvate, bilo je i nekoliko Nijemaca i Rumunja.

Drugog dana hodočašća, na svetkovinu Duhova, würzburški vjernici posjetili su Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke te Karmel Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca, u kojem je jedna redovnica mladima iznijela svoje životno svjedočanstvo. U poslijepodnevnim satima posjetili su Hrvatsko svetište sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu koje je slavilo 100 godina dolaska franjevaca konventualaca u glavni grad Hrvatske i 90 godina postojanja Župe sv. Antuna Padovanskog.

U svetištu ih je primio župnik fra Roko Bedalov. Nakon upoznavanja s poviješću svetišta, poveo ih je do relikvijara s relikvijama sv. Antuna i s njima se molitvom stavio pod zagovor ovoga sveca. Hodočasnici su se zatim uputili u obilazak Zagreba koji je završio posjetom zagrebačkoj katedrali.

Pola stoljeća hodočašća Hrvata Gospi na Birnau

Svečanom svetom misom u prelijepoj hodočasničkoj baroknoj bazilici cistercitskoga samostana na Bodenskom jezeru, u nedjelju je proslavljeno jubilarno 50. hodočašće Hrvata Gospi na Birnau. Slavlju su dodatno doprinijeli djevojke i mladići, njih 67, koji su u sklopu ovoga jubilarnog hodočašća slavili sakrament svete potvrde. I ove je godine velik broj Hrvata, kako s područja Hrvatske […]

Prije povratka kući, mladi vjernici Hrvatske katoličke misije Würzburg sudjelovali su na misi u Župi Uskrsnuća Gospodnjeg u Sesvetskom Kraljevcu gdje su bili smješteni.