Listopad

Hodočašće HKM-a Singen-Villingen u srednju Europu. Donosimo detaljan plan i program

8. kolovoza 2022. u 0:10

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: HKM Singen-Villingen

Hrvatska katolička misija Singen-Villingen objavila je detaljan plan hodočašća u srednju Europe koje je planirano od 23. do 31. listopada 2022.

Hodočašće Hrvata Gospi na Birnau

Unatoč pandemiji kao i svim propisanim mjerama i ograničenjima, u posljednju subotu svibnja održano je 49. hodočašće Hrvata Gospi na Birnau, javlja IKA. U svečanoj procesiji iza hodočasničkog barjaka započelo je ovogodišnje hodočašće, praćeno orguljaškom pratnjom i uvježbanim glasovima prigodnog zbora pjesme „Rajska Djevo Kraljice Hrvata“. Pozdrav je uputio fra Dinko Grbavac, voditelj Hrvatske katoličke […]

Za prijavu na hodočašće (i ostale informacije) možete zvati na broj: 0175 7329198 ili doći nedjeljom u sakristiju nakon svete mise u Konstanzu, Singenu ili Villingenu.

Plan hodočašća

  1. DAN 23. i 24. listopada (nedjelja/ponedjeljak): SINGEN – BEČ – BRATISLAVA

Polazak iz Singena u 23 sata. Vožnja autobusom kroz Njemačku do Beča. Dolazak u Beč predviđa se u jutarnjim satima. Po dolasku slijedi panoramska vožnja po Ringstrasse: bečka opera, Maria Theresienplatz, Parlament, Burgtheater, Nova vijećnica, Votivna crkva, zgrada burze… Nakon panoramske vožnje obilazak stare gradske jezgre: Stefansplatz, Graben, Kohlmarkt, Hofburg, Augustinska crkva, Kapucinska crkva. Slobodno vrijeme za ručak i polazak prema Bratislavi. Po dolasku kod Mihalskih vrata šetnja starim gradom: Michalski toranj, Mihalska ulica, Františkanski trg, Primacialni trg – Glavni trg, Hviezdoslavov trg. Odlazak u hotel. Večera i noćenje.

  1. DAN 25. listopada (utorak): BRATISLAVA – WADOWICE – KALWARIA ZEBRZYDOWSKA – KRAKOW

Nakon doručka odlazak prema Wadowicama koje su rodno mjesto sv. Ivana Pavla II. Sv. misa. Organizirani skupni posjet muzeju sv. Ivana Pavla II. Nakon Wadowica odlazak u svetište Kalvarija Zebrzydowska – maniristički hodočasnički park i pejzažni kompleks izgrađen u 17. stoljeću u duhu protureformacije. Park Kalvarija Zebrzydowska je 1999. godine upisana na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi. Po dolasku u Krakow smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

Molitva, veselje i zajedništvo Hrvatske katoličke misije Köln

Nakon trogodišnje pauze zbog koronavirusa, vjernici iz Hrvatske katoličke misije Köln uputili su se u zajedništvu s članovima HKM-a Dusiburg na tradicionalno hodočašće Hrvata zapadne Europe u Lourdes. Put prema svetištu, na koji je pošlo 84-ero hodočasnika, bio je ispunjen molitvom, duhovnim poticajima, pjesmom, veseljem, smijehom i zajedništvom. Na svetkovinu Uzašašća Gospodinova sveta misa slavljena […]

  1. DAN 26. listopada (srijeda): KRAKOW – WIELICZKA

Doručak. Odlazak u svetište Milosrdnog Isusa sa samostanom sv. Faustine Kowalske. Sv. misa. Nakon toga razgledavanje Krakowa: dvorac Wavel, biskupski dvor s katedralom gdje je papa Wojtila bio nadbiskup Krakowa; crkva sv. Franje i sv. Marije, glavni trg i stari trgovački centar, kraće slobodno vrijeme. Odlazak u Wieliczku u rudnik soli: detaljno razgledavanje s lokalnim vodičima. Nakon toga odlazak na večeru u restoran u kojem će biti poslužena tradicionalna jela. Povratak u hotel. Noćenje.

  1. DAN 27. listopada (četvrtak): KRAKOW – AUSCHWITZ – CZĘSTOCHOWA – VARŠAVA

Doručak. Vožnja autobusom do Auschwitza, najvećeg nacističkog koncentracijskog logora: obilazak logora uz pratnju stručnih vodiča. Odlazak u Czestochowu u poznato marijansko svetište Crne Gospe na Jasnoj Gori. Sv. misa i razgled svetišta. Slobodno vrijeme za ručak i osobne pobožnosti. Nastavak puta prema Varšavi. Po dolasku u večernjim satima smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

  1. DAN 28. listopada (petak): VARŠAVA – WROCŁAW

Doručak. Nakon doručka odlazak u razgled „Feniksa na Visli“ čija je povijesna jezgra u potpunosti razrušena tijekom Drugog svjetskog rata te renovirana u izvornom obliku i stoga pod zaštitom UNESCO-a. Ujedno je i rodni grad velikog skladatelja Frederica Chopina. Po dolasku panoramska vožnja te zatim obilazak povijesnog centra uz pratnju lokalnog vodiča: Palac Kultury i Nauky – najviše zgrade u Varšavi – crkva Svih Svetih, židovska sinagoga i teatar – Ogrod Saski, najljepši i najstariji park Varšave – Krolewski put – Plac Zamkovy s kraljevskim dvorcem – Sigmundov stup, najviši i najstariji nesakralni spomenik u Varšavi iz 1664. i visok 22 metra podignut u čast vladara Sigismunda koji je 1596. premjestio prijestolnicu iz Krakowa u Varšavu – Starego Miasto (stari grad Varšava – Rynek Starego Miasta, trg koji slovi kao najbolje mjesto za doživjeti pravu varšavsku atmosferu i život – katedrala sv. Ivana Krstitelja – kip Syrenka Warszawska, simbol Varšave – Barbacan i ostaci gradskih zidina – Rynek Nowego Mjasta – crkva sv. Kazimira. Sv. misa bit će u jednoj od crkvi). Slobodno vrijeme. Nakon razgleda vožnja prema Wrocławu. Po dolasku smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

  1. DAN 29. listopada (subota): WROCŁAW – PRAG

Nakon doručka razgledavanje prekrasnog Wroclawa, prijestolnice Šleske, danas sjedište donjošleskog vojvodstva. U gradu ima više od 200 mostova. Sačuvan je velik broj starih građevina, dijelom u izvornu obliku, a dijelom su rekonstruirane nakon rata. Među značajnije spadaju: gotička gradska vijećnica, gotičke crkve, barokni kompleks zgrada Wrocławskog sveučilišta. Nakon razgledavanja slobodno vrijeme te odlazak prema Pragu. Dolazak u hotel. Večera i noćenje.

  1. DAN 30. listopada (nedjelja): PRAG

Doručak. Odlazak autobusom u grad. Razgledavanje: Hradčanski trg, Hradčany s katedralom sv. Vita, crkva sv. Jiřiho (sv. Juraj), kroz Hradčanske vrtove na Malu Stranu: crkva sv. Nikole, crkva pani Marie Vytaznej (Pražske Jezulatko), (sv. misa) u crkvi praškog Malog Isusa, Karlov most i Karlova ulica do Staromestskog trga. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

Pola stoljeća hodočašća Hrvata Gospi na Birnau

Svečanom svetom misom u prelijepoj hodočasničkoj baroknoj bazilici cistercitskoga samostana na Bodenskom jezeru, u nedjelju je proslavljeno jubilarno 50. hodočašće Hrvata Gospi na Birnau. Slavlju su dodatno doprinijeli djevojke i mladići, njih 67, koji su u sklopu ovoga jubilarnog hodočašća slavili sakrament svete potvrde. I ove je godine velik broj Hrvata, kako s područja Hrvatske […]

  1. DAN 31. listopada (ponedjeljak): PRAG – KARLOVY VARY – SINGEN

Doručak i odlazak prema Karlovim Varima, gradu koji se nalazi u dolini rijeke Tepla, koja izvire u termalnom izvoru, te je u njoj voda topla. Postoji 13 velikih termalnih izvora i preko 300 manjih. Grad je poznat po toplicama koje su jedne od najpoznatijih europskih toplica. Grad je osnovao češki kralj Karlo IV. Luksemburški 1370. godine. Poznat je liker Karlovarská Becherovka i tvornica stakla Moser Glass. UNESCO je prepoznao važnost ovih toplica te ih je 2021. godine stavio na popis svjetske baštine. Poznata je njihova promenada s termalnim izvorima, a temperatura je 72 stupnja. Povratak u Singen predviđa se oko ponoći.