Singen-Villingen

Hodočašće Hrvata Gospi na Birnau

1. lipnja 2021. u 9:21

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička misija Singen - Villingen

Unatoč pandemiji kao i svim propisanim mjerama i ograničenjima, u posljednju subotu svibnja održano je 49. hodočašće Hrvata Gospi na Birnau, javlja IKA.

Hrvati iz Salzburga na tradicionalnom hodočašću u Maria Plain

Na svetkovinu Presvetoga Trojstva, stotinjak vjernika Hrvatske katoličke župe blaženog Alojzija Stepinca u Salzburgu tradicionalno je hodočastilo u Maria Plain na završetku ovogodišnjih svibanjskih pobožnosti. Hodočašće je započelo u popodnevnim satima okupljanjem u podnožju Gospina svetišta. Zatim su hrvatski vjernici krenuli uspinjući se prema Gospinoj bazilici moleći slavna otajstva krunice. Na kalvariji podno križa župnik […]

U svečanoj procesiji iza hodočasničkog barjaka započelo je ovogodišnje hodočašće, praćeno orguljaškom pratnjom i uvježbanim glasovima prigodnog zbora pjesme „Rajska Djevo Kraljice Hrvata“. Pozdrav je uputio fra Dinko Grbavac, voditelj Hrvatske katoličke misije Singen-Villingen, na čijem se području i nalazi to proštenište.

Podsjetivši „ograničeni broj“ okupljenog vjerničkog naroda „na vrijeme koje zajedno kroz ovaj dugi niz godina prođosmo i nedaće koje proživjesmo, na čvrstu vjeru i opredijeljenost pod plaštem Marijinim ustrajati na hodočasničkom putu do susreta s Uskrslim Gospodinom!”

Predvoditelj ovogodišnjeg hodočašća bio je nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu iz Zagreba dr. vlč. Tomislav Markić.. Izrazio je radost da je ovo jedna od 189 hrvatskih misija/zajednica/župa koje imamo po svijetu i prva u ovoj kalendarskoj godini i vremenu pandemije u koju je došao. Poticajnim riječima o majci sve je uveo u hodočašće koje je održano pod geslom „Blažena Djevica Marija, Majka lijepe ljubavi“.

Prva sveta pričest u Beču: Danas se jako veselim i imam razloga dosta jer u svoje srce primam Isusa, najdražeg Gosta

U Hrvatskoj katoličkoj misiji Beč u nedjelju je 104-ero djece primilo prvu svetu pričest. Ovaj izvještaj započet ću riječima prve recitacije: “Danas se jako veselim i imam razloga dosta jer u svoje srce primam Isusa, najdražeg Gosta”. Prvopričesnici su u crkvi Am Hof bili podijeljeni u dvije skupine. Slavlje je predvodio fra Josip Koren, voditelj […]

Liturgijska čitanja u narodnoj nošnji svoga širokobriješkog kraja imala je Ana Mikulić, bivša ministrantica, a sada nova članica misijskog vijeća, po zanimanju učiteljica i vjeroučiteljica u njemačkoj zajednici. Pjevao je prigodni zbor s ograničenim brojem pjevačica i pjevača pod ravnanjem orguljaša i pastoralnog suradnika mr. theol. Darija Mrnjavca. Evanđelje je navijestio fra Ivan Penavić, nakon kojeg je uslijedila homilija dr. Markića. Istaknuo je četiri poticaja: „bila je lijepa u začeću, izuzeta od svake ljage grijeha“; „ bila je lijepa u djevičanskom porodu, kojim je svijetu donijela Sina“; „bila je lijepa u muci svoga Sina, njegovom krvlju orumenjena“ i „bila je lijepa u uskrsnuću Krista, s kojim slavna kraljuje“. “Isprepletenost s našim hodom i našim brigama Blažena Djevica Marija nam je primjer”. Pozvao je roditelje da upravo svojim primjerom budu djeci prvi svjedoci lijepoga.

Molitvu vjernika uime zajednice izrekla je u narodnoj nošnji zovičkog kraja Jasminka Zečević. Ministranti su bili s cijelog područja te misijske zajednice.

Krizma u Njemačkoj: ‘Čuvajte vrijednosti svoga hrvatskog naroda’

Mons. Nikola Eterović, apostolski nuncij u Saveznoj Republici Njemačkoj, u subotu u crkvi sv. Wolfganga u Reutlingenu, podijelio je sakrament potvrde 61 krizmaniku iz Hrvatskih katoličkih zajednica u Reutlingenu, Metzingenu i Tübingenu. Zbog epidemioloških razloga, nadbiskup Eterović sakrament potvrde podijelio je tijekom nekoliko slavlja euharistije jer je broj sudionika ograničen, javlja IKA. Nuncija Eterovića pozdravio […]

U ovoj godini je u zajednici uvedena zajednička molitva „Pod obranu se tvoju utječemo, sveta Bogorodice…“ koju su i na kraju ovog slavlja izmolili, a mole je nakon svakog misnog slavlja u toj zajednici dok traje vrijeme pandemije. Uime Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu ravnatelj dr. vlč. Markić predao je voditelju misije fra Dinku Grbavcu prigodnu ikonu s likom bl. Alojzija Stepinca.