Povijesni susret

Poziv Hrvatima u Torontu na premijeru filma o Stepincu i Titu

15. rujna 2022. u 8:15

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: PR

Igrani film “THE CONVERSATION” koji se temelji na jedinom razgovoru koji su vodili nadbiskup Stepinac i maršal Tito, bit će prikazan u petak 7. listopada 2022. u 19 sati, u Dvorani Hrvatskog franjevačkog centra Norval.

Hrvati iz Teksasa napravili film o Oluji

Hrvatski filmski institut utemeljen je kako bi filmsku umjetnost predstavio kao bitnu osobinu hrvatske kulture i identiteta te ujedno postavio hrvatski film na zasluženo mjesto u nacionalnom i svjetskom umjetničkom fundusu. Institut su u Teksasu pokrenuli 2015. američko-hrvatski producent i redatelj Nikola Knez te američko-hrvatski rodoljub Damir Radoš, uz potporu brojnih filmskih entuzijasta iz SAD-a […]

Taj povijesni susret dogodio se 4. lipnja 1945. u Zagrebu i umnogome je odredio (još uvijek određuje) noviju hrvatsku povijest.

Susret hrvatskoga blaženika i jugoslavenskog diktatora obiluje mnoštvom intrigantnih tema među kojima dominira Titov pokušaj da Stepinca prisili na raskid Crkve u Hrvata s Vatikanom. Naravno da u tome nije uspio. Uz to, film tematizira i niz tema iz hrvatske povijesti, vjere, komunizma, partizanskih zločina na koje Stepinac upozorava Tita, te niza vrlo zanimljivih tema koje su vječne.

Film je snimljen na engleskom jeziku (ima i hrvatski prijevod), a igraju dva odlična glumca: Caspar Phillipson i Dylan Turner. Redatelj je Dominik Sedlar, a producenti Jakov Sedlar i Željko Zima.

Film o kardinalu Stepincu prikazan diljem SAD-a: Poznati čikaški kipar nakon projekcije ostao sjediti duboko ganut, sa suzama u očima

Dokumentarni film „Stepinac – Kardinal i njegova savjest“ scenaristice i redateljice Višnje Starešine, koji je nastao u produkciji Interfilma i Hrvatskog katoličkog sveučilišta, prikazan je u protekla dva tjedna u Sjedinjenim Američkim Državama, priopćeno je s Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Projekcije u San Pedru, Los Angelesu, Chicagu, Pittsburghu, Washingtonu i New Yorku održane su u sklopu […]

“Nakon što je film vidio veliki broj gledatelja u Hrvatskoj, Europi i Australiji, imamo ga priliku vidjeti i u Torontu. Projekciji će prisustvovati producent Jakov Sedlar koji će odgovarati na upite gledatelja”, javljaju iz Župe Kraljica Mira u Norvalu.

Prikazivanje filma započinje u Norvalu, a nastavlja se u Americi i ostatku Kanade…​