Agonija

Hrvat iz Sydneya napisao knjigu o sukobu između Krleže i Andrića. Evo detalja…

20. listopada 2023. u 9:18

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: PR

“AGONIJA” je nova knjiga o sukobu između Miroslava Krleže i Ive Andrića, dva književnika u vrijeme bivše Jugoslavije. U sukobu Andrića i Krleže sadržana je cijela povijest odnosa između politike i poetike. A u taj sukob upliće se još i Nobelov komitet. Naime. godine 1958. Savez književnika Jugoslavije nominirao je Miroslava Krležu zajedno s Ivom Andrićem za Nobelovu nagradu. No samo jedan od njih može je dobiti…

Iz tiska izišla nova knjiga posvećena Zvonku Bušiću

Iz tiska je izišla knjiga pjesama “Domosnovlje u verigama” koju je priredio Mladen Vuković, a posvećena je hrvatskom uzniku Zvonku Bušiću Taiku povodom desete obljetnice njegove smrti. Riječ je o djelu s osamdesetak epskih i lirskih pjesama koji potpisuje sedamdesetak autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i svijeta. Nakladnici su Ogranak Matice hrvatske u Grudama […]

Predstavljanje ovog djela, autora Zdenka Zlatara koji živi na relaciji Sydney-Dubrovnik-Zagreb, održat će se u ponedjeljak 23. listopada 2023. u 19.30 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. Knjigu će predstaviti književnik Stijepo Mijović Kočan, a u ime nakladnika Izvori Damir Mikuličić i autor Zdenko Zlatar.

Radnju drama AGONIJA autor stavlja u Zagreb, u Krležine stanove 1919,, 1925., 1960. s Krležom i Andrićem kao jedinim licima drame. Tekst što ga Krleža i Andrić u drami izgovaraju garniran je često s citatima njihovih izvornih pisanih ili izgovorenih rečenica.

Predstavljena knjiga o životu Hrvata iz Zapadne Australije od sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća

U Zagrebu je jučer predstavljena knjiga autora Stjepana Asića „Pisma iz daljine, Hrvati (Zapadne) Australije od 1976. do 2022.“ i prijevod na engleski jezik njegova prvog djela „Vapaj iz daljine, Hrvati (Zapadne) Australije (1976 – 2016)“. Dvostruko izdanje predstavili su dr. sc. Ivan Tepeš, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika, autor Stjepan Asić iz Australije i […]

Suparništvo između Krleže i Andrića bilo je neminovno. Njihove ambicije sukobljavale su se na svakome koraku, bez obzira jesu li oni to htjeli ili ne. Ti nekadašnji prijatelji postali su najprije rivali, a onda i suparnici. Ali drama nije samo o sukobu između Andrića i Krleže. Ona je isto tako i o suprotnim stavovima oko AGRAMA, to jest Zagreba.

Drama AGONIJA izašla je u Mjesecu hrvatske knjige te je posvećena Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u kojem je godine 1929. bila praizvedba Krležine drame GOSPODA GLEMBAJEVI s Belom Krležom u glavnoj ženskoj ulozi.

Prof. dr. sc. Zdenko Zlatar, premda rođeni Dubrovčanin, zbog svoga životnoga puta malo je poznato ime kod nas. Doktorirao je 1975. u Chicagu iz povijesnih znanosti te je nakon toga predavao europsku povijest na sveučilištima u Sjedinjenim Američkim Državama, a od 1979, na The University of Sydney u Australiji.

U Münchenu predstavljena knjiga o srbijanskoj agresiji na Dubrovnik

S obzirom na to da su vjernici Hrvatske katoličke župe München u petak prisustvovali pobožnosti križnog puta, a zatim su slavili svetu misu u crkvi St. Paul, ipak ih se lijep broj odazvao i na predstavljanje knjige “Zagonetka pobjede” – Velikosrpska agresija na Dubrovnik 1 i 2. Riječ je o zanimljivom djelu Olivera Peze, predsjednika […]

Objavljeno mu je deset znanstvenih monografija s područja povijesti jugoistočne Europe, sve na engleskome, te na hrvatskome jeziku Vlastela dubrovačka: Rod-Vlast-Kapital. Prije Agonije, od književnih radova objavljene su: Dubrovačke drame (2014. i 2022.) i Tomaš – bosanski Hamlet – epska drama (2022).