One Croatia

Hrvati iz Amerike donirali minibus Dječjem domu Vrbina u Sisku

6. studenoga 2022. u 11:07

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Dječji dom Vrbina Sisak

Udruženje hrvatsko-američkih stručnjaka ACAP doniralo je minibus Dječjem domu Vrbina Sisak, u vrijednosti od 25 tisuća dolara.

Zaklada ACAP donirala moderni uređaj za anesteziju

Opća bolnica u Sisku primila je moderni uređaj za anesteziju od Zaklade ACAP i inicijative “Jedna Hrvatska”. Ovaj napredni model koristi se za operacije najtežih slučajeva, a bolnica ga je prepoznala kao najveću potrebu. To je tek prva donacija ACAP-a od potresa na području Banovine. Zaklada ACAP izravno surađuje sa stručnjacima na terenu kako bi […]

Dječji dom Vrbine ima 12-ero štićenika. To su djeca školske dobi bez roditelja, a minibus će koristiti za prijevoz do škole, na razne događaje i more.

“Razmišljali smo o tome kakva bi nam donacija najviše koristila pa smo se odlučili na vozilo, budući da Domu ističe najam za minibus”, rekla je Đurđica Pavešić-Herkov, ravnateljica Doma.

“Kupovina minibusa završna je faza pothvata koji traje od potresa u Zagrebu i Banovini gdje se 30-ak organizacija hrvatskog iseljeništva spontano okupilo u nešto što smo nazvali ‘One Croatia‘”, podsjetio je Steven Pavletić, predsjednik ACAP-a.

Udruženje hrvatsko-američkih stručnjaka dosad je doniralo bolnicama u Zagrebu, Splitu, Sisku, Petrinji, ali i statičarima i vatrogascima na Banovini. Iako je prvotno planiralo skupiti 500 tisuća američkih dolara, ta je brojka već premašena. U projekt je bilo uključeno čak 1500 donatora, uglavnom Hrvata u dijaspori.

Vrijedna donacija Hrvata iz SAD-a, Kanade, Australije i Japana

Vrijednu donaciju medicinske i druge opreme, kao pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji nakon razornog potresa, na simboličan su način predali predstavnici inicijative One Croatia, koja je ujedinila donatore iz 30-ak udruga Hrvata iz SAD-a, Kanade, Australije i Japana, javlja HINA. Donacija se sastoji od uređaja za anesteziju, koji ujedno može poslužiti i kao respirator za sisačku Opću […]

“Četvrtina svake donacije odlazi na PDV, što nije slučaj s humanitarnim donacijama u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. Potrebno je uvesti fleksibilniju legislativu oko toga”, zaključio je Pavletić.