Ave Maria

Hrvati iz Geislingena i Göppingena 46. put hodočastili u Deggingen

30. svibnja 2023. u 9:41

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Marija Belošević/Bosna Srebrena

Vjernici Hrvatske katoličke zajednice sv. Leopolda Bogdana Mandića iz Geislingena i Hrvatske katoličke zajednice bl. Jakova Zadranina iz Göppingena i ove su godine na Duhovski ponedjeljak, pod vodstvom svoga župnika fra Ivice Jurišića, hodočastili u marijansko svetište Ave Maria u Deggingen.

U ovaj njemački grad Hrvati doseljavaju još od srednjeg vijeka. Po Mariji od Bosne ime nosi i ulica i bolnica

Krunicu Hrvata svega svijeta u subotu 20. svibnja moli Hrvatska katolička zajednica bl. Jakova Zadranina – Göppingen i Hrvatska katolička zajednica sv. Leopolda Bogdana Mandića – Geislingen, koje su među najstarijim mjestima hrvatskog dušobrižništva u njemačkoj biskupiji Rottenburg-Stuttgart. Nekadašnja Hrvatska katolička misija Göppingen osnovana je 1968., pa ove godine obilježavamo 55 godina organiziranog pastorala. Zajednice, […]

Ovo je tradicionalno hodočašće, 46. po redu, a vjernici spomenutih zajednica redovito hodočaste od 1976. godine, osim u vrijeme pandemije koronavirusa.

Hodočašće je započelo pobožnošću Križnoga puta, a zatim je uslijedila sveta misa. Umjesto vlč. Aleša Kalamara, župnika Slovenske katoličke župe Stuttgart koji je zbog bolesti bio spriječen, misu je u koncelebraciji s fra Ivicom Jurišićem predvodio vlč. Vilim Koretić, župnik Hrvatske katoličke Zajednice bl. Alojzija Stepinca u Aalenu i „Srca Isusova“ u Heidenheimu.

Marija Belošević/Bosna Srebrena

Na početku mise riječ pozdrava i dobrodošlice uputio je rektor svetišta Hans Georg Schmolke, naglasivši kako Hrvati svojim dolaskom, molitvom i pjesmom ožive ovo svetište.

U prinosu darova sudjelovali su ovogodišnji prvopričesnici iz Geislingena i Göppingena, a misno slavlje pjevanjem su uveličali zborovi dvaju zajednica pod ravnanjem orguljašice Marije Perić.

Online krunica s Hrvatima iz Göppingena i Geislingena

Hrvatska katolička zajednica bl. Jakova Zadranina – Göppingen i Hrvatska katolička zajednica sv. Leopolda Bogdana Mandića – Geislingen, na čelu sa svojim voditeljem fra Ivicom Jurišićem, molila je 76. istovremenu Krunicu Hrvata svega svijeta. Krunicu je ovaj put predvodio fra Antonio Musa, župnik Hrvatske župe sv. Jeronima u Chicagu i ravnatelj Hrvatskog etničkog instituta. U […]

Po završetku mise uslijedio je zajednički ručak u krugu svetišta. Sav prihod od ručka namijenjen je Karitativnoj humanitarnoj udruzi Kruh sv. Ante iz Sarajevu za pomoć najpotrebnijima.