Hrvati u Njemačkoj

Online krunica s Hrvatima iz Göppingena i Geislingena

22. svibnja 2023. u 8:43

Potrebno za čitanje: 4 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Youtube/Screenshot

Hrvatska katolička zajednica bl. Jakova Zadranina – Göppingen i Hrvatska katolička zajednica sv. Leopolda Bogdana Mandića – Geislingen, na čelu sa svojim voditeljem fra Ivicom Jurišićem, molila je 76. istovremenu Krunicu Hrvata svega svijeta.

U Geislingenu proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika: Čuvajte vrijednosti koje ste donijeli iz obitelji

Hrvatska katolička zajednica sv. Leopolda Bogdana Mandića u Geislingenu u nedjelju je svečano proslavila blagdan svoga nebeskog zaštitnika. Misno slavlje predvodio je župnik don Anto Ledić iz župe Presvetog Trojstva u Novom Travniku, u zajedništvu s domaćim župnikom fra Ivicom Jurišićem i vlč. Vilimom Koretićem, župnikom Hrvatskih katoličkih zajednica Aalen i Heidenheimu. Slavlje je započelo […]

Krunicu je ovaj put predvodio fra Antonio Musa, župnik Hrvatske župe sv. Jeronima u Chicagu i ravnatelj Hrvatskog etničkog instituta.

U nastavku pogledajte video…

O zajednici

Krunicu Hrvata svega svijeta u subotu 20. svibnja moli Hrvatska katolička zajednica bl. Jakova Zadranina – Göppingen i Hrvatska katolička zajednica sv. Leopolda Bogdana Mandića – Geislingen, koje su među najstarijim mjestima hrvatskog dušobrižništva u njemačkoj biskupiji Rottenburg-Stuttgart.

Nekadašnja Hrvatska katolička misija Göppingen osnovana je 1968., pa ove godine obilježavamo 55 godina organiziranog pastorala. Zajednice, u sadašnjem organizacijskom obliku, nastale su 2006. godine razdvajanjem spomenute misije, kada je Biskupija Rottenburg Stuttgart pristupila reformi i stvaranju zajednica drugih materinjih jezika. Od tada naše zajednice djeluju u okviru njemačkih župa, ali su zadržale svoje specifičnosti u pastoralnom radu i skrbi za vjernike hrvatskog govornog područja.

Od spomenute godine, zajednice imaju i svoje zaštitnike: u Göppingenu je to bl. Jakov Zadranin, a u Geislingenu sv. Leopold Bogdan Mandić. Kao i na početku, tako i danas o obje zajednice pastoralno skrbi jedan svećenik. Od rujna 2012. ta dužnost povjerena je fra Ivici Jurišiću, član franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Hrvatske katoličke zajednice Göppingen-Geislingen

Tijekom proteklih pola stoljeća i ove zajednice dijelile su sudbinu hrvatskog naroda: šezdesetih i sedamdesetih godina one su bile utočište mnogima koji su iz ekonomskih ili političkih razloga napuštali tadašnju zemlju. Početkom Domovinskog rata, ponovno egzodus onih koji su bježali pred strahotama rata. A posljednjih godina porast novopridošlih vjernika koji traže bolje i pravednije uvjete rada. Svih tih godina dušobrižnici su zajedno s angažiranim vjernicima laicima nastojali da se svatko osjećao kao u svom domu.

Iako se spominjemo 55 godina organiziranog pastorala, i nešto više godine od početka organiziranog dolaska naših ljudi, osobito s područja Đakovštine koji su se u početku zapošljavali u ovdašnjoj tvornici WMF, hrvatski tragovi na ovim područjima sežu u srednji vijek.

Ovdje se svojom dobrotom i uzornim kršćanskim životom isticala Marija od Bosne iz roda Kotromanića. U Geislingenu se nalazi ulica koja nosi naziv Maria-von-Bosnien-Weg. Bolnica u Wiesensteigu zadudžbina je Marije od Bosne, te po njoj nosi ime. Mnoge sačuvane povelje govore o njoj kao veoma darežljivoj i širokogrudnoj osobi, vjernoj supruzi i dobroj majci, te istinskoj kršćanki i pravoj dobrotvorki. Njoj u spomen, na ostacima grada Helfensteina podignuta je spomen ploča 2011., a od tada se posljednje nedjelje u rujnu hodeći „Putovima Marije od Bosne“ hrvatski vjernici okupljaju na Helfensteinu na euharistijskom slavlju i obiteljskom susretu.

Krunica Hrvata svega svijeta s našom dijasporom iz Wollongonga

Župljani Hrvatskog katoličkog centra Wollongong iz Australije u subotu su molili 71. Krunicu Hrvata svega svijeta. Iz ovog dalekog grada s kraja svijeta javili su se: fra Ivo Tadić, Jozo Franković, Željko i Slavica Franković, Marina Borovickic, Nevenka Borovickic i Antonela Zubonja. O zajednici Kada govorimo o većini danas poznatih hrvatskih doseljenika u Australiji, uglavnom […]

Kada govorimo o pastoralu u našim zajednicama, bitno je naglasiti kako su posljednje godine donijele nove izazove. No, ni pandemija koronavirusa nije obeshrabrila vjernike koji su u skladu s novim okolnostima nastojali živjeti vjeru i ne izgubiti poveznicu sa zajednicama i svećenikom koji je cijelo vrijeme bio uz njih.

Postpandemijsko razdoblje vraća mnoge aktivnosti. Zamah se osjeća na svim poljima. Za djecu i mlade redovno se organiziraju vjeronaučne poduke i pripreme za prvu svetu pričest i krizmu. Poduke se organiziraju i za buduće supružnike, a za najmlađe igraonice i natječaji u likovnom izražaju, čiji se rezultati predstavljaju putem Facebook stranice. Aktivnosti za školsku djecu koordiniraju se s učiteljicama hrvatske nastave koje rado pripremaju s djecom program za Majčin dan, Dan državnosti i sv. Nikolu.

Ponovno se okupljaju zborovi na probama i redovito animiraju svete mise, a u obje zajednice ustanovljeni su i dječji zborovi. Djeluju i skupine čitača i ministranata. U 2023. godini Geislingen će ponovno ugostiti susret biskupskih susret hrvatskih ministranata. Ne nedostaje duhovnih sadržaja uz gostovanja propovjednika iz domovine, koncerata… Ponovno se okupljaju umirovljenici u okviru zajednice umirovljenika sv. Leopold Mandić Geislingen.

Hrvatske katoličke zajednice Göppingen-Geislingen

U prosjeku godišnje imamo dvadesetak krštenja, četrdesetak kandidata za sakrament prve svete pričesti, šezdesetak za svetu krizmu i 15-ak parova koji se kod nas pripremaju za sklapanje sakramenta ženidbe.

Posebno raduje da se u naše zajednice uključuju obitelji s djecom, a možemo se pohvaliti i s desetak obitelji s više od petero djece, jedna čak i 11-ero, što je i za ovdašnje prilike rijetkost.

Nakon korizmene duhovne obnove i pučkih misija proslavili smo prvu svetu pričest. Pred nama je zajedničko hodočašće s drugim hrvatskim zajednicama u Zwielfalten u nedjelju 21. svibnja, gdje će misu predvoditi naš mjesni biskup Gebhard Fürst koji će se tim povodom oprostiti s hrvatskim vjernicima jer uskoro odlazi u mirovinu.

Slijedi proslava Dana državnosti i naše tradicionalno hodočašće u obližnje marijansko svetište Ave Maria u Deggingenu na Duhovski ponedjeljak. Posebno raduje da smo uspjeli sakupiti skupinu vjernika ćemo uskoro ponovno hodočastiti u Svetu Zemlju.

Pogledajte kako su Hrvati iz Buenos Airesa molili krunicu

Hrvatski vjerski centar sv. Nikola Tavelić iz Buenos Airesa u subotu je molio 70. Krunicu Hrvata svega svijeta. Iz ovog dalekog grada u Argentini javili su se: fra Josip Peranić, Mariano Borhi s obitelji, Marija Gadže, Ana Premužić, Lillija Vlaho i Maria Stegnar. Najnoviju Krunicu predvodio je pater Ike Mandurić, a istu možete pogledati u […]

Nezahvalno je govoriti o brojkama, no evo ipak malo: 2013. godine je zajednica u Göppingenu imala 503 registrirana vjernika, a u Geislingenu 553. Stanje pak na 1. siječnja 2023. godine je: 2119 Göppingen, a 2184 Geislingen. Iako je potkraj 2022. došlo do administrativnog proširenja područja djelovanja, praktično stanje je i veće, jer na svete mise dolaze i vjernici iz obližnjih mjesta koji nemaju drugu mogućnost sudjelovanja na svetim misama i slavljima na hrvatskom jeziku. Danas u obje zajednice imamo sveukupno oko 4500 vjernika.

Na kraju istaknimo da naše zajednice imaju vrlo „blisku“ povezanost sa svojim patronima. Prošle godine smo od svetišta bl. Jakova Zadranina u Bitettu i Vicepostulature za proglašenje svetim bl. Jakova na dar dobili njegovu relikviju koja je izložena na trajno štovanje vjernicima u crkvi Christkönig u Göppingenu. Ne treba zaboraviti da je naša zajednica jedina župa u hrvatskom narodu njemu posvećena!

Hrvatske katoličke zajednice Göppingen-Geislingen

Ove pak godine smo od Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića dobili relikviju sv. Leopolda te je ona od 14. svibnja također izložena na trajno štovanje u crkvi St. Maria u Geislingenu gdje se okupljamo na misnim slavljima. Jedinstvene relikvijare za obje relikvije izradio je akademski kipar fra Joakim Gregov.

Okupljeni prvi put nakon dvije godine proslavili svog zaštitnika

Vjernici Hrvatske katoličke zajednice bl. Jakova Zadranina u Göppingenu blagdan svoga zaštitnika proslavili su svečanom misom koju je u crkvi Christkönig u nedjelju predvodio fra Ivica Jurišić, voditelj Zajednice i član Franjevačke provincije Bosne Srebrene, javlja IKA. U ulaznoj procesiji uz ministrante, relikviju su u crkvu unijeli članovi kulturne udruge Matica Hrvatska predvođeni predsjednikom Jozom […]

Sve navedeno ohrabruje današnje vjernike ovih zajednica da poput svojih predčasnika nastave zajedno koračati svjedočeći vjeru, domoljublje i zajedništvo.

Marija Belošević