Göppingen i Geislingen

U ovaj njemački grad Hrvati doseljavaju još od srednjeg vijeka. Po Mariji od Bosne ime nosi i ulica i bolnica

17. svibnja 2023. u 10:12

Potrebno za čitanje: 4 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatske katoličke zajednice Göppingen-Geislingen

Krunicu Hrvata svega svijeta u subotu 20. svibnja moli Hrvatska katolička zajednica bl. Jakova Zadranina – Göppingen i Hrvatska katolička zajednica sv. Leopolda Bogdana Mandića – Geislingen, koje su među najstarijim mjestima hrvatskog dušobrižništva u njemačkoj biskupiji Rottenburg-Stuttgart.

U Geislingenu proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika: Čuvajte vrijednosti koje ste donijeli iz obitelji

Hrvatska katolička zajednica sv. Leopolda Bogdana Mandića u Geislingenu u nedjelju je svečano proslavila blagdan svoga nebeskog zaštitnika. Misno slavlje predvodio je župnik don Anto Ledić iz župe Presvetog Trojstva u Novom Travniku, u zajedništvu s domaćim župnikom fra Ivicom Jurišićem i vlč. Vilimom Koretićem, župnikom Hrvatskih katoličkih zajednica Aalen i Heidenheimu. Slavlje je započelo […]

Nekadašnja Hrvatska katolička misija Göppingen osnovana je 1968., pa ove godine obilježavamo 55 godina organiziranog pastorala. Zajednice, u sadašnjem organizacijskom obliku, nastale su 2006. godine razdvajanjem spomenute misije, kada je Biskupija Rottenburg Stuttgart pristupila reformi i stvaranju zajednica drugih materinjih jezika. Od tada naše zajednice djeluju u okviru njemačkih župa, ali su zadržale svoje specifičnosti u pastoralnom radu i skrbi za vjernike hrvatskog govornog područja.

Od spomenute godine, zajednice imaju i svoje zaštitnike: u Göppingenu je to bl. Jakov Zadranin, a u Geislingenu sv. Leopold Bogdan Mandić. Kao i na početku, tako i danas o obje zajednice pastoralno skrbi jedan svećenik. Od rujna 2012. ta dužnost povjerena je fra Ivici Jurišiću, član franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Hrvatske katoličke zajednice Göppingen-Geislingen

Tijekom proteklih pola stoljeća i ove zajednice dijelile su sudbinu hrvatskog naroda: šezdesetih i sedamdesetih godina one su bile utočište mnogima koji su iz ekonomskih ili političkih razloga napuštali tadašnju zemlju. Početkom Domovinskog rata, ponovno egzodus onih koji su bježali pred strahotama rata. A posljednjih godina porast novopridošlih vjernika koji traže bolje i pravednije uvjete rada. Svih tih godina dušobrižnici su zajedno s angažiranim vjernicima laicima nastojali da se svatko osjećao kao u svom domu.

Iako se spominjemo 55 godina organiziranog pastorala, i nešto više godine od početka organiziranog dolaska naših ljudi, osobito s područja Đakovštine koji su se u početku zapošljavali u ovdašnjoj tvornici WMF, hrvatski tragovi na ovim područjima sežu u srednji vijek.

Ovdje se svojom dobrotom i uzornim kršćanskim životom isticala Marija od Bosne iz roda Kotromanića. U Geislingenu se nalazi ulica koja nosi naziv Maria-von-Bosnien-Weg. Bolnica u Wiesensteigu zadudžbina je Marije od Bosne, te po njoj nosi ime. Mnoge sačuvane povelje govore o njoj kao veoma darežljivoj i širokogrudnoj osobi, vjernoj supruzi i dobroj majci, te istinskoj kršćanki i pravoj dobrotvorki. Njoj u spomen, na ostacima grada Helfensteina podignuta je spomen ploča 2011., a od tada se posljednje nedjelje u rujnu hodeći „Putovima Marije od Bosne“ hrvatski vjernici okupljaju na Helfensteinu na euharistijskom slavlju i obiteljskom susretu.

Okupljeni prvi put nakon dvije godine proslavili svog zaštitnika

Vjernici Hrvatske katoličke zajednice bl. Jakova Zadranina u Göppingenu blagdan svoga zaštitnika proslavili su svečanom misom koju je u crkvi Christkönig u nedjelju predvodio fra Ivica Jurišić, voditelj Zajednice i član Franjevačke provincije Bosne Srebrene, javlja IKA. U ulaznoj procesiji uz ministrante, relikviju su u crkvu unijeli članovi kulturne udruge Matica Hrvatska predvođeni predsjednikom Jozom […]

Kada govorimo o pastoralu u našim zajednicama, bitno je naglasiti kako su posljednje godine donijele nove izazove. No, ni pandemija koronavirusa nije obeshrabrila vjernike koji su u skladu s novim okolnostima nastojali živjeti vjeru i ne izgubiti poveznicu sa zajednicama i svećenikom koji je cijelo vrijeme bio uz njih.

Postpandemijsko razdoblje vraća mnoge aktivnosti. Zamah se osjeća na svim poljima. Za djecu i mlade redovno se organiziraju vjeronaučne poduke i pripreme za prvu svetu pričest i krizmu. Poduke se organiziraju i za buduće supružnike, a za najmlađe igraonice i natječaji u likovnom izražaju, čiji se rezultati predstavljaju putem Facebook stranice. Aktivnosti za školsku djecu koordiniraju se s učiteljicama hrvatske nastave koje rado pripremaju s djecom program za Majčin dan, Dan državnosti i sv. Nikolu.

Ponovno se okupljaju zborovi na probama i redovito animiraju svete mise, a u obje zajednice ustanovljeni su i dječji zborovi. Djeluju i skupine čitača i ministranata. U 2023. godini Geislingen će ponovno ugostiti susret biskupskih susret hrvatskih ministranata. Ne nedostaje duhovnih sadržaja uz gostovanja propovjednika iz domovine, koncerata… Ponovno se okupljaju umirovljenici u okviru zajednice umirovljenika sv. Leopold Mandić Geislingen.

Hrvatske katoličke zajednice Göppingen-Geislingen

U prosjeku godišnje imamo dvadesetak krštenja, četrdesetak kandidata za sakrament prve svete pričesti, šezdesetak za svetu krizmu i 15-ak parova koji se kod nas pripremaju za sklapanje sakramenta ženidbe.

Posebno raduje da se u naše zajednice uključuju obitelji s djecom, a možemo se pohvaliti i s desetak obitelji s više od petero djece, jedna čak i 11-ero, što je i za ovdašnje prilike rijetkost.

Nakon korizmene duhovne obnove i pučkih misija proslavili smo prvu svetu pričest. Pred nama je zajedničko hodočašće s drugim hrvatskim zajednicama u Zwielfalten u nedjelju 21. svibnja, gdje će misu predvoditi naš mjesni biskup Gebhard Fürst koji će se tim povodom oprostiti s hrvatskim vjernicima jer uskoro odlazi u mirovinu.

Prvopričesnici i krizmanici iz Göppingena i Geislingena pripremili darove za djecu Petrinje

Ovih dana u Göppingenu i Geislingenu predstavili su se kandidati za krizmu, njih čak 63. Molitvom vjernika i drugim prigodnim molitvama sudjelovali su na misnom slavlju. U prinosu darova donijeli su vrećice sv. Martina u koje su stavili svoja iznenađenja za djecu iz Petrinje… “Darove, zajedno s darovima kandidata za svetu pričest, poslat ćemo u […]

Slijedi proslava Dana državnosti i naše tradicionalno hodočašće u obližnje marijansko svetište Ave Maria u Deggingenu na Duhovski ponedjeljak. Posebno raduje da smo uspjeli sakupiti skupinu vjernika ćemo uskoro ponovno hodočastiti u Svetu Zemlju.

Nezahvalno je govoriti o brojkama, no evo ipak malo: 2013. godine je zajednica u Göppingenu imala 503 registrirana vjernika, a u Geislingenu 553. Stanje pak na 1. siječnja 2023. godine je: 2119 Göppingen, a 2184 Geislingen. Iako je potkraj 2022. došlo do administrativnog proširenja područja djelovanja, praktično stanje je i veće, jer na svete mise dolaze i vjernici iz obližnjih mjesta koji nemaju drugu mogućnost sudjelovanja na svetim misama i slavljima na hrvatskom jeziku. Danas u obje zajednice imamo sveukupno oko 4500 vjernika.

Na kraju istaknimo da naše zajednice imaju vrlo „blisku“ povezanost sa svojim patronima. Prošle godine smo od svetišta bl. Jakova Zadranina u Bitettu i Vicepostulature za proglašenje svetim bl. Jakova na dar dobili njegovu relikviju koja je izložena na trajno štovanje vjernicima u crkvi Christkönig u Göppingenu. Ne treba zaboraviti da je naša zajednica jedina župa u hrvatskom narodu njemu posvećena!

Hrvatske katoličke zajednice Göppingen-Geislingen

Ove pak godine smo od Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića dobili relikviju sv. Leopolda te je ona od 14. svibnja također izložena na trajno štovanje u crkvi St. Maria u Geislingenu gdje se okupljamo na misnim slavljima. Jedinstvene relikvijare za obje relikvije izradio je akademski kipar fra Joakim Gregov.

Pater Ike Mandurić na duhovnoj obnovi s Hrvatima u Geislingenu i Göppingenu: Vjernici jedini mogu pronaći odgovor na sve probleme

Hrvatska katolička zajednica sv. Leopolda Bogdana Mandića – Geislingen i Hrvatska katolička zajednica bl. Jakova Zadranina – Göppingen u 2023. obilježavaju 55 godina prisutnosti na ovim područjima. Tim povodom, od 20. do 26. ožujka organizirane su Pučke misije i korizmena duhovna obnova. Voditelj pučkih misija i korizmene duhovne obnove bio je p. Ivan Ike Mandurić, […]

Sve navedeno ohrabruje današnje vjernike ovih zajednica da poput svojih predčasnika nastave zajedno koračati svjedočeći vjeru, domoljublje i zajedništvo.

Marija Belošević