Njemačka

Hrvati iz Göppingena proslavili blagdan svoga nebeskog zaštitnika

29. travnja 2024. u 16:56

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatske katoličke zajednice Göppingen-Geislingen

Vjernici Hrvatske katoličke zajednice bl. Jakova Zadranina u Göppingenu proslavili su u nedjelju blagdan svoga nebeskog zaštitnika – bl. Jakova Zadranina. Slavlju su se pridružili i vjernici Hrvatske katoličke zajednice sv. Leopolda Bogdana Mandića iz Geislingena.

Alan Hržica primio poseban dar od Hrvata iz Göppingena i Geislingena

Prošlog vikenda u Njemačkoj, u Hrvatskim katoličkim zajednicama Göppingen – Geislingen, održana je duhovna obnova. Gost predavač bio je poznati evangelizator i glazbenik Alan Hržica. Svetu misu predvodio je voditelj tih katoličkih zajednica, fra Ivica Jurišić. Nakon mise, Alan je molio i glazbeno animirao pred Presvetim Oltarskim sakramentom, a susret je završen slavljem Gospodina uz […]

Misno slavlje u crkvi Christkönig predvodio je župnik dviju zajednica fra Ivica Jurišić. Koncelebrirali su vlč. Stefan Pappelau, župnik osam udruženih župa na području grada Göppingena koja broji oko 16 tisuća vjernika te župni vikar Thomas Kley.

U ulaznoj procesiji vjernici u narodnim nošnjama unijeli su relikvijar s relikvijom bl. Jakova Zadranina.

Fra Ivica je u homiliji posvijestio kako je i bl. Jakov veći dio svoga života proživio izvan rodnoga kraja, u iseljeništvu. Stoga je pozvao vjernike da se utječu tome blaženiku, jer „on lakše razumije naše potrebe. Neka nam bude zagovornik“.

Hrvatske katoličke zajednice Göppingen-Geislingen

Osvrćući se na naviješteni evanđeoski ulomak, propovjednik je vjernike ohrabrio na njihovom vjerničkom putu, potaknuvši ih da se unatoč svim izazovima i poteškoćama nikada ne odijele od trsa Isusa Krista te da u zajedništvu slave Gospodina.

Tijekom mise krštena je Klara Tadić, prvo dijete obitelji Ivana i Stephanie Tadić iz Göppingena. Misno slavlje pjevanjem je uveličao združeni zbor spomenutih zajednica. Nakon mise vjernici su nastavili druženje uz zajednički objed.

Hrvatska katolička zajednica u Göppingena jedina je hrvatska župa u svijetu koja za svog zaštitnika ima bl. Jakova Zadranina. Svetište bl. Jakova iz Bitetta i vicepostulatura za njegovo proglašenje svetim, godine 2022. darovala je Zajednici blaženikovu relikviju s dijelom štapa kojim je obilazio potrebite.

Hrvatske katoličke zajednice Göppingen-Geislingen prisjetile se najvećeg narodnog slavlja u svojoj povijesti

Hrvatske katoličke zajednice Göppingen-Geislingen iz Njemačke prisjetile su se jučerašnjeg dana, koji je, kako tvrde, bilo najljepše i najveće narodno slavlje u njihovoj povijesti. U monografiji „U vjeri i vjernosti“ 35 godina Hrvatske katoličke misije Göppingen, str. 99, objavljeno je sjećanje koje prenosimo u cijelosti: U godinama boravka Hrvata na ovim prostorima događala su se […]

Relikvija je izložena na trajno štovanje vjernicima u crkvi Christkönig-Marienkapelle. Brončani relikvijar u obliku reljefnog odljeva blaženikova lika izradio je fra Joakim Gregov, OFM.