U vjeri i vjernosti

Hrvatske katoličke zajednice Göppingen-Geislingen prisjetile se najvećeg narodnog slavlja u svojoj povijesti

16. siječnja 2024. u 8:50

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vremeplov

FOTO: Hrvatske katoličke zajednice Göppingen-Geislingen

Hrvatske katoličke zajednice Göppingen-Geislingen iz Njemačke prisjetile su se jučerašnjeg dana, koji je, kako tvrde, bilo najljepše i najveće narodno slavlje u njihovoj povijesti.

U Geislingenu proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika: Čuvajte vrijednosti koje ste donijeli iz obitelji

Hrvatska katolička zajednica sv. Leopolda Bogdana Mandića u Geislingenu u nedjelju je svečano proslavila blagdan svoga nebeskog zaštitnika. Misno slavlje predvodio je župnik don Anto Ledić iz župe Presvetog Trojstva u Novom Travniku, u zajedništvu s domaćim župnikom fra Ivicom Jurišićem i vlč. Vilimom Koretićem, župnikom Hrvatskih katoličkih zajednica Aalen i Heidenheimu. Slavlje je započelo […]

U monografiji „U vjeri i vjernosti“ 35 godina Hrvatske katoličke misije Göppingen, str. 99, objavljeno je sjećanje koje prenosimo u cijelosti:

U godinama boravka Hrvata na ovim prostorima događala su se razna narodna slavlja, među kojima treba istaknuti i ona spontana, nakon velikih sportskih uspjeha naših nogometaša koja su mnoštva ljudi izvlačila na ulice.

Među tim slavljima zlatnim je slovima zapisan datum 15. siječnja 1992. godine, dan međunarodnog priznanja Hrvatske. Sudeći prema videosnimci, to je slavlje za koje se može reći da je najljepše i najveće narodno slavlje koje se dogodilo u povijesti naše misije.

Prvopričesnici i krizmanici iz Göppingena i Geislingena pripremili darove za djecu Petrinje

Ovih dana u Göppingenu i Geislingenu predstavili su se kandidati za krizmu, njih čak 63. Molitvom vjernika i drugim prigodnim molitvama sudjelovali su na misnom slavlju. U prinosu darova donijeli su vrećice sv. Martina u koje su stavili svoja iznenađenja za djecu iz Petrinje… “Darove, zajedno s darovima kandidata za svetu pričest, poslat ćemo u […]

Međunarodno priznanje Hrvatske tih dana se očekivalo te je bilo moguće i pripremiti određeni program. No, bez obzira na pripremu, slavlje je očito na ulice Göppingena iznijelo toliko spontanosti i emocija, da nisu bile rijetke suze radosnice mnogih prisutnih. lzgledalo je kao su se svi ovdašnji Hrvati slili na ulice. Gospođe obučene u narodne nošnje nosile su u košarama domaće kolače i nudile ih prolaznicima, a muškarci, također u narodnim nošnjama, nudili su rakiju.

Preko pojačala čula se hrvatska narodna pjesma. Na bini u središtu grada u predvečerje je organizirana svečana prigodna akademija koja je započela hrvatskom himnom. Gospodin Jozo Bešlić na njemačkom je jeziku održao prigodni govor, u kojem je posebno zahvalio njemačkim domaćinima na podršci.

Ovom slavlju prisustvovao je i tadašnji provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra dr. fra Marijo Šikić, koji je prije toga s glasovitim konvojima brodova probijao vojnu blokadu Dubrovnika, a u ovom se trenutku našao ovdje i podijelio radost s našim ljudima.

U svom govoru, koji je bio svojevrsno svjedočanstvo o nametnutom nam ratu iz kojeg je i on sam došao, izrazio je nadu u skori kraj rata i povratak izbjeglica svojim kućama. Nakon spontanih narodnih igara i pjesme po ulicama Göppingena formirala se veličanstvena kolona okićenih automobila.

Mladi Hrvati iz Göppingena, Geislingena i Karlsruhea posjetili zagrebačku katedralu

Mladi iz Hrvatske katoličke zajednice bl. Jakova Zadranina iz Göppingena i Hrvatske katoličke zajednice sv. Leopolda Bogdana Mandića iz Geislingena sa svojim župnikom fra Ivicom Jurišićem te mladi iz Hrvatske katoličke misije Karlsruhe pod vodstvom pastoralnog suradnika Darka Rupčića na putu prema Bjelovaru na Susret hrvatske katoličke mladeži u petak su posjetili zagrebačku katedralu. Pedesetak […]

Na ovu je vožnju gradskim ulicama, utvrđenom rutom i uz poštivanje prometnih propisa, pozvao tadašnji voditelj misije o. Franjo Zelenika.