Predstavljene knjige

Hrvati iz Münchena u svojim srcima osjetili krvavu i bolnu povijest Vukovara

7. studenoga 2023. u 7:46

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: franjevci-split.hr

Dvije knjige „Herojski Vukovar“ te znanstveno-izdavački projekt „Herojski Vukovar – povijest grada i život Vukovaraca tijekom 30 godina (1991. – 2021.)“ predstavljeni su u prošlu nedjelju u kapeli bl. Alojzija Stepinca u Münchenu.

Fra Jozo Župić primio zlatnu medalju

Fra Jozo Župić, dušobrižnik za hrvatske katolike u Münchenu, primio je jučer od Biskupskog ordinarijata u Münchenu zlatnu medalju za pedeset godina svećeničkog djelovanja. Uz medalju za pola stoljeća svećeničkog djelovanja, primio je i popratno pismo koje je potpisao direktor Ordinarijata dr. Joachim Hellemann. U pismu je istaknuo da mu je žao što fra Jozo […]

Predstavljanje su organizirali Akademski krug Hrvatske katoličke župe München, u suradnji s udrugama Hrvatska kuća München, Matica hrvatska München te Društvom za promicanje hrvatske kulture i znanosti CROATICA iz Zagreba.

Prisutne, među kojima je bila i Sonja Lovrek Velkov, konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Münchenu, pozdravio je Ante Moro, predsjednik Akademskog kruga Hrvatske katoličke župe München. Župnik Hrvatske katoličke župe u Münchenu fra Petar Klapež zahvalio je Bogu na daru žrtve i slobode te pozvao prisutne na molitvu za žrtve Vukovara.

Nacionalni projekt predstavili su autori dvaju poglavlja, djelatnik Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata iz Zagreba dr. sc. Natko Martinić Jerčić i zamjenik voditelja projekta te glavni urednik, predsjednik Društva za promicanje hrvatske kulture i znanosti CROATICA iz Zagreba, prof. Ante Bičanić.

München: Hrvatske obitelji uživale u predstavi Pale sam na svijetu

Udruga roditelja i učitelji hrvatske nastave u Bavarskoj omogućili su mnogim hrvatskim obiteljima prisustvovanje na predstavi Pale sam na svijetu, koju je u kapeli bl. Alojzija Stepinca u HKŽ-u München izvelo kazalište Scena Gorica. Tekst je napisao Jens Sigsgaard, režiju potpisuje Ivana Čoh, a glume Tomislav Krstanović i Ana Vilenica. Sve prisutne roditelje i djecu […]

Prva knjiga „Herojski Vukovar“ obrađuje pripremu i provedbu velikosrpske oružane agresije na Hrvatsku i Vukovar 1991. godine te njezine posljedice. Sastoji se od 15 autorskih poglavlja. Poglavlja su napisana temeljem izvora, dokumenata i relevantne literature. Nakon autorskih poglavlja slijedi sažetak na engleskom jeziku za svako poglavlje, kazalo osobnih imena, životopisi autora i detaljni sadržaj knjige.

Druga knjiga obrađuje srbijansku okupaciju Vukovara od 18. studenoga 1991. do kraja 1995., mirnu reintegraciju u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske od 1996. do 1998., povratak prognanika u Vukovar, saniranje posljedica velikosrpske oružane agresije i obnove grada te gospodarski i društveni razvoj Vukovara od 1998. do 2021.

Projekt je realiziran od 2020. do 2022. godine, a autorski tim projekta sastoji se od 38-ero znanstvenika i stručnjaka koji su obradili više od dvije tisuće povijesnih izvora dokumenata i napisali 32 autorska rada. Autori dolaze iz mnogih znanstvenih, obrazovnih, kulturnih i ostalih ustanova iz Republike Hrvatske. Dvije tiskane knjige sadrže ukupno 1064 stranice i 650 dokumentarnih fotografija, zemljovida, preslikâ dokumenata i ostalih likovnih priloga.

Hrvatski franjevac u Njemačkoj ima kolekciju 300 anđela

Na treću nedjelju došašća misno slavlje u crkvi Bl. Ruperta Mayera u Poingu predvodio je fra Jozo Župić, dušobrižnik u Hrvatskoj katoličkoj župi u Münchenu. U toj filijalnoj crkvi svake nedjelje okupljaju se hrvatski katolici na misi u 9 sati. Pjevali su zbor odraslih i djece pod vodstvom voditeljice i katehistice Anamarije Andrijević. A nakon […]

Tako su prisutni, u riječi i slici, mogli barem nakratko osjetiti u svojim srcima krvavu i bolnu povijest Grada Heroja – Vukovara, sudbinu njegovih prognanih stanovnika, hrabrih branitelja, te napor koji je najvećim dijelom pomogla hrvatska država kako bi Grad Vukovar ponovno oživio kao središte kulturnog i vjerskog života, živeći u nadi da će se konačno pronaći nestali i ubijeni hrvatski branitelji.

fra Jozo Župić