U svetište Gospe siromaha

Hrvati iz Njemačke, Belgije, Nizozemske i Luksemburga hodočastili u Banneux

20. rujna 2022. u 8:28

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Franjevačka provincija Sv. Križa

Vjernici iz Njemačke, Belgije, Nizozemske i Luksemburga u subotu su tradicionalno hodočastili u marijansko svetište Gospe siromaha u belgijskom mjestu Banneuxu, objavila je Franjevačka Provincija Svetog Križa – Bosne Srebrene.

Hodočašće HKM-a Singen-Villingen u srednju Europu. Donosimo detaljan plan i program

Hrvatska katolička misija Singen-Villingen objavila je detaljan plan hodočašća u srednju Europe koje je planirano od 23. do 31. listopada 2022. Za prijavu na hodočašće (i ostale informacije) možete zvati na broj: 0175 7329198 ili doći nedjeljom u sakristiju nakon svete mise u Konstanzu, Singenu ili Villingenu. Plan hodočašća DAN – 23. i 24. listopada […]

Kao i svake godine, glavni organizator je Hrvatska katolička misija u Aachenu na čelu s njezinim voditeljem fra Ivicom Radićem, franjevcem Bosne Srebrene.

Dnevni molitveni program započeo je sakramentom ispovijedi u glavnoj crkvi svetišta. Točno u podne održana je euharistija koju je predslavio fra Janko Ćuro, vikar Provincije Bosne Srebrene i direktor Franjevačkog medijskog centra Svjetlo riječi. Uz domaćina fra Ivicu Radića suslavilo je još desetak svećenika koji su hodočastili sa svojim vjernicima iz okolnih hrvatskih katoličkih misija.

Fra Janko je u homiliji protumačio pojam ljudske slobode, navodeći brojna zastranjenja modernog čovjeka koji zbog pogrešnog razumijevanja slobode završava u najgorim oblicima ropstva. Posebice se osvrnuo na slobodu o kojoj govori Biblija, točnije o nekolicini biblijskih likova koji nam pomažu na najbolji način razumjeti što je istinska sloboda. Kao najizvrsniji primjer života u savršenoj slobodi, za razliku od praroditeljice Eve koja nasjeda na glas zavodnika i ustaje protiv Božje zapovijedi, naveo je Blaženu Djevicu Mariju i njezino savršeno prihvaćanje Božje volje.

Hrvati iz Koblenza nakon dvije godine stanke ponovno na hodočašću

Nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije koronavirusa, skupina od 60 aktivnih vjernika iz Hrvatske katoličke misije Koblenz u subotu je hodočastila Djevici od siromaha u belgijski Banneux. Hodočašće je započelo okupljanjem kod biste zaštitnika misije bl. kardinala Stepinca. Vjernici su u svetište ušli u procesiji, noseći zastave i pjevajući marijansku pjesmu na hrvatskom jeziku. Nakon ulazne […]

Nakon mise uslijedila je molitva za bolesnike i blagoslov nabožnih predmeta, a zatim su se svi vjernici uputili prema kapelici sv. Mihaela, gdje je započela pobožnost križnog puta koju je predmolio tajnik Provincije Bosne Srebrene fra Damir Pavić. Pobožnost je završena ispred hrvatske kapelice koju su u tom svetištu podigli hrvatski vjernici kao znak vjernosti Blaženoj Djevici Mariji.