FOTOGALERIJA

Hrvati iz Njemačke na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Gospiću

8. svibnja 2024. u 10:06

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Bruno Vujević

Na 12. Susretu hrvatske katoličke mladeži koji je održan u prošlu subotu u Gospiću pod geslom „Raduj se za svoje mladosti“, hodočastilo je 29-ero mladih iz Hrvatske katoličke misije Mittelbaden. S njima su u pratnji bili misijski vijećnici zajednice Karlsruhe Mato Knežević i Bruno Vujević te još 20-ero mladih iz misije Göppingen-Geislingen s voditeljicama Ljerkom Skrobić i Maricom Rovišan.

Hrvatska katolička misija Mittelbaden izdala brošuru kako bi upoznala vjernike sa svojim aktivnostima

Iz tiska je nedavno izišla brošura na hrvatskom i njemačkom jeziku pod nazivom Hrvatska katolička misija Mittelbaden (Srednji Baden), na kojoj su na 28 stranica, uz mnoštvo fotografija, ukratko prikazane sve aktivnosti koje se održavaju u toj zajednici. “Dva su razloga zbog kojih smo osjetili potrebu za izdavanjem jedne ovakve brošure: prvi je trenutačna sveobuhvatna […]

Put je započeo zajedničkom molitvom i blagoslovom koji je prisutnima udijelio fra Ivica Jurišić, voditelj misije Göppingen-Geislingen i ujedno inicijator ovoga hodočašća. Putovanje je proteklo u veselom ozračju, zajedničkoj molitvi krunice, igrama i pjesmi.

Bruno Vujević

U župi Korenica, koja je bila domaćin ove zajednice, Hrvate iz Njemačke dočekao je župnik mons. Mile Čančar. Mladi su imali priliku za presvući se, okrijepiti nakon dugoga puta, kao i uživati u ukusnim delicijama koje su pripremili vrijedni domaćini.

Mladi su u Gospiću razgledali mnoge promotivne štandove s duhovnom literaturom te raznim rukotvorinama čijom se kupnjom, po simboličnim cijenama, dao mali doprinos radu tih zajednica. Zatim je na gradskom trgu upriličen igrokaz skupine Hrvatsko nadzemlje, predstava udruge za osobe s posebnim potrebama „Vjera i svjetlo“, osobno svjedočanstvo Mateja Lovrića, autora hit-knjige „On“ te volontera u udruzi „Arka“, kao i koncert vokalno instrumentalnog sastava „Mihovil“.

Veselih i razigranih srdaca mladi su se u procesiji nakon toga uputili prema nogometnom stadionu Balinovac gdje su prije svete mise imali priliku za sakrament pomirenja te zajedničku molitvu krunice.

Bruno Vujević

Svečanu misu na kojoj je sudjelovalo više od deset tisuća mladih predvodio je Zdenko Križić, donedavno gospićko-senjski biskup, a sada splitsko-makarski nadbiskup, uz suslavljenje većine hrvatskih nadbiskupa i biskupa, prevođenih Draženom Kutlešom, predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije i zagrebačkim nadbiskupom.

Hrvati iz Mittelbadena nose u Ganu 30 posebnih lopti

Iz Hrvatske katoličke misije Mittelbaden najavljuju kako će početkom veljače voditelj don Ivo Nedić, tajnica Monika Mišić, pastoralni suradnik Darko Rubčić i dugogodišnji misionar don Ivan Stojanović, otputovati u posjet misiji Tatale u Gani. Vrijeme će iskoristiti za obilazak 50-ak sela i susrete sa što više djece, od kojih neka imaju i kumove u ovoj […]

Pod misom je propovijedao Tomislav Rogić, šibenski biskup i predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za mlade. U propovijedi je naglasio tri molitvena raspoloženja čovjekove duše pred Bogom, a to su molitva zahvale, molitva za oproštenje i molitva za pomoć. Svečanosti misnoga slavlja uveliko su pridonijeli Zbor mladih Gospićko-senjske biskupije i Zbor mladih Varaždinske biskupije.

Nakon misnoga slavlja mladi su nastavili slaviti Boga pjesmom i molitvom na gradskom trgu Stjepana Radića. Za predivnu atmosferu, osjećaj međusobnog zajedništva kao i zajedništva svih nas u Kristu pobrinuo se popularni band duhovne glazbe „Božja pobjeda“.

Bruno Vujević

Po završetku programa u Gospiću mladi su se vratili u Korenicu gdje je sutradan svetu misu u župnoj crkvi sv. Jurja predvodio domaćin mons. Mile Čančar, uz slavljenje zbora mladih iz Ulma koji su ponudili svoje talente na raspolaganje i uistinu dodatno obogatili misno slavlje.

Ovo su lica dobrote u Hrvatskoj katoličkoj misiji Mittelbaden

I ove godine Hrvatska katolička misija Mittelbaden nastavila je pomagati školovanje siromašne djece u Africi, u projektu pod nazivom „Kumstva za Ganu“. Svi kumovi izdvajaju po 100 eura godišnje kako bi djeca i mladi mogli ići u školu… “Akcija je to kojom se posebno ističemo kao misija! Naime, uvijek bude humanitarnih akcija i prikupljanja novaca […]

Uslijedio je obilati domjenak vrhunskih delicija pripremljen s ljubavlju pa su tako Hrvati iz Njemačke uživali u domaćoj juhi, gulašu od divljači, čobancu, sarmi i naširoko poznatoj ličkoj janjetini, a za desert su bile domaće krafne i kolači.

Bruno Vujević

Putovanje natrag u Njemačku proteklo je u veselom ozračju, molitvi, svjedočanstvima, razgovorima, igri, pjesmi, ali na kraju i pokojim suzama pri rastanku.

Bruno Vujević,
predsjednik misijskog pastoralnog vijeća Karlsruhe