FOTOGALERIJA

Hrvati iz Oakvillea proslavili patron svoje župe

7. lipnja 2024. u 8:43

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Holy Trinity Oakville

Hrvatska katolička župa Oakville iz Kanade svečano je 26. svibnja proslavila patron svoje župe – Presveto Trojstvo. Za tu prigodu zajednica je organizirala trodnevnicu.

Svećenik koji je služio Hrvatima u Oakvilleu proslavio 50 godina svećeništva

Mons. Ivan Vukšić proslavio je u nedjelju u rodnoj Župi Presvetog Srca Isusova u Studencima 50 godina svećeništva. Sam zlatomisnik predslavio je misno slavlje u koncelebraciji s više svećenika. Slavljenika i prisutne goste pozdravio je don Ante Pavlović… “Dragi don Iko, zahvaljujemo dobrom Bogu za sve dane tvoga nesebična, posvećena, radosna i plodna svećeničkoga služenja […]

Prve dvije večeri predslavio je don Ivan Vukšić, a treću don Ivan Aničić, u koncelebraciji s još sedmoricom svećenika. Crkva je tih dana bila posebno ukrašena, dok su najljepši cvjetovi bili mladi iz folklorne skupine „Hrvatsko Prelo“ svečano obučeni u narodne nošnje.

Holy Trinity Oakville

Na misi je pjevao župni zbor uz pratnju tamburice kojim je ravnao župnik don Ilija. U misnom slavlju sudjelovao je i Ante Jović, generalni konzul u Mississaugi.

Na početku svete mise sve prisutne pozdravio je don Vinko, pojedinačno predstavivši prisutne svećenike. U svojoj propovijedi don Ivan je naglasio važnost ljubavi i vjernosti prema Presvetome Trojstvu.

Ova hrvatska župa u Kanadi utemeljena je prije pola stoljeća, a danas ima više rođenih nego umrlih

Hrvatski narod je rano u svojoj povijesti počeo napuštati vlastitu domovinu i raselio se po cijelom svijetu. Napuštajući svoje domove, ostao je vjeran vjeri i rodnom kraju. Tako su neki Hrvati stigli i do Kanade, na obale velikog jezera zvanog Ontario. Tamo se nalazi grad Oakville, inače smješten u blizini Toronta, između Mississauge i Burlingtona. […]

Slavlje je nastavljeno u velikoj župnoj dvorani gdje je vrijedna kuharica Marica Francuz sa svojom ekipom pripremila ukusna jela. Nakon ručka nekoliko mladih predstavilo se sa svojim talentima i glazbenim dijelom…

Holy Trinity Oakville

“Bogu hvala da smo ovako lijepo i kršćanski proslavili patron naše župe. Hvala svima koji su nam pomogli da sve bude ovako lijepo i dostojanstveno organizirano”, napisali su iz ove hrvatske župe u Kanadi.

Oakville: Novi župni vikar u župi Presvetog Trojstva

Don Vinko Nenadić novi je župni vikar u župi Presvetog Trojstva u Oakvilleu. U Kanadu je stigao 18. rujna 2022. U nastavku donosimo njegovu biografiju… Don Vinko Nenadić rođen je 19. siječnja 1997. u Splitu, od pok. oca Ante i majke Nevenke r. Zrno. Dolazi iz župe svetog Josipa – Hercegovački Vinjani. Osnovnu školu pohađao […]

U nedjelju 2. lipnja 2024. godine svetim misnim slavljem proslavljen je završetak školske godine Hrvatske župne škole. U školu je ove godine upisano 334-ero djece. Učenicima završnog osmog razreda podijeljene su diplome, a svima ostalima svjedodžbe.

Holy Trinity Oakville
Holy Trinity Oakville