Hrvatima u Srbiji

Hrvati iz Sacramenta donirali 15 tisuća američkih dolara

5. kolovoza 2022. u 16:33

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: croatiancenter.org

Vodstvo Hrvatskog doma iz Sacramenta iz Sjedinjenih Američkih Država odlučilo je donirati financijska sredstava „hrvatskim kulturnim, vjerskim, nacionalnim i dobrotvornim organizacijama/ustanovama“ u svijetu.

Najava Velike Gospe u Chicagu. Već 116 godina ljubavi

Dragi prijatelji i župljani hrvatske župe sv. Jeronima! Sveti Maksimilijan Kolbe jednom je napisao: „Ne bojte se ljubiti Blaženu previše. Nikad je nećete voljeti više od Isusa”. Naši preci koji su se molili Gospi u vrijeme velike opasnosti, okruženi tisućama naoružanih ljudi, razumjeli su da je ljubav prema Gospi njihova jedina nada. I s njezinom […]

Tim povodom je Nikola Bilandžić, tajnik Hrvatskog doma, kontaktirao Tomislava Žigmanova, ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata te mu priopćio da će prema toj odluci i Hrvati u Republici Srbiji, to jest Vojvodini, biti primatelji donacije u iznosu od 15 tisuća američkih dolara.

Oni su takvo što, istaknuo je Bilandžić, zaslužili jer su „kroz riječ i pismu neizmjerno obogatili hrvatsku kulturnu baštinu“. Stoga je želja Hrvatskog doma iz Sacramenta da se taj novac uloži u „očuvanje kulturne baštine vojvođanskih Hrvata“.

Hrvati iz Clevelanda donirali sisačkoj bolnici uređaj za pregled trudnica: Ne brinite se, u ovome niste sami

Hrvatski iseljenici iz Clevelanda donirali su Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku uređaj za pregled trudnica, koji je vrijedan 610 tisuća kuna. Službi za ginekologiju i opstetriciju uređaj je uručila Josie Tomljenovic, menadžerica sestrinstva u Klinici Cleveland… “Donacije su prikupljali Hrvati u Clevelandu i hrvatskoj crkvi svetog Pavla u tom gradu. Željeli smo pomoći […]

Ista su novčana sredstva, prema odluci ravnatelja ZKVH-a, uplaćena na račun krovne institucije hrvatske zajednice – Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji – te će u vremenu što slijedi, a nakon donošenja valjanih formalno-pravnih odluka, biti i utrošena u svrhu koju je odredio njihov donator.

„Puno nam znači ne samo materijalna pomoć naših Hrvata iz SAD-a, već i moralna blizina koja tim snažnije govori koliko je ona fizička udaljenost veća. Zahvalni smo na pomoći koja je udijeljena našoj zajednici, a želju naših donatora ćemo provesti u djelo te će novac biti utrošen u svrhu očuvanja kulturne baštine naše zajednice“, izjavila je Jasna Vojnić, predsjednica HNV-a.

Hrvati iz Trsta donirali HGSS-u 23 tisuće eura

Hrvatska zajednica u Trstu/Comunita Croata di Trieste, među ostalim svojim aktivnostima, vrlo je uspješno angažirana i na humanitarnom planu, doniranjem potrebne opreme ustanovama i službama koje skrbe o zdravlju i sigurnosti građana u Hrvatskoj, javlja Hrvatska matica iseljenika. Nakon vrijedne donacije Klinici za neonatologiju u Petrovoj, u Zagrebu, teško stradaloj u potresu, u vidu materijala, […]

„Radujem se, naravno, što su aktivnosti koje čini hrvatska zajednica u Vojvodini u području kulture prepoznate među Hrvatima čak i u SAD-u. Držim da je to najbolja potvrda i priznanje za rad brojnih djelatnika u očuvanju i razvoju hrvatske kulture u Vojvodini. Na dobivenim financijskim sredstvima smo im neizmjerno zahvalni, a bit će utrošena na one sadržaje koji će imati trajnu vrijednost za kulturu vojvođanskih Hrvata”, zaključio je Žigmanov.