Leipzig

Hrvati izborili pravo na molitvu ispred bolnica za pobačaje u Njemačkoj: Svaki ljudski život je dragocjen i zaslužuje zaštitu

28. lipnja 2023. u 10:04

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: ADF International

Savezni upravni sud u Leipzigu potvrdio je u novoj presudi da su zabrane mirnih molitvenih okupljanja u blizini bolnica/ustanova za pobačaje protuzakonite. Najviši njemački upravni sud podržao je pravo na slobodu okupljanja, dok Lisa Paus, savezna ministrica za obitelji, umirovljenike, mlade i žene, i dalje ustraje na uvođenju zona cenzure oko bolnica/ustanova za pobačaje. piše ADF International.

Cvjetnica u Hrvatskoj katoličkoj misiji Mittelbaden

Slavljem Cvjetnice u nedjelju smo ušli u Veliki tjedan u kojemu kršćani ozbiljno i sabrano razmišljaju o posljednjim Kristovim danima. Taj blagdan spomen je na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem u dane prije proslave Pashe, ali i na njegovu muku koja će ubrzo uslijediti. Tijekom Isusova ulaska u Jeruzalem narod mu je mahao palminim i […]

Presudom, objavljenom 20. lipnja, završena je pravna muka za lokalnu molitvenu skupinu u Pforzheimu koju vodi Hrvatica Pavica Vojnović. Regionalni sud već je potvrdio pravo molitvenoj skupini na javno okupljanje u kolovozu 2022., na što se grad Pforzheim žalio. Novom presudom potvrđeno je da grad nema pravo na žalbu.

„Zaista mi je laknulo. Naše molitve su pomogle… Zahvalna sam što možemo nastaviti naša molitvena bdjenja. Svaki ljudski život je dragocjen i zaslužuje zaštitu“, rekla je Pavica Vojnović nakon izricanja presude. Njezin slučaj podržala je organizacija ADF International, a obranu je vodio odvjetnik Tomislav Čunović, bivši član upravnog odbora udruge Vigilare i direktor za međunarodne poslove udruge 40 dana za život.

Hrvati iz Mittelbadena nose u Ganu 30 posebnih lopti

Iz Hrvatske katoličke misije Mittelbaden najavljuju kako će početkom veljače voditelj don Ivo Nedić, tajnica Monika Mišić, pastoralni suradnik Darko Rubčić i dugogodišnji misionar don Ivan Stojanović, otputovati u posjet misiji Tatale u Gani. Vrijeme će iskoristiti za obilazak 50-ak sela i susrete sa što više djece, od kojih neka imaju i kumove u ovoj […]

Dvaput godišnje članovi udruge/inicijative 40 dana za život okupljaju se da bi održali tiha molitvena bdjenja ispred Pro Familia savjetovališta za pobačaje – njemačke podružnice Planiranog roditeljstva, koje pruža savjetovanje vezano uz pobačaj te izvodi pobačaje i financijski profitira od pobačaja diljem Njemačke.

Grad Pforzheim zabranio je 2019. godinu održavanje tihe molitve ispred zgrade Pro Familia, unatoč činjenici da je cesta s četiri trake dijelila molitelje od ustanove. Pavica Vojnović, voditeljica molitvene skupine, osporila je zabranu na sudu, tvrdeći da se time moliteljima (okupljenima) krši pravo na slobodu okupljanja.

Ovo su lica dobrote u Hrvatskoj katoličkoj misiji Mittelbaden

I ove godine Hrvatska katolička misija Mittelbaden nastavila je pomagati školovanje siromašne djece u Africi, u projektu pod nazivom „Kumstva za Ganu“. Svi kumovi izdvajaju po 100 eura godišnje kako bi djeca i mladi mogli ići u školu… “Akcija je to kojom se posebno ističemo kao misija! Naime, uvijek bude humanitarnih akcija i prikupljanja novaca […]

„Sloboda okupljanja i izražavanja su kamen temeljac demokracije i vladavine prava. Zato su zabrane molitvenih okupljanja temeljene na navodnim optužbama protivne temeljnim pravima. Sudovi su to prepoznali. Zauzimanje za nerođenu djecu i mirno izražavanje tog mišljenja ispred bolnica za pobačaje ne mogu (više) zabraniti moćne lobističke skupine poput Pro familije”, zaključio je Tomislav Čunović, odvjetnik Pavice Vojnović, objavio je ADF International.