Stipe Bašić

Hrvati New Yorka zadugo će pamtiti Stipu i njegovu uvijek ljubaznu Joan

18. siječnja 2023. u 8:25

Potrebno za čitanje: 3 min

Ante Čuvalo

Životne priče

FOTO: hkv.hr – Benjamin A. Gilman, Steve i Joan Bašić, 11. listopada 1979. godine, U. S. Congress, Washington, D. C.

Svaka hrvatska zajednica i župa u svijetu ima nekoliko svojih prepoznatljivih članova. Oni su u zajednici kao nosivi stupovi u kući, na njih se uvijek i s pouzdanjem može osloniti. Dugotrajni su i stabilni. Spremni su izdvojiti vrijeme, talente i materijalna sredstva za opće dobro. Život i uspjesi zajednice njima su izazov i dio životnoga poziva. Istina, pojave se i oni „paradni”, ali njih se lako prepoznaje i nisu duga vijeka.

Tko je bio gospodin Bridgeview, Hrvat koji je razvio jednu od najvećih tvrtki za beton u Americi? ‘Pridružio nam se u pomaganju oko oslobođenja Hrvatske’

Malo je Hrvata u Americi i gotovo nitko u Hrvatskoj čuo za čovjeka s kojim ću vas ovdje upoznati. Niti se on skrivao niti se u javnosti isticao, nego je potiho radio i postigao, mjereći ljudskim mjerilima, velike uspjehe. Život mu je u mladim danima bio težak, ali ipak je uspio ostvariti, što se obično […]

Jedan od višedesetljetnih čvrsti stupova u hrvatskoj zajednici u gradu New Yorku, odnosno u župi sv. Ćirila i Metoda (od 1971. i sv. Rafaela) bio je Stipe (Steve) Bašić, čovjek osebujne osobnosti i za dugo prepoznatljivo ime među Hrvatima toga američkoga velegrada i mnogo šire.

Stipe je rođen 19. rujna 1928. u Konjskom Brdu kod Perušića u Lici. Otac mu je bio također Stipe, a majka Ane Mande r. Obućina. Imao je dvojicu starije braće (Michael i Joseph) i sestru Kaju. Koliko se može zaključiti iz podataka na Ellis Islandu, Stipin je otac vjerojatno više puta dolazio na rad u Ameriku. Zasigurno znamo da je doplovio brodom iz luke Le Havre u New York 1923., kada mu je bilo 26 godina. Supruga Ane i sin Stipe pridružili su se suprugu, odnosno ocu, u svibnju 1938. Ani je tada bilo 40 godina. Obitelj je živjela u imigrantskom (većinom irskom) naselju oko 10. Avenije na Manhattanu, zvanom Vražja Kuhinja (Hell’s Kitchen).

U tom radničko-imigrantskom naselju, osim Iraca i drugih, bio je i oveći broj Hrvata. Na to ukazuje i činjenica da je u tom dijelu Manhattana utemeljena hrvatska katolička župa 1913. godine. Mladomu Stipi, kao i cijeloj obitelj Bašić, hrvatska crkva postala je drugi dom. On je pohađao američke škole, naučio engleski jezik i postao „pravi Amerikanac”, ali njegovo srce bilo je dovoljno veliko da može neizmjerno ljubiti i svoju rodnu Hrvatsku. I ostao je zaljubljenik u sve što je hrvatsko i katoličko do kraja ovozemaljskoga života.

Ovaj Hrvat bio je nogometna zvijezda u Americi! U povijesnoj utakmici obranio je sve engleske udarce, ali u Brazilu mu nije bilo dopušteno nastupiti

Trenutačno se igra Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. u Kataru. Osim nama dragih Vatrenih (dok ovo pišem slavimo pobjedu nad Japanom!), našu i svjetsku pozornost privlačio je ovih dana i mladi američki nogometaš hrvatskoga podrijetla Christian Mate Pulišić. Ovo je dobra prilika upoznati Hrvate diljem svijeta s hrvatskim nogometašem koji je također nekoć bio nogometna zvijezda […]

Kao dječak bio je poslužitelj kod oltara, a zatim su se redale razne dužnosti: prakaratur, član crkvenoga zbora, predsjednik Društva Imena Isusova, predsjednik Folklornoga ansambla „Kardinal Stepinac”, dužnosnik u Župnom vijeću, u udruzi „Američki prijatelji Hrvatske” i drugim domoljubnim društvima.

Neumorno je sudjelovao i pomagao u svim župnim djelatnostima, uključujući preseljenja (1971.) hrvatske župe iz stare crkve na 50. ulici u velebnu crkvu na 41. ulici, blizu Lincoln tunela, u kupnji i uređenju „Hrvatske zemlje” u mjestu Montville, država New Jersey, te u preimenovanju ulice blizu Lincoln Tunela u „Cardinal Stepinac Place”.

Još u mladim danima često je bio glasnogovornik hrvatskih domoljuba pred američkim medijima u New Yorku. Mnogi se sjećaju antijugoslavenskih demonstracija ranih 1970-ih, nakon gušenja Hrvatskoga proljeća, kada su Stipe i njegova majka Ane, visoka starica s ličkom kapom na glavi, bili na čelu prosvjednih povorka ulicama New Yorka. Nije bilo hrvatske domoljubne djelatnosti u kojoj on nije sudjelovao i potpomogao koliko god je mogao. K tomu, bavio se numizmatikom i filatelijom te bio dugogodišnji član Hrvatskoga filatelističkoga društva u Americi.

Kao mladić je shvatio da nema slobode bez samostalne hrvatske države. I tim idealima ostao je vjeran do kraja svoga života

Svima su nam poznata brojna imena onih koji svoju životnu slavu mjere brojevima eura ili dolara, odnosno „klikovima” na Twitteru ili brojem naslova s njihovim imenom i/ili likom u tiskovinama i na međumrežju. Opijeni su svojom „slavom”, pa bila ona pozitivna ili sramotna. Oni ne žele (do)znati da je poniznost vrlina kojoj aktualna cijena nikad […]

Stipe je bio trgovački putnik. To je bilo „ko stvoreno” zanimanje za njega jer je volio putovati, bio je razgovorljiv, iskren i izravan. Putujući Amerikom upoznao je mnoge ljude i stekao mnogo prijatelja Hrvata i Amerikanaca.

Godine 1959. Stipe (Steve) i Joan M. Zaninović sklopili su kršćanski brak u hrvatskoj crkvi u New Yorku. Ona je bila kći Ante Zaninovića, rođena u New Yorku. I njezin je otac bio jedan od vodećih ljudi u župi. Joan je pohađala i glazbenu školu, svirala glasovir i u hrvatskoj crkvi na Manhattanu godinama bila orguljašica. Nakon vjenčanja, mlada se obitelj preselila u susjednu državu New Jersey i ondje odgojila troje djece, dvije kćeri i sina (Anne Marie, Stephen i Mary K.). Uz odgoj djece, Joan je postigla i dobre profesionalne uspjehe. Postala je izvršna direktorica Medicinskoga društva okruga Bergen, New Jersey. Premda su živjeli izvan New Yorka i odgajali djecu, životi Stipe i Joan Bašić bili su ugrađeni u sva zbivanja hrvatske zajednice u tom gradu do kraja njihova života.

U poznijim godinama Stipe je obolio od Parkinsonove bolesti i s njom se hrabro nosio podosta godina, ali ipak je, kao i svi smrtnici, morao poći u vječnost. Preminuo je 14. travnja 2014., a njegova voljena i od svih cijenjena Joan slijedila ga je 22. srpnja 2017. godine.

Velika nogometna zvijezda hrvatskog podrijetla u Argentini tragično je završila svoj život!

Još traje Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. u Kataru, Vatreni su nadigrali Brazil i bili u polufinalu s Argentinom. Dobra je ovo prigoda sjetiti se jednoga mladoga argentinskoga igrača hrvatskoga podrijetla koji se digao visoko na nogometnom horizontu i s njega naglo nestao. Njegov uspon bio je brz, budućnost je izgledala blistava, ali mu se ovozemaljski […]

Stipe Bašić nije poznat po uspjesima u znanosti, pisanim djelima ili bogatstvu, ali bio je uzoran suprug i otac, neumoran u radu za opće dobro, posebice za hrvatsku zajednicu u New Yorku i za domovinu koju je neizmjerno ljubio. Hrvati New Yorka zadugo će pamtiti Stipu i njegovu uvijek ljubaznu Joan, a nama koji smo s njima bili prijatelji ostat će nezaboravni.

dr. Ante Čuvalo