Vremeplov

Hrvati nisu bili samo među žrtvama Titanica

2. lipnja 2023. u 8:38

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vremeplov

FOTO: Pixabay/Ilustracija

Mnogo je napisano, a snimljeno je i nekoliko filmova o najvećoj katastrofi u povijesti svjetskog pomorstva – potonuću gigantskog prekooceanskog broda Titanic nakon sudara sa santom leda 14. travnja 1912. Među putnicima na brodu bilo je više od 30-ero Hrvata te još oko 15 među članovima posade.

Umjesto boljeg života, stradali su nedaleko od mjesta gdje je potonuo Titanic. Prisjećamo se nesreće koju nije preživjela većina Hrvata

U rijetke hrvatske iseljeničke knjige s početka 20. stoljeća može se ubrojiti i djelo nedovoljno poznatog publicista, novinara, urednika te književnika Stjepka Brozovića, koji je rođen u Jastrebarskom 1874. godine, a preminuo je u New Yorku 1924. On je naime duboko bio potresen nesrećom broda Volturno, kao i tegobama koje su Hrvati podnosili na putu […]

Usporedivši objavljene materijale i dosadašnja istraživanja s onima iz Engleske i Sjedinjenih Američkih Država, vjerujem da smo najbliže točnim podacima.

Tako bivši predsjednik Hrvatske bratske zajednice u glasilu “Zajedničar” od 23. kolovoza 1972. u članku o Titanicu spominje nekoliko naših sunarodnjaka iz Vragovine, a zapravo je riječ o moslavačkom selu Vagovina, nedaleko od Čazme.

Naime, iz tog mjesta bila je Mara Osman, navodno najljepša žena među 2223 putnika i jedna od 701 preživjelog. Mara je putovala svojem suprugu koji ju je pozvao da mu se konačno pridruži nakon šest godina samačkog iseljeničkog života. Osim nje, spasila su se još samo dvojica Hrvata. Oni su skočili u more i doplivali do posljednjeg čamca u kojem je, srećom, bilo samo 45-ero ljudi.

To su bili 31-godišnji Nikola Lulić iz sela Konjsko Brdo kod Perušića u Lici i 29-godišnji Ivan Jalševac iz Topolovca, koji se ukrcao u luci Cherbourg s Josipom Draženovićem, ali Josip se nije uspio spasiti.

Svi ostali naši iseljenici ukrcali su se u engleskom Southamptonu, odakle je Titanic krenuo na svoj prvi i posljednji sudbonosni put za New York, 10. travnja 1912. Gotovo svi su bili iz Like, a samo iz sela Široka Kula poginulo je čak osmero putnika.

Župne matice u Chicagu otkrile zastrašujuće podatke: Prosjek životne dobi Hrvata koji su umrli od 1912. do 1919. bila je samo 30,9 godina!

Hrvatsko se iseljeništvo može i treba proučavati (i) s gledišta žrtvoslovlja – znanosti koja obuhvaća niz drugih disciplina, uključujući: kriminologiju, psihologiju, sociologiju, zdravstvo, antropologiju, pravo, politiku, povijest itd. Iseljenici su u velikom broju, posredno ili neposredno, žrtve nasilja i zato viktimologija treba obuhvatiti i teme vezane uz iseljavanje Hrvata tijekom postojanja raznih antihrvatskih režima. Hrvatsko […]

U hladnim valovima Atlantika ostavili su živote sljedeći Hrvati: Cerin Balkić, Grga Luka, Marija i Manda Čačić, Petar Čalić, Bartol, Ivan i Ljudevit Cor, Branko Dakić, Joso Ečimović, Ignac Hendeković, Milan Krajić, Mate i Tome Pocrnić, Matilda Petranec, Luka, Marija i Jerko Orešković, Mile Smiljanić, Ivan Strilić, Stjepan Turčin, Ivan Vuk (Vook), Ivan Bartuš i Mirko Dika.

Na popisu putnika nalazimo još nekoliko imena za koje se ne zna jesu li bili Hrvati. Nekima to nije bilo prvo putovanje pa su sva svoja imena amerikanizirali zbog lakšeg izgovora.

Tako se sa sigurnošću ne može reći jesu li sljedeće osobe bili naši sunarodnjaci: Kekić Tido, Marinko Dmitri, Elias Joseph, Pacic Jakob, Car Jeannine, Peter Ana i Mike te Delalic Regy.

Posebno je zanimljivo da je brod, čija je posada spasila 701 preživjelog putnika, plovio iz matične luke Rijeke za New York i da je njegova posada bila uglavnom sastavljena od hrvatskih mornara. To je bio austro-ugarski brod Carpathia koji je do Titanica došao za manje od četiri sata.

Inače, Carpathia je pripadala plovidbenoj kompaniji “Cunard Line”. Ona je vrlo često prevozila naše iseljenike iz Rijeke i Trsta.

O tragediji Titanica bilo je pisano i u listu “Hrvatski svijet” od 22. travnja 1912., a koji je izlazio u New Yorku. Kopija tog članka, napisanog na osnovi iskaza preživjelog Ivana Jalševca, sačuvana je u emigrantskoj arhivi sveučilišta države Minnesote.

Donosimo detaljan popis svih Hrvata koji su bili na Titanicu. Zanimljive su sudbine preživjelih

Podaci koji slijede objavljeni su na engleskom jeziku u “Hrvatskoj kronici – Chicago”, br. 1., proljeće 2002., prigodom 90. obljetnice potonuća Titanika. Ovdje ih donosimo s nekim sitnijim izmjenama i dopunama. Petnaestog travnja 1912. godine potonuo je prekooceanski “nepotopivi” Titanik. Među 1316 putnika, od kojih je 818 izgubilo živote u ovoj užasnoj nesreći, koja je […]

Dakle, u toj najvećoj pomorskoj tragediji Hrvati su bili ne samo među žrtvama nego još više među spasiocima, a kao takvi iskazali su se već mnogo, mnogo puta.

Hrvatska matica iseljenika