New York

Hrvati na Manhattanu proslavili velikih 110 godina svoje župe

25. listopada 2023. u 9:19

Potrebno za čitanje: 2 min

fra Lovro Šimić

Vijesti

FOTO: fra Lovro Šimić

„Do nebesa nek se ori naši grudi gromki glas…“ odzvanjalo je prepunom župnom crkvom svetih Ćirila i Metoda i sv. Rafaela na 41. ulici na Manhattanu povodom 110. obljetnice osnutka župe.

Hrvati iz New Yorka i New Jerseyja obnovili kip sv. Eufemije na otoku Ugljanu

Blagdan sv. Eufemije svečano je proslavljen protekli vikend u istoimenoj župi u Sutomišćici na otoku Ugljanu, prigodom kojega se mogao vidjeti i obnovljeni kip sv. Eufemije koji se nalazi na pokrajnjem oltaru u župnoj crkvi. Misno slavlje predvodio je don Leonard Škec, župni vikar katedralne župe Uznesenja BDM u Puli, inače podrijetlom iz Sutomišćice. Za […]

Svečano nedjeljno misno slavlje u 11 sati predslavio je fra Marko Puljić, kustod Kustodije sv. Obitelji za Ameriku i Kanadu, a u koncelebraciji su bili župnik fra Nikola Pašalić i župni vikar fra Lovro Šimić.

fra Lovro Šimić

Ovo misno slavlje uveličao je župni zbor sv. Cecilije pod ravnanjem maestra Augustina Šimata. Svečanu povorku povela su djeca iz Hrvatske škole i Kolo grupe Kardinal Stepinac koji su bili obučeni u narodne nošnje i tako dodatno doprinijeli svečanosti ovoga velikoga slavlja.

Na samom početku mise župnik je pozdravio sve prisutne, a poseban pozdrav dobrodošlice uputio je bivšem kapelanu i župniku fra Marku Puljiću.

fra Lovro Šimić

Kako sebe predavati Bogu i ostati u njegovoj blizini, bila je glavna zadaća ove hrvatske župe, kao i svake druge katoličke župe diljem svijeta. Kroz 110 godina, u ovoj i staroj crkvi na Pedesetoj ulici, jasno i glasno se svjedočilo da mi pripadamo Bogu. To je bila, ostala je i treba uvijek biti temeljna zadaća zajednice vjernika koja se okuplja oko Kristova oltara pa tako i ove hrvatske župe svetih Ćirila i Metoda.

Hrvatska župa u New Yorku utemeljena je prije točno 110 godina. Ovo je priča o tome kako su Hrvati sačuvali vjeru u središtu svijeta!

Rijetka su svjetska prostranstva na koja noga hrvatskog čovjeka nije kročila pa tako ni „obećana zemlja“ Amerika nije bila izuzetak. Među prvim Hrvatima doseljenicima u Ameriku bili su otočani i pomorci koji su išli trbuhom za kruhom. Kako su išli ljudi, tako su za njima krenuli i njihovi duhovni pastiri – fratri. Prva hrvatska župa […]

Nakon nadahnute homilije okupljeni vjerni hrvatski puk ispovjedio je svoju vjeru u Trojedinoga Boga. U znak zahvale prineseni su darovi na Božji oltar. To su učinila djeca Hrvatske škole obučena u narodne nošnje.

Na samom kraju mise župnik fra Nikola zahvalio se svima koji su pomogli u organizaciji proslave ove velike obljetnice.

fra Lovro Šimić

Nakon svete mise uputili smo se u Veliku dvoranu gdje smo imali upriličen banket – ručak za sve one koji su rezervirali svoje mjesto. Na svetoj misi, kao i na ručku, bili su, između ostalih, prisutni i predstavnici državnih vlasti Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine: Pjer Šimunović, Nikica Kopačević, Lidija Babić i Bruno Lukić.

Pogledajte kako je Dan državnosti obilježen u New Yorku

Generalni konzulat Republike Hrvatske u New Yorku obilježio je u ponedjeljak Dan državnosti RH organiziranjem prigodne svečanosti s Uredom gradonačelnika New Yorka. Program je održan u povijesnoj dvorani Bowling Green u Financial Districtu na Manhattanu. Gradonačelnik Eric Adams prvi put u povijesti New Yorka podigao je američku zastavu, a zatim je generalni konzul Nikica Kopačević […]

Bogu zahvalni svrnuli smo svoj pogled na proteklih 110. godina ove župe, počevši sve od fra Ireneja Petrička, njezina osnivača pa sve do sadašnjega župnika fra Nikole Pašalića. I srcem prepunim zahvalnosti i molitve za sve one koji su tu bili prije nas kako pastoralnih djelatnika tako i župljana, upravljamo svoje poglede prema naprijed.

fra Lovro Šimić