Južna Afrika

Hrvati u Johannesburgu proslavili blagdan svoga zaštitnika

4. listopada 2023. u 9:46

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička misija svetog Jeronima u Johannesburgu

Hrvatska katolička misija svetog Jeronima u Johannesburgu u prošlu nedjelju svečano je proslavila svog zaštitnika i blagdan svetog Franje Asiškog.

Hrvati u Johannesburgu proslavili blagdan sv. Josipa

Hrvatska katolička misija sv. Jeronima u Johannesburgu u Južnoj Africi proslavila je svetkovinu sv. Josipa, zaštitnika domovine Hrvatske. Misno slavlje u nedjelju predvodio je nadbiskup Peter Bryan Wells, apostolski nuncij u Južnoj Africi, Bocvani, Namibiji, Lesotu i Svazilandu, javlja IKA. Misa je počela svečanom procesijom u kojoj su uz nuncija bili domaćin župnik fra dr. […]

Za veliku svečanost zaštitnika svetog Jeronima, župa se pripremala trodnevicom od 28. do 30. rujna 2023. koju je predvodio mons. Dario Paviša, otpravnik poslova u Apostolskoj nuncijaturi u Južnoj Africi.

Hrvatska katolička misija svetog Jeronima u Johannesburgu

Nedjeljna sveta misa započela je procesijom u kojoj su bili prisutni i članovi župnog franjevačkog svjetovnog reda. Na samom uvodu mons. Paviša pozvao je vjernike da se ujedine s domovinskom crkvom u Hrvatskoj u radosti zahvale na 25. godišnjici proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca. Osvrnuo se također i na život svete Terezije od djeteta Isusa čiji je spomendan 1. listopada.

Na napuštenom groblju u Južnoj Africi pronašao imena dvojice Hrvata iz 1884. Istraživanje je otkrilo brojne zanimljivosti

Istraživač Zvonimir Navala, koji je četvrt stoljeća radio u Johannesburgu, nedavno je objavio opsežnu knjigu Croats in the Anglo-Boer War, South Africa 1899-1902. U razgovoru s istraživačem, koji sa suprugom i sinom živi u Kaliforniji, doznajemo niz zanimljivosti vezanih za hrvatsku zajednicu u tom dijelu svijeta, uključujući sudbine našijenca. “Južnoafrička Republika, država na krajnjem jugu […]

Tijekom svete mise ispred glavnog oltara bile su izložene relikvije svetog Jeronima, prvog stupnja, kojima je nakon svečanog blagoslova svatko od prisutnih mogao osobno iskazati čašćenje. Euharistijsko pjevanje predvodio je župni zbor i članovi klape Sv. Jerolim iz Johannesburga.

Hrvatska katolička misija svetog Jeronima u Johannesburgu

Nakon svete mise župljani i gosti nastavili su slavlje na svečanom ručku koji su za 130-ero ljudi pripremile članice svjetovnog franjevačkog reda. Okupljenima se tada obratio i Ante Cicvarić, hrvatski veleposlanik u Južnoj Africi, koji je ohrabrio Hrvate da se češće okupljaju u župnim prostorijama i da njeguju hrvatski jezik i kulturu.

Poseban dan za jedinu hrvatsku zajednicu na afričkom kontinentu

U Hrvatskoj katoličkoj misiji sv. Jeronima u Johannesburgu u Južnoj Africi slavljena je 21. svibnja misa tijekom koje su u župnu crkvu unijete moći svetog Jeronima. Uz proslavu svetkovine Uzašašća Gospodinova blagoslovljen je i relikvijar u koji su položene relikvije, dio svečevih kostiju. Misu je predslavio vlč. Ivan Vučak, upravitelj Župe Presvetog Trojstva u Krašiću, […]

“Hvala svima koji su odvojili taj dan za Boga i za druženje u hrvatskoj zajednici. Posebno hvala franjevačkom svjetovnom redu na pripremi ručka i svima koji su ispekli kolače za tu prigodu”, napisali su iz Hrvatske katoličke misije svetog Jeronima u Johannesburgu.

Hrvatska katolička misija svetog Jeronima u Johannesburgu
Hrvatska katolička misija svetog Jeronima u Johannesburgu