Johannesburg

Poseban dan za jedinu hrvatsku zajednicu na afričkom kontinentu

23. svibnja 2023. u 8:54

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

U Hrvatskoj katoličkoj misiji sv. Jeronima u Johannesburgu u Južnoj Africi slavljena je 21. svibnja misa tijekom koje su u župnu crkvu unijete moći svetog Jeronima.

Hrvati u Johannesburgu proslavili Dan državnosti: Svaki put kada govorimo negativno o domovini, bacamo kamen na grobove naših branitelja

Hrvatska katolička misija sv. Jeronima u Johannesburgu svečanom misom proslavila je u nedjelju svetkovinu Uzašašća Gospodinova i Dan državnosti Republike Hrvatske, javlja IKA. Svečanu misu predvodio je mons. Dario Paviša, tajnik Apostolske nuncijature u Južnoj Africi, rodom iz Kalinovca u zajedništvu s domaćim župnikom dr. sc. fra Mironom Sikirićem, članom Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Proslava […]

Uz proslavu svetkovine Uzašašća Gospodinova blagoslovljen je i relikvijar u koji su položene relikvije, dio svečevih kostiju.

Misu je predslavio vlč. Ivan Vučak, upravitelj Župe Presvetog Trojstva u Krašiću, a propovijedao je vlč. Renato Belčić, župnik Župe sv. Barbare u zagrebačkom Vrapču i Misionar milosrđa. Uz domaćeg župnika fra dr. sc. Mirona Sikirića koncelebrirao je i mons. Dario Paviša, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Južnoj Africi.

IKA

Na početku mise mjesni je župnik pozdravio pristigle goste iz Hrvatske, iskazujući radost okupljenih jer su dva svećenika iz domovine posjetila jedinu hrvatsku zajednicu na afričkom kontinentu.

U propovijedi vlč. Belčić je između ostalog progovorio o važnosti čašćenja svetaca te o smislu i biti slavljenja svetkovine Uzašašća Gospodinova: „Današnji blagdan govori nam o nama. O našoj misiji. I da u toj našoj misiji Uskrsli Krist je uvijek s nama. A naša misija je uvijek naviještati Krista, naviještati Jednoga koji je živ. Jednoga koji je pobijedio smrt”.

IKA

Na kraju slavlja mons. Paviša je svečano predao župniku certifikat izdan u Rimu kojim se potvrđuje autentičnost relikvija. Nakon mise svi vjernici su pristupili pojedinačnom blagoslovu s relikvijama svetog Jeronima.

Na napuštenom groblju u Južnoj Africi pronašao imena dvojice Hrvata iz 1884. Istraživanje je otkrilo brojne zanimljivosti

Istraživač Zvonimir Navala, koji je četvrt stoljeća radio u Johannesburgu, nedavno je objavio opsežnu knjigu Croats in the Anglo-Boer War, South Africa 1899-1902. U razgovoru s istraživačem, koji sa suprugom i sinom živi u Kaliforniji, doznajemo niz zanimljivosti vezanih za hrvatsku zajednicu u tom dijelu svijeta, uključujući sudbine našijenca. “Južnoafrička Republika, država na krajnjem jugu […]

Euharistijsko pjevanje predvodio je crkveni mješoviti zbor uz pratnju na orguljama Nj. E. Ante Cicvarića, hrvatskog veleposlanika u Pretoriji.

Relikvijar s moćima hrvatskoj župi u Johannesburgu darovali su mons. Jan Maria Chun Yean Choong, na službi u Državnom tajništvu Svete Stolice, prijatelj hrvatske zajednice i mons. Dario Paviša. U nabavci relikvija pomogao je i mons. Jan Thomas Limchua, također iz Državnog tajništva Svete Stolice.

IKA

Cijeloj su svečanosti prisustvovali članovi veleposlanstva Republike Hrvatske u Južnoj Africi kao i djelatnici Apostolske nuncijature u Pretoriji.

U Johannesburgu krizmano desetero Hrvata

U prošlu nedjelju na svetkovinu Krista Kralja, Hrvatsku katoličku misiju svetog Jeronima iz Johannesburga u Južnoj Africi pohodio je tamošnji nadbiskup mons. Buti Tlhagale. Tijekom svog pastirskog pohoda hrvatskoj misiji, nadbiskup je podijelio sakrament svete potvrde za desetero mladih članova ove hrvatske zajednice. Krizmanici su se cijelu godinu pripremali za taj svečani dan pod vodstvom […]

To svečano slavlje prvo je u nizu različitih proslava kojima se želi komemorirati 30. obljetnica otkako je sluga Božji kardinal Franjo Kuharić posvetio tu crkvu. Vrhunac proslave bit će u prosincu 2023., javila je IKA.