Kanada

Hrvati u Mississaugi proslavili svoj blagdan. Došao i nekadašnji župnik

14. veljače 2024. u 8:38

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Župa Hrvatskih mučenika u Mississaugi

Župna zajednica hrvatske katoličke župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi proslavila je u nedjelju svoj župni dan – blagdan bl. Alojzija Stepinca hrvatskog mučenika.

Tavelićevo u Mississaugi: Ova braća milosni su dar hrvatske župe

Hrvatska katolička župa Hrvatskih mučenika u Mississaugi proslavila je u nedjelju blagdan svog suzaštitnika, sv. Nikole Tavelića. Svečano misno slavlje predvodio je preč. Željko Faltak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu. Preč. Faltak potaknuo je okupljene hrvatske vjernike na hrabrost u vjeri kao što je bio hrabar i sv. Nikola Tavelić: „Jedino je Bog vrijedan […]

Ovogodišnje slavlje bilo je vrlo svečano kao i svake godine, a svetu misu i trodnevnu pripravu predvodio je vlč. Ivica Reparinac, župnik župe Tijela Kristova u Sopotu – Novi Zagreb.

Vlč. Reparinac bio je župnik u Mississaugi od 2005. do 2017. godine te se rado odazvao na poziv sadašnjeg župnika vlč. Božidara Tenšeka da posjeti Mississaugu i predovdi proslavu Stepinčeva. Vlč. Reparinac poticao je vjernike na ustrajnost i hrabrost u vjeri kao što je to činio i naš blaženik Alojzije Stepinac.

Župa Hrvatskih mučenika u Mississaugi

Propovjednik je na svečanoj misi istaknuo i ove misli: „Zato danas zagledani u svjedoka za istinu blaženog A. Stepinca, ne bježimo od svakodnevnog mučeništva koje u sebi sadrži ismijavanja, odbacivanja, nerazumijevanja i druge oblike trpljenja, samo zato što želimo ostati vjerni Isusu Kristu, zato što volimo njegovo otajstveno tijelo, Crkvu, zato što želimo živjeti po Božjoj istini i Božjem zakonu. Svi su kršćani pozvani danas postati ono pšenično zrno, koje donosi obilat rod. Svi smo pozvani biti svjedoci za Istinu; u braku, u obitelji, na radnom mjestu, tako da smo spremni proživljavati i razne žalosti i trpljenja, koja nalikuju križu našega Gospodina Isusa Krista”.

Župa Hrvatskih mučenika u Mississaugi

Uz veliki broj vjernika kao i uvijek u misnim slavlju sudjelovali su i članovi župnih folklornih skupina obučeni u narodne nošnje. Svećenici iz bližih hrvatskih župa u južnom Ontariju također su se pridružili proslavi ovog župnog blagdana, kao i Ante Jović, generalni konzul Republike Hrvatske u Mississaugi u pratnji konzulice Jelene Perić.

Veliki dan za hrvatsku zajednicu u Mississaugi. Marko Bušić zaređen za đakona

Torontski nadbiskup mons. Francis Leo u subotu je za đakona zaredio bogoslova Marka Bušića. Ređenje je održano u župnoj crkvi župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi uz veliki broj hrvatskih svećenika i časnih sestara te svećenika iz kanadskih župa. Novozaređeni đakon rođen je i odrastao u Mississaugi. Do svojeg je odlaska u torontsku bogosloviju bio aktivno […]

Nakon svete mise veliki broj vjernika okupio se i na svečanom ručku u župnoj dvorani koji su pripremili članovi Društva Sveti Lovro – Vivodina.

Župa Hrvatskih mučenika u Mississaugi