Hrvati u Kanadi

Tavelićevo u Mississaugi: Ova braća milosni su dar hrvatske župe

13. studenoga 2023. u 19:23

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Vladimir Sudetić

Hrvatska katolička župa Hrvatskih mučenika u Mississaugi proslavila je u nedjelju blagdan svog suzaštitnika, sv. Nikole Tavelića. Svečano misno slavlje predvodio je preč. Željko Faltak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

Veliki dan za hrvatsku zajednicu u Mississaugi. Marko Bušić zaređen za đakona

Torontski nadbiskup mons. Francis Leo u subotu je za đakona zaredio bogoslova Marka Bušića. Ređenje je održano u župnoj crkvi župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi uz veliki broj hrvatskih svećenika i časnih sestara te svećenika iz kanadskih župa. Novozaređeni đakon rođen je i odrastao u Mississaugi. Do svojeg je odlaska u torontsku bogosloviju bio aktivno […]

Preč. Faltak potaknuo je okupljene hrvatske vjernike na hrabrost u vjeri kao što je bio hrabar i sv. Nikola Tavelić: „Jedino je Bog vrijedan našega života. Zašto? Zato što nam ga je on darovao. Bog je izvor života. Bog nas je stvorio na svoju sliku i ništa drugo nije vrednije od našega života”.

Preč. Faltak pozvan je od župnika vlč. Božidara Tenšeka u ovu kanadsku zajednicu, budući da iz nje dolazi Krešimir Bušić, jedan od bogoslova zagrebačke bogoslovije. Krešimir će biti zaređen za đakona u Zagrebu 25. studenog ove godine. I njegov mlađi brat Marko odgovorio je na Božji poziv pa je kao kandidat torontske nadbiskupije 21. listopada zaređen za đakona u svojoj župi. Braća je biti zaređena za svećenike sljedeće godine, a u rodnoj župi slavit će svoje mlade mise.

Vladimir Sudetić

“Duhovna zvanja dvojice braće milosni su dar hrvatske župe u Mississaugi domovini Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini iz kojih su naši iseljenici došli, ali i Crkvi u Kanadi koja je raširenih ruku i velikoga srca prihvaćala Hrvate, dala im mogućnost da izgrade svoje crkve i slave svete mise i sakramente na hrvatskom jeziku”, rekao je vlč. Božidar Tenšek, župnik Hrvatskih mučenika u Mississaugi.

Proslavi župnog blagdana pridružio se i nadbiskup Petar Rajič, nuncij u Litvi, Latviji i Estoniji, koji je ovih dana u posjeti svojim roditeljima i obitelji te je u petak uoči župnog slavlja predvodio svetu misu s posebnom nakanom za sve bolesnike u župi. U nedjelju ujutro predvodio je blagdansku svetu misu u župnoj crkvi.

U Mississaugi obnovljen kip Majke Božje Lurdske

Kip Majke Božje Lurdske koji se nalazi u Župi Hrvatskih mučenika u Mississaugi blagoslovio je 6. svibnja 1984. godine kardinal Franjo Kuharić tijekom svog posjeta ovoj hrvatskoj zajednici u Kanadi. Kip je nabavljen u Gospinom Svetištu u Lurdu u Francuskoj. Tijekom godina došlo je do manjih oštećenja u podnožju, a i boje su s vremenom […]

Nadbiskup Rajič također je jedno od duhovnih zvanja kanadskih Hrvata. Dok je odrastao pripadao je hrvatskoj župi u Torontu gdje je i slavio svoju mladu misu. Nakon osnivanja nove hrvatske župe u Mississaugi krajem 70-ih godina, njegova obitelj postala je članom ove župne zajednice gdje nadbiskup rado dolazi i slavi nedjeljne svete mise.

Vladimir Sudetić