Za napredak zajednice

Hrvati u Münchenu biraju Župno vijeće. Ovo su kandidati

23. veljače 2022. u 6:02

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička župa München

Župno vijeće HKŽ-a München izravno na izborima biraju vjernici župe. U njemu se sabiru mnoge informacije iz života zajednice, pripremaju važne odluke i umrežavaju različite skupine i inicijative.

Župnik HKM-a München: Teže je s ovom današnjom generacijom iseljenika. Prva je ipak slušala sve što se kaže i što je propisano

Na panelu Iseljavanje II. održanom u subotu u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji u sklopu Šestog hrvatskog socijalnog tjedna, bilo je riječi o dušobrižništvu Hrvata u inozemstvu te o životu hrvatskih državljana u Njemačkoj, javlja IKA. Nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. sc. Tomislav Markić istaknuo je da je danas dušobrižništvo za Hrvate u inozemstvu […]

Vijeće je mjesto gdje se osjećaju želje, razočaranja, nadanja i novi pomaci u zajednici. Ono savjetuje i podupire rad župnika, svećenika i pastoralnih suradnika u pastoralnim aktivnostima, kao što je priprema i slavlja euharistije, kod prve pričesti i krizme, crkvenih obreda i drugih slavlja te svih različitih aktivnosti zajednice. Ono raspravlja i savjetuje pastoralni tim o vjerskom stanju i napretku zajednice, o društveno-političkim pitanjima, o kulturnim nastojanjima, o razvoju zajednice u konkretnim prilikama i neprilikama, o očuvanju svega stvorenoga.

“Najvažnija zadaća Župnog vijeća jest stvarati takvo ozračje i okolinu da čovjek može rasti i razvijati se u čovještvu i vjeri. Zadaća Vijeća počiva na slici Crkve kao naroda Božjega. Tako zajednicu nose svi članovi Crkve. Svi su pozvani angažirati se. Svi su suodgovorni za to da vjernička zajednica napreduje. Pravo glasa na izborima za Župno vijeće imaju svi katolici od navršene 14. godine života”, javljaju iz Hrvatske katoličke župe München.

Za župno vijeće bira se 12 članova od 29 kandidata te će se još pridružiti šest dodatnih članova koji nisu predloženi kao kandidati.

Izbori će se održati u nedjelju 20. ožujka 2022. godine u svim crkvama gdje se slave sv. mise na hrvatskom jeziku te u subotu 19. ožujka 2022. u Geretsriedu (crkva Maria Hilf, Johann-Sebastian-Bach-Str. 2) i u crkvi St. Paul (St.-Pauls-Platz 11, 80336 München), nakon poslijepodnevnih svetih misa.

Zbor mladih HKŽ-a München predvodio pjevanje na misi nacija

Povodom Interkulturalnog tjedna koji se u Münchenu obilježava od 1975. godine, Wolfgang Bischof, pomoćni biskup i biskupski vikar za pastoral nadbiskupije München-Freising regije jug, u prošlu nedjelju predvodio je tradicionalnu misu nacija “Gottesdienst der Nationen”, javlja IKA. Među svećenicima u crkvi Theatinerkirche St. Kajetan na Odeonsplatzu u središtu Münchena bio je i fra Petar Klapež, […]

“Cijela župa zahvaljuje dosadašnjim članovima Župnog vijeća na suradnji i angažmanu u raznim prilikama života naše župe. Gospodin neka ih obaspe svojim blagoslovom za uloženo vrijeme, žrtvu i ljubav. Pozivamo sve vjernike naše župe da dođu na izbore i po svojoj savjesti dadnu svoj glas predloženim članovima za novo Župno vijeće”, piše župnik fra Petar Klapež.

Hrvatska katolička župa München