Otvoreno ići

Zbor mladih HKŽ-a München predvodio pjevanje na misi nacija

6. listopada 2021. u 16:25

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Zbor mladih HKŽ-a München

Povodom Interkulturalnog tjedna koji se u Münchenu obilježava od 1975. godine, Wolfgang Bischof, pomoćni biskup i biskupski vikar za pastoral nadbiskupije München-Freising regije jug, u prošlu nedjelju predvodio je tradicionalnu misu nacija “Gottesdienst der Nationen”, javlja IKA.

FOTOGALERIJA: Hrvatska katolička misija Beč proslavila svetkovinu sv. Franje Asiškog

Hrvatska katolička misija Beč svečano je obilježila svetkovinu svetoga Franje Asiškoga, utemeljitelja franjevačke redovničke obitelji. U okviru trodnevnice domaćim fratrima na ispovijedi pomagala su i subraća fra Josip Sedlar i fra Božo Saraf, koji su stigli iz Rima gdje studiraju. Prvoga dana misno slavlje predvodio je fra Marko Vuković koji je ovoga ljeta naslijedio preminulog […]

Među svećenicima u crkvi Theatinerkirche St. Kajetan na Odeonsplatzu u središtu Münchena bio je i fra Petar Klapež, župnik tamošnje hrvatske katoličke misije. Interkulturalni tjedan, pod geslom “Otvoreno ići / je moguće”, obilježava se u više od 500 njemačkih gradova i općina s više od pet tisuća različitih događanja.

Otvorenost znači poštivanje univerzalnih ljudskih prava, suživot u različitosti, a također i solidarnost i pomoć drugima u potrebi. To se posebno odnosi na otvorenost u srcu i duhu prema brojnim migrantima koji su svoj dom, posao i mjesto za život našli u Njemačkoj. Zbog trenutačnog koncepta zaštite od infekcije koronavirusa, broj sudionika na misi bio je ograničen na 120 vjernika.

Hrvatima u Bochumu i Gelsenkirchenu predstavljen novi voditelj misije

Vlč. Ivica Damjanović, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, novi je voditelj Hrvatske katoličke misije Bochum-Gelsenkirchen. Uvođenje u službu održano je u oba grada, u kojima se ova misija sabire na bogoslužje. Hrvatskoj zajednici vlč. Damjanovića predstavio je vlč. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, zahvalivši pritom đakovačko-osječkom nadbiskupu mons. Đuri Hraniću što je vlč. […]

Misna čitanja i molitve vjernika tijekom mise čitali su vjernici španjolske, vijetnamske i engleske katoličke zajednice. U propovijedi je biskup Wolfgang Bischof, osvrćući se na Lukino evanđelje, između ostaloga rekao kako se današnji čovjek toliko uzoholio misleći da je svemoguć. Međutim, pokazalo se da ga je jedan mali virus blokirao i učinio nemoćnim. Biskup je zatim istaknuo važnost vjere u životu. Vjera je dar i za dar vjere moramo moliti kao što su apostoli molili Gospodina: „Gospodine, učvrsti nam vjeru!“ Isto tako je naglasio kako se međusobno trebamo pomagati, biti solidarni i pomagati ugroženima.

Članovi zbora mladih HKŽ-a München pod vodstvom s. Nikoline Bilić glazbeno su animirali euharistijsko slavlje svojim pjevanjem i sviranjem na njemačkom i hrvatskom jeziku uz orguljašku pratnju Josefa Obuchowskog. Uz Zbor mladih na misi su ministrirali ministranti te hrvatske katoličke župe.

Hrvati iz Frankfurta na izletu u poznatom svetištu Marienthal

Proteklu subotu u sklopu duhovne obnove povodom svetkovine sv. Franje, mjesno bratstvo OFS-a i članovi Frame u Frankfurtu, na poziv braće i sestara iz HKŽ-a Wiesbaden, organiziralo je izlet u poznato Marijansko svetište Marienthal. Svetište je nastalo 1309. godine ozdravljenjem slijepog lovca Heckera Henna koji je moleći se ispred čudotvorne slike Gospe od Milosti progledao. […]

Kroz cijelu godinu vjernicima od oko 20 stranih katoličkih zajednica u nadbiskupiji Muenchen-Freising pruža se mogućnost sudjelovanja u pastoralu, na misama kao i u drugim aktivnostima, kulturnim događanjima i socijalnim projektima u njihovim zajednicama na materinjem jeziku bilo hrvatskom, poljskom, talijanskom, francuskom, arapskom ili npr. vijetnamskom jeziku, javlja IKA.