Odlazak na novu dužnost

Hrvati u Norvalu opraštaju se s fra Markom Puljićem: Rado bismo vas zadržali, ali bilo bi to sebično od nas

22. kolovoza 2022. u 20:56

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Facebook

Nakon što je na svibanjskom kapitulu Hrvatske franjevačke kustodije Svete Obitelji u Chicagu izabran za kustosa, fra Marko Puljić ovih dana oprostio se od svojih župljana u Norvalu s kojima je proveo 12 godina.

Chicago: fra Marko Puljić izabran za kustosa!

Na kapitulu Hrvatske franjevačke kustodije Svete Obitelji koji se održava u Chicagu od 23. do 26. svibnja 2022., izabrana je nova uprava Kustodije. Kustosom je imenovan fra Marko Puljić, a za savjetnike Kustodije izabrani su: fra Nikola Pašalić, fra Ivica Majstorović, fra Stipe Renić i fra Antonio Musa. Predsjedatelj kapitula, fra Jozo Grbeš, provincijalni ministar […]

Na Župi Kraljica mira naslijedio ga je fra Robert Kavelj, dosadašnji župni vikar, kojeg je pak zamijenio fra Stipe Rotim.

Svi odlasci uvijek su vrlo emotivni, posebno među svećenicima u hrvatskoj dijaspori…

“Što reći o takvoj moralnoj i intelektualnoj veličini, našem donedavnom župniku, sadašnjem kustosu fra Marku Puljiću? Hvala za sve što ste učinili za naše Hrvatsko franjevačko središte, a posebno za našu župnu zajednicu Kraljica mira, hvala što ste u svom mandatu uspjeli osigurati nam status župe”, pišu Hrvati iz Norvala.

Fra Marko je već obnašao dužnost kustosa od 2001. do 2009. U Kanadu je došao 2010. godine…

“Hvala za tolike lekcije koje ste nesvjesno dijelili svojim svećeničkim životom i ljudskošću. Rado bismo vas zadržali da možemo, ali i da možemo, bilo bi to sebično od nas i usprkos tuzi, raduje nas činjenica da će cijela Kustodija i neki novi ljudi, koje budete sretali, također rasti uz Vas, kao što smo rasli mi i naša zajednica u ovih 12 prekrasnih zajedničkih godina. Neka Vas prati Božji blagoslov”, zaključuju župljani Norvala.

Fra Stipe Rotim dolazi u Kanadu

Nakon što od kanadskih vlasti dobije dozvolu za rad, fra Stipe Rotim preuzet će dužnost kapelana i župnog vikara u Župi Kraljica Mira u Norvalu. Tako je odlučila Uprava Hrvatske franjevačke kustodije Svete Obitelji sa sjedištem u Chicagu koja je zatražila da hamiltonski biskup, preuzvišeni Douglas Crosby, prihvati imenovanje i udijeli pastoralne ovlasti fra Stipi […]

Fra Marko Puljić rođen je 3. listopada 1954. godine u Vranjevićima u Hercegovini. U rodnom mjestu završio je osnovnu školu, a Franjevačku klasičnu gimnaziju u Splitu.

Franjevcem je postao 1973. u franjevačkom samostanu na Humcu. Filozofsko-teološke znanosti studirao je u Sarajevu i Augsburgu, gdje je diplomirao i zaređen za svećenika 9. kolovoza 1981. godine.

U domovini je djelovao na župi Sv. Petra i Pavla u Mostaru (1981. – 1983.). Dana 23. ožujka 1983. došao je u Sjedinjene Američke Države gdje je imenovan župnim pomoćnikom u župi Sv. Ćirila i Metoda u New Yorku i tamo je ostao do 1989.

Nakon New Yorka otišao je za župnika u Milwaukee, a pet godina kasnije, 1994., za župnika u New York. Od rujna 2000. do srpnja 2001. godine bio je župnik župe sv. Lucije u Troyu.

Fra Jozo Grbeš izabran za provincijala hercegovačkih franjevaca!

Na redovnom kapitulu koji se održava od 25. do 28. travnja 2022. u samostanu sv. Petra i Pavla u Mostaru, izabran je novi provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije. Voljom svoje redovničke subraće novi provincijal je fra Jozo Grbeš, dosadašnji kustos Hrvatske franjevačke Kustodije Svete Obitelji za Ameriku i Kanadu koja je dio […]

U srpnju 2001. godine fra Marko je izabran za kustosa Franjevačke kustodije i tu dužnost obnašao je do 2009. Obnašao je i službu savjetnika Kustodije u četiri navrata (od 1988. do 1997. i od 2000. do 2001.), a uređivao je i Franjevački vjesnik. Od 2009. godine bio je župnik Hrvatskog franjevačkog središta “Kraljice mira” u Norvalu.