Oluja

Hrvati u Vojvodini: Apeliramo da se pronađe minimum suglasja

6. kolovoza 2021. u 8:47

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Svake se godine 5. kolovoza, prigodom obilježavanja završetka Vojno-redarstvene operacije „Oluja“ – dana kada se u Republici Hrvatskoj slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, pojavljuju različita tumačenja događaja iz novije povijesti. Poznato je kako je obilježavanje „Oluje“ jedan od dana kada sveukupni hrvatsko-srpski odnosi doživljavaju svoje nazadovanje, a odnosi između dviju država ulaze u prostor napetosti.

Bogat program hrvatske zajednice u Srbiji: Ljetna škola hrvatskog jezika, kulture i duhovnosti, Međunarodna likovna kolonija Bunarić i Dužijanca u Đurđinu

Nakon prošlogodišnje pauze, djeca u nastavi na hrvatskom jeziku s nestrpljenjem su dočekala 13. Ljetnu školu hrvatskog jezika, kulture i duhovnosti na otoku Prviću koja je održana od 24. srpnja do 1. kolovoza, a okupila je šezdesetak sudionika – predškolaca s obiteljima te učenika osnovnih i srednjih škola. Mališani su uživali u bogatom programu koji […]

Kao krovna institucija hrvatskoga naroda u Republici Srbiji, Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji smatra da se i o ovim kompleksnim temama mora govoriti hrabro i dostojanstveno, bez obzira na moguće probleme koje naše očitovanje može prouzročiti. Posljednjih nekoliko dana svjedoci smo rastućih tenzija između dviju država, što ponovno dovodi do osjećaja straha i nesigurnosti među Hrvatima u Republici Srbiji. Smatramo kako ovakvo stanje nikako ne može biti dobro za sveukupne hrvatsko-srpske odnose te apeliramo da se pronađe minimum suglasja koje će rezultirati međusobnim uvažavanjem i razumijevanjem.

Podsjećamo kako je prošle godine na obilježavanju „Oluje“ u Kninu prisustvovao i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Boris Milošević te kako je ministar branitelja Tomislav Medved nazočio komemoriranju stradanja srpskih civila u Gruborima. Držimo to jednim od uspješnijih modela koji pokazuje spremnost za međusobno razumijevanje. Politike suočavanja s prošlošću nikada nisu lake, no moramo primijetiti kako je Vlada Republike Hrvatske kojom predsjeda Andrej Plenković kontinuirano posvećena provedbi tih politika, koje uključuju i empatiju prema stradanju drugoga.

Hrvati u Vojvodini, to jest Republici Srbiji, nacionalna su zajednica koja je tijekom 90-ih godina prošloga stoljeća teško stradala i čiji su pripadnici uvelike protjeravani iz Vojvodine netom nakon „Oluje“. Nama i dalje u Republici Srbiji nedostaju adekvatne politike suočavanja s prošlošću, koje bi, među ostalim, za posljedicu imale priznanje stradanja građana Republike Srbije hrvatske nacionalnosti i prakse komemoriranja žrtava progona.

Osječko-baranjski župan s Hrvatima u Srbiji: Naša je obveza pomoći vam

Osječko-baranjski župan i potpredsjednik Hrvatske demokratske zajednice Ivan Anušić posjetio je jučer sa svojim suradnicima Monoštor, gdje je obišao objekt „Kuću monoštorske župe“ i susreo se s predstavnicima mjesnih Hrvata te s predstavnicima Hrvata u Republici Srbiji. Na zajedničkom sastanku predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić predstavila je projekte i izazove s […]

Uvijek smo isticali kako je službena politika HNV-a bila i ostala otvorena za razumijevanje žrtve drugoga, za uvažavanje tuđe patnje te da su spremnost za dijalog i kompromis nešto što nikada ne smije imati alternativu. Uvijek smo nastojali biti konstruktivni čimbenik u sveukupnim hrvatsko-srpskim odnosima i nadalje ćemo davati vlastiti doprinos politikama pomirenja, međusobnoga uvažavanja i poštivanja različitosti.

Darko Baštovanović, međunarodni tajnik HNV-a i politolog