Monoštor

Osječko-baranjski župan s Hrvatima u Srbiji: Naša je obveza pomoći vam

17. lipnja 2021. u 21:35

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata

Osječko-baranjski župan i potpredsjednik Hrvatske demokratske zajednice Ivan Anušić posjetio je jučer sa svojim suradnicima Monoštor, gdje je obišao objekt „Kuću monoštorske župe“ i susreo se s predstavnicima mjesnih Hrvata te s predstavnicima Hrvata u Republici Srbiji.

Ministrica Gordana Čomić jamči skoro rješavanje važnijih pitanja Hrvata u Republici Srbiji

Gordana Čomić, ministrica ljudskih i manjinskih prava i društvenog dijaloga Republike Srbije posjetila je u utorak Hrvatsko nacionalno vijeće, u okviru višednevnog obilaska i susreta s predstavnicima nacionalnih vijeća u Republici Srbiji. “Sastanak je bio konstruktivan i u trajanju od dva sata uspjeli smo razgovarati o svim otvorenim pitanjima hrvatske zajednice u Republici Srbiji. To […]

Na zajedničkom sastanku predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić predstavila je projekte i izazove s kojima se susreću Hrvati u Republici Srbiji, istaknuvši veliku financijsku pomoć koju je Osječko-baranjska županija do sada izdvajala.

„U proteklim četirima godinama Osječko-baranjska županija izdvojila je 100 tisuća eura, a samo ove godine izdvojila je sredstva koja su jednaka jednoj petini ukupnog godišnjeg proračuna HNV-a, od čega je najveći dio odvojen za hrvatske kulturne udruge”, pojasnila je Vojnić.

Prisutne je upoznala i s drugim velikim projektima poput uređenja rodne kuće Josipa bana Jelačića u Petrovaradinu, prostora u Beogradu, izgradnje „Hrvatske kuće“ u Subotici i uspjeha u području obrazovanja, ali i s još uvijek postojećim negativnim političkim okruženjem u državi.

„Uz velike iskorake koje smo uspjeli ostvarili u posljednjim dvjema godinama, ključni izazovi, na žalost, još uvijek ostaju otvoreni – isključeni smo iz procesa donošenja odluka, nema zajamčenih mandata, nema čak ni statistike o broju uposlenih Hrvata u javnom sektoru, suočeni smo s politikom zaprječivanja u obrazovanju, miješanjem države u identitetska pitanja i pozitivnim diskriminacijama prema drugima na štetu naše zajednice, slika o Hrvatima u medijima i dalje je negativna, premalo je medijskog prostora. No, ovakvi projekti kao što je ‘Kuća monoštorske župe’ i potpora Republike Hrvatske daju nam snagu da ustrajemo i imamo vjeru kako će se i oni ključni projekti otpočeti rješavati“, zaključila je Vojnić.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov napomenuo je kako je u situaciji isključenosti iz procesa donošenja odluka nemoguće kroz institucije rješavati vlastite potrebe, što hrvatsku zajednicu primorava primati pomoć od Republike Hrvatske.

Hrvatima u Srbiji poslana vrijedna donacija iz Istarske županije: Sretno dijete i toplina djetinjstva znače vedar i stabilan pogled u budućnost

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, zahvaljujući financijskim sredstvima koje je donirala Istarska županija, osiguralo je vrtićima s nastavom na hrvatskom jeziku prikladnu opremu potrebnu za rad s djecom. „Smisao svih naših djelovanja, ulaganja i napora jest integrirani razvoj društva komu je čovjek svrha i središte. S ponosom gledamo kako naša hrvatska zajednica raste i […]

„Osječko-baranjska županija ima godinama razumijevanje za nas i svojom pomoću rješava dio izazova pred kojim se nalazi hrvatska zajednica. U ovom konkretnom slučaju pomoći će adaptaciju kuće mjesne kulturne udruge. Bez podrške Hrvatske nekada ne možemo učiniti ni najjednostavnije korake”, dodao je Žigmanov.

U pogledu iznesenih problema, župan Ivan Anušić istaknuo je kako nema nikakve dileme u tome da Hrvati u Republici Srbiji moraju imati prava kakva imaju u Srbi u Republici Hrvatskoj te da nacionalne manjine dobivaju u Republici Hrvatskoj potporu države što bi i Republika Srbija trebala činiti za svoje manjine, a hrvatska zajednica može na tom putu očekivati ne samo financijsku već i političku podršku matične domovine.

„Osječko-baranjska županija velikim se dijelom graniči s Republikom Srbijom i naša je obveza pomoći vam. Hrvati koji žive ovdje imaju potrebu i za svojom kulturom, tradicijom, obrazovanjem na hrvatskom jeziku i biti korisni članovi ove zajednice. Moraju imati i potporu matične države Hrvatske i Osječko-baranjska županija u proteklim četirima godinama to i radi. To smo spremni uvijek raditi. Ne samo financijski pomoći već i politički stati iza vas. Konkretno, kada govorimo o ‘Kući monoštorske župe’ izdvojit ćemo i dodatna sredstva za taj projekt. Možete računati na nas”, naglasio je Anušić.

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata

Anušić je, također, najavio nastavak suradnje u vidu budućeg sastanka u Osijeku kako bi se ostvarili novi projekti prekogranične suradnje koji će se financirati sredstvima Europske unije.

Sam projekt „Kuća monoštorske župe“, koji se nalazi u završnoj drugoj fazi radova, postat će mjesto okupljanja i prezentiranja kulture i tradicije šokačkih Hrvata, ali i turistička atrakcija.

Ovom prigodom gosti su priredili i iznenađenje domaćinima poklonivši im surku, dio muške tradicijske nošnje, staru 130 godina koja potječe iz Daljuka, a gotovo je identična istoimenom odjevnom predmetu koji se nekoć koristio u Monoštoru, a do danas nije sačuvan ni jedan primjerak. A o tome kako su izgledale monoštorske surke, doznala je Anita Đipanov Marijanović iz detaljnog opisa božićne mise u župnom zapisu iz 1862. godine; taj opis odgovara i darovanom primjerku iz Daljuka.

HNV u Republici Srbiji pisao predsjedniku Vučiću

Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji uputila je 5. ožujka službeni zahtjev predsjedniku Aleksandru Vučiću u kojem traži uvođenje hrvatskog jezika u službenu uporabu u Gradu Somboru, općinama Apatin i Bač te na području cijele Autonomne Pokrajine Vojvodine. Ohrabrena primjenom načela pozitivne diskriminacije na posljednjoj sjednici Skupštine Grada Subotice, kod izglasavanja izmjena […]

„U selu više nema ni jedne. Htjeli smo dati da nam je izrade, ali u Srbiji i Hrvatskoj nitko nam nije mogao izraditi surku, pa smo se odlučili za opakliju, a evo vi ste nas sada iznenadili ovim darom“, komentirala je Đipanov Marijanović primajući dar od župana.