Organizirana i izložba

Hrvati u Würzburgu na molitvi za Vukovar i Škabrnju

23. studenoga 2021. u 6:21

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička misija Würzburg

Hrvati u njemačkom gradu Würzburgu okupili su se u četvrtak na molitvi za Vukovar i Škabrnju, javlja IKA.

Hodočašće vjernika Hrvatske katoličke misije Würzburg

Vjernici Hrvatske katoličke misije Würzburg hodočastili su u subotu 23. listopada u svetište Majke Božje u Schönau pokraj Gemünde am Main, javlja IKA. Vjernike i župnika misije fra Ivana Penavu u drevnoj cistercitskoj, a sada franjevačkoj crkvi, dočekao je domaćin fra Paul Maria Klug, član franjevačkog samostana. Kroz polusatni obilazak samostana hodočasnici su se upoznali […]

Zapalivši svijeće podno murala posvećenog hrvatskim vojnicima iz Tridesetogodišnjeg rata u ulici Kroatengasse, vjernici su izmolili krunicu Blažene Djevice Marije, nakon čega je župnik Hrvatske katoličke misije Würzburg fra Ivan Penava izmolio odrješenje za sve žrtve Domovinskog rata i poginule branitelje.

Vjernici su se okupili u kapelici Emaus gdje su proslavili svetu misu, a zatim su u prostorijama misije obišli prigodnu izložbu s hrvatskim suvenirima, među kojima se našla i Vukovarska golubica, kao i nekoliko knjiga o stradanju Vukovara i drugih mjesta u Domovinskom ratu.

Hrvatska katolička misija Würzburg

Ulica Kroatengasse u Würzburgu dobila je ime po hrvatskim carskim vojnicima koji su se na tome mjestu utaborili za vrijeme Tridesetogodišnjeg rata. Tada su naši sunarodnjaci branili ovaj grad od švedskih osvajača. Ti hrabri branitelji Würzburga ostali su na tome mjestu živjeti u malim kućama te se taj kraj prozvao Hrvatsko seoce (Kroatendörfchen), a danas je dio Würzburga pod nazivom Hrvatska aleja. Od 1634. Hrvati su dobili pravo na slobodan život u tom gradu.

Emotivan oproštaj od zajednice s kojom je proveo 31 godinu

Nakon 31 godine službe misionara u Hrvatskoj katoličkoj misiji Würzburg u Njemačkoj, franjevac konventualac fra Paško Mandurić imao je oproštajno misno slavlje u misijskoj filijali u Bad Mergentheimu, javlja IKA. Proslava je počela u nedjelju 29. kolovoza u svetištu Marienkirche. Napravivši znak križa, fra Paško je s nekoliko uvodnih misli uveo vjernike u slavlje te […]

Na početku ulice na jednoj kući stoji mural u čast ovim hrabrim braniteljima koji prikazuje tri hrvatska konjanika na gradskim vratima Würzburga. Lijep je to spomenik našim precima i dostojno mjesto da se ovdje oda počast i svim poginulim braniteljima i žrtvama u Domovinskom ratu, piše IKA.