Schönau

Hodočašće vjernika Hrvatske katoličke misije Würzburg

26. listopada 2021. u 10:22

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

Vjernici Hrvatske katoličke misije Würzburg hodočastili su u subotu 23. listopada u svetište Majke Božje u Schönau pokraj Gemünde am Main, javlja IKA.

Veliko misijsko hodočašće u Trier: Hrvati su bili ponosni!

Skupina od 160 članova Hrvatske katoličke misije Koblenz jučer je hodočastila u biskupijsko sjedište, prekrasni drevni njemački grad Trier. Tamo je proslavljeno 1600 godina od smrti sv. Jeronima, sveca koji mjestom rođenja (Dalmacija) i mjestom boravka (Trier) povezuje našu domovinu s Biskupijom kojoj misija pripada. Nakon zajedničkog fotografiranja pred jednom od najvažnijih znamenitosti Triera – […]

Vjernike i župnika misije fra Ivana Penavu u drevnoj cistercitskoj, a sada franjevačkoj crkvi, dočekao je domaćin fra Paul Maria Klug, član franjevačkog samostana. Kroz polusatni obilazak samostana hodočasnici su se upoznali s poviješću svetišta i trenutačnim aktivnostima njemačkih franjevaca konventualaca u samostanu Schönau.

U staroj crkvi župnik je slavio misu u čast Blažene Djevice Marije od Krunice kojoj je posvećen listopad, a u propovijedi je podsjetio vjernike na znamenitu bitku kod Lepanta 1571. u kojoj je sudjelovalo i preko deset tisuća hrvatskih branitelja na desetak hrvatskih galija. Uputio je svoje vjernike u to da krunica može biti i ekumenska molitva s evangelicima jer su riječi molitve Zdravomarijo uzete upravo iz samoga evanđelja, što znači da je ta molitva i biblijski utemeljena.

Hodočašće Hrvata Gospi na Birnau

Unatoč pandemiji kao i svim propisanim mjerama i ograničenjima, u posljednju subotu svibnja održano je 49. hodočašće Hrvata Gospi na Birnau, javlja IKA. U svečanoj procesiji iza hodočasničkog barjaka započelo je ovogodišnje hodočašće, praćeno orguljaškom pratnjom i uvježbanim glasovima prigodnog zbora pjesme „Rajska Djevo Kraljice Hrvata“. Pozdrav je uputio fra Dinko Grbavac, voditelj Hrvatske katoličke […]

Zatim su se hodočasnici uputili do 20 kilometara udaljenog svetišta Mariabuchen pokraj Lohra gdje ih je primio fra Marian Lukomski i opisao povijest svetišta. Hodočašće je nastavljeno meditativnom molitvom krunice u kojoj su vjernici osluškivali kako im Marija kroz radosna otajstva krunice priča o Isusovom djetinjstvu.

Među hodočasnicima koji su došli iz cijele pokrajine Unterfranken (Lohr, Kitzingen, Schweinfurt, Bad Kissingen, Würzburg) kao i iz udaljenijih gradova poput Bad Mergentheima, Bad Orba, pa čak iz Heusenstamma, bile su i obitelji s četvero i sedmero djece, što je vjernicima još više približilo atmosferu Isusovog djetinjstva.

Hodočašće Hrvatske katoličke misije Pariz. Vjerni Bogu, Gospi i Domovini

U subotu je održano hodočašće u marijansko svetište La Salette, u francuskim Alpama. Ove se godine slavi 175 godina od Gospinog ukazanja malim pastirima. Na hodočašće su se odazvali hrvatski vjernici iz Lyona, Chamberya, Annecya, Grenobla i Geneve. U svetištu je održana ispovijed, nakon čega je uslijedila sveta misa. U prigodnoj propovijedi naglasak je bio […]

Po završetku krunice vjernici su se zadržali u druženju kako bi se međusobno još bolje upoznali, a izrazili su želju da se što prije opet organizira ovakvo hodočašće u neko obližnje svetište, piše IKA.