fra Paško Mandurić

Emotivan oproštaj od zajednice s kojom je proveo 31 godinu

31. kolovoza 2021. u 8:53

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

Nakon 31 godine službe misionara u Hrvatskoj katoličkoj misiji Würzburg u Njemačkoj, franjevac konventualac fra Paško Mandurić imao je oproštajno misno slavlje u misijskoj filijali u Bad Mergentheimu, javlja IKA.

HKM Beč: Sestra Ivana umjesto sestre Mire

Na redovitom izbornom provincijskom Kapitulu Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina, s. Mira Bliznac izabrana je u Upravu Provincije, na mjesto zamjenice i prve savjetnice provincijske predstojnice s. Željke Dramac. Kako je sjedište Uprave sestara u Sarajevu, provincijska predstojnica i zamjenica provincijske predstojnice uz još nekoliko sestara borave u takozvanoj provincijalnoj kući u […]

Proslava je počela u nedjelju 29. kolovoza u svetištu Marienkirche. Napravivši znak križa, fra Paško je s nekoliko uvodnih misli uveo vjernike u slavlje te je predstavio novoga župnika fra Ivana Penavu, koji je tada preuzeo predsjedanje misnoga slavlja.

Već u uvodnim riječima vidjelo se kako dosadašnjem misionaru fra Pašku nije lako ostaviti zajednicu u kojoj je aktivno djelovao više od tri desetljeća, pomažući obiteljima prognanika kroz ratno vrijeme, dijeleći sakramente svim potrebnima; a niti je jednostavno za zajednicu koja je navikla na „svoga župnika“ oprostiti se od njega.

Oproštaj sa svećenikom koji je 43 godine proveo u dijaspori

U nedjelju je na misnim slavljima u hrvatskim katoličkim zajednicama u Reutlingenu, Metzingenu i Tübingenu upriličen oproštaj s vlč. Antom Kutlešom, voditeljem spomenutih zajednica. Vlč. Ante, koji je svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije, vodi spomenute zajednice od 1. siječnja 2011. godine do danas. Na kraju misnih slavlja okupljenima su se obratili predstavnici pastoralnih vijeća: Anna Marija Rezo […]

Po završetku misnoga slavlja, fra Paško je održao emotivan govor u kojem je svojim vjernicima zahvalio na svim lijepim zajedničkim trenucima. Uime hrvatske zajednice od njega se oprostila mlada orguljašica Natalija Stanković, istaknuvši: „Krstili ste sve nas mlade, naravno i mene. Vi ste učinili toliko puno za našu zajednicu. Bilo nas pet ili 50, nije važno uvijek ste došli slaviti svetu misu s nama. Mislim da ni najveće hvala nije dovoljno za zahvaliti Vam se za tolike godine odanosti”.

Na misi je sudjelovao i mladi bogoslov franjevaca konventualaca fra Erik Matejak koji je trenutačno u Njemačkoj na tečaju jezika.

Nakon slavlja zajednica vjernika ispred crkve je pripremila hranu i piće. Tom prigodom fra Pašku je pročitan još jedan govor zahvale te su mu uručeni darovi hrvatske zajednice.

Fra Ivica Pečnik napušta Hrvatsku katoličku misiju Beč. Poznato je i gdje će nastaviti svoje djelovanje

Na 19. nedjelju kroz crkvenu godinu u Hrvatskoj katoličkoj misiji Beč, fra Ivica Pečnik u koncelebraciji s fra Radovanom Ćorićem, predslavio je tri svete mise. Naime, razlog zašto je upravo fra Ivica imao sve tri mise je njegov odlazak iz Beča. On će Odlukom Hrvatske franjevačke provincije svetih Ćirila i Metoda svoje djelovanje nastaviti na […]

Sljedeće nedjelje fra Paško Mandurić proslavit će oproštajnu misu u centrali Hrvatske katoličke misije u crkvi sv. Josipa u središtu Würzburga. Nakon mise bit će i primopredaja Misije koju će tada službeno preuzeti fra Ivan Penava, piše IKA.