Italija

Rim: Hrvatska zajednica proslavila Stepinčevo

12. veljače 2024. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Marko Martić

U Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu, hrvatska rimska zajednica u subotu je proslavila blagdan bl. Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika.

Župa sv. Križa u Hamiltonu proslavila Stepinčevo: Bog ne trpi one koji miruju, a predodređeni su za borbu

Župa sv. Križa u Hamiltonu svečanim euharistijskim slavljem proslavila je jedan od najznačajnijih spomendana – blagdan blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Stepinčevo je proslavljeno od 1. do 4. veljače, tjedan prije nego što se spomen obilježava u domovini, a čemu je razlog specifična pastoralna situacija hrvatskih vjernika u kanadskom Ontariju. Proslava je započela pripravom koju je […]

Na svečanom euharistijskom slavlju koje je predslavio kard. Luis Antonio Gokim Tagle, pro-prefekt Dikasterija za evangelizaciju, koncelebrirali su mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj te mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup. Također koncelebriralo je i tridesetak svećenika, među kojima su, uz članove Zavoda sv. Jeronima, bili: mons. Ivan Kovač, podtajnik Dikasterija za biskupe; mons. Janusz Balchowiak, mons. Hrvoje Škrlec, mons. Jan Maria Chun Yean Choong iz Državnog Tajništva; prof. Fernando Puig, dekan Fakulteta kanonskog prava Papinskog sveučilišta Svetog Križa; prof. Krzysztof Bieliński s Alfozijanske akademije, rektori drugih rimskih crkvenih zavoda te hrvatski svećenici i redovnici koji su na studiju ili službi u Rimu.

Marko Martić

Na misi su sudjelovali i Tea Zupičić, otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici i Franc But, veleposlanik Republike Slovenije pri Svetoj Stolici te drugi diplomatski djelatnici.
Na početku svete mise rektor Zavoda Marko Đurin pozdravio je sve okupljene.

U svojoj homiliji kard. Tagle, podsjećajući na mučeništvo blaženog kardinala Alojzija Stepinca, progovorio je o mučeništvu kao daru za cijelu Crkvu. Polazeći od činjenice da se mučeništvo sastoji u autentičnom i djelotvornom svjedočenju za Isusa, istaknuo je kako su danas svi krštenici pozvani biti svjedoci Isusa i Evanđelja u svakodnevnom životu, što uključuje i patnju. To je moguće, nadodao je, kada se ljubi i bezuvjetno pouzdaje u Gospodina.

Hrvatska dijaspora u Clevelandu proslavila Stepinčevo

Spomendan bl. Alojzija Stepinca svečano je proslavljen u petak u hrvatskoj crkvi sv. Pavla u Clevelandu. Hrvatska katolička zajednica u tom američkom gradu pripremala se za Stepinčevo trodnevicom od 7. do 9. veljače koju je predvodio don Ivan Bodrožić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, u zajedništvu sa župnikom vlč. Zvonkom Blaškom. Propovjednik je […]

U završnom dijelu, govoreći o Isusovom utjelovljenju i sjedinjenju s čovječanstvom te ističući ljubav prema bližnjemu, kard. Tagle podsjetio je kako je blaženi Alojzije Stepinac osobito isticao važnost prepoznavanja jedinstva i dostojanstva svakog čovjeka koje proizlazi iz stvorenosti na sliku i priliku Božju.

Marko Martić

Na završetku svečanog euharistijskog slavlja, rektor Đurin izrekao je riječi zahvale kard. Tagleu, mons. Lingui i mons. Paliću te svima onima koji su na različite načine doprinijeli svečanosti trenutka. Posebnu zahvalu uputio je članovima Akademskog zbora Pro musica iz Mostara i Tamburaškog orkestra Mostar na čelu s njihovim voditeljima te maestrom don Draganom Filipovićem, koji su animiranjem pjevanja obogatili liturgijsko slavlje.

Stepinčevo u Aschaffenburgu: Naglo raste broj hrvatske djece u Njemačkoj

Povodom spomendana bl. Alojzija Stepinca, župnik Hrvatske katoličke misije Würzburg fra Ivan Penava predslavio je svečanu misu u nedjelju u crkvi St. Michael u Aschaffenburgu. Okupili su se brojni vjernici iz mjesta u kojima djeluju hrvatske katoličke zajednice i misije poput Würzburga, Schweinfurta, Bad Mergentheima, Tauberbischofsheima, Wertheima, Kitzingena i drugih. Zajednica hrvatski katoličkih vjernika u […]

Prije završnog blagoslova svi prisutni izmolili su molitvu blaženom Alojziju Stepincu, a zatim je proslava nastavljena zajedništvom u prostorima Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima.

Mišel Kovačević