Križu Svetom

U hrvatskoj crkvi u Rimu održan zanimljiv korizmeni koncert

11. ožujka 2024. u 0:01

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Mate Žilić

U Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu u subotu je održan korizmeni koncert pod nazivom „Križu Svetom“ Hrvatske kulturno umjetničke udruge Sveti Martin iz istoimenog mjesta.

Rim: Hrvatska zajednica proslavila Stepinčevo

U Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu, hrvatska rimska zajednica u subotu je proslavila blagdan bl. Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika. Na svečanom euharistijskom slavlju koje je predslavio kard. Luis Antonio Gokim Tagle, pro-prefekt Dikasterija za evangelizaciju, koncelebrirali su mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj te mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup. Također koncelebriralo […]

Koncert je osmislio i njime dirigirao 27-godišnji Dominik Padarić, voditelj zbora i predsjednik Udruge, inače student Kraljevne glazbene akademije u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ulogu moderatora preuzela je Anđelka Klemenčić.

Idejno, koncert je nastao iz želje za očuvanjem i prezentacijom pučkih korizmenih popijevki i pjesama iz cijele Hrvatske, kao i prezentacijom međimurske svetomartinske nošnje. Njegovom izvedbom u Rimu željelo se pridonijeti očuvanju identiteta, izvornog glazbenog stvaralaštva i tradicije, te kulturne i etno baštine.

Mate Žilić

Koncert je bio prožet svojevrsnom dramaturgijom. Sama tema je izrazito teška, što je popraćeno i izričito teškim glazbenim notama koje su isprepletene tijekom programa. Slušatelj se od samog početka mogao staviti u položaj promatrača Križnog puta jer sam koncert prati Spasitelja Isusa Krista na njegovoj kalvariji.

Na završetku koncerta zahvalne govore uputili su: Marko Đurin, rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima; Martin Srša, načelnik Općine Sveti Martin na Muri; te Dominik Padarić, voditelj zbora i predsjednik Udruge.

Lijepe vijesti iz Rima! Splitski franjevac najbolji je student!

Na Papinskom sveučilištu Antonianum u Rimu rektor prof. Agustín Hernández Vidales dodijelio je fra Jerku Kolovratu Rektorovu nagradu za najboljeg studenta na poslijediplomskom studiju licencijata na Filozofskom fakultetu tijekom akademske godine 2022./2023. S obzirom na pastoralne obveze fra Jerko nije mogao osobno prisustvovati svečanoj dodjeli nagrade, stoga ju je u njegovo ime preuzeo fra Filip […]

Zanimljivost je da je jedna od članica zbora i Chriztel Renae Aceveda, pobjednica Supertalenta 2023., koja je, između ostaloga, solirala na međimurskom dijalektu.