Rotterdam

Hrvatima u Nizozemskoj predstavljen novi dušobrižnik

18. prosinca 2023. u 15:49

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

Nakon što je na sastanku župnog vijeća izvršena primopredaja između dosadašnjeg župnika fra Miše Sirovine i novoimenovanog dr. fra Vjeke Eduarda Tomića, jučer je župnik Tomić predvodio svoje prvo euharistijsko slavlje u crkvi u Bergschenhoeku kod Rotterdama.

Odlazak svećenika koji je osnovao Hrvatsku katoličku misiju u Rotterdamu

U Domu za stare i nemoćne Ivan Pavao II. na Petrićevcu, opremljen svetim sakramentima, preminuo je fra Josip Božić, svećenik franjevac Bosne Srebrene. Fra Josip Božić rođen je 25. srpnja 1937. godine u mjestu Sasina od roditelja Ive i majke Ane r. Kaurinović. Osnovnu školu pohađao je u rodnoj župi Sasina i Sanskom Mostu od […]

Na misi je sudjelovalo preko 200 vjernika kojima je na početku novog župnika predstavio Tomislav Markić, voditelj Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, izražavajući zahvalnost i priznanje dosadašnjem župniku Sirovini te posebno Franjevačkoj provinciji Bosne Srebrene i njenoj upravi koja je tako brzo djelovala.

Uz podatke iz bogate biografije župnika Tomića koje je predstavio zajednici, ravnatelj Markić poželio mu je Božji blagoslov na početku djelovanja u ovoj velikoj misiji koja pokriva područje cijele Nizozemske, a vjerničku zajednicu potaknuo na molitvu za nova duhovna zvanja, kako bi se i za druge misije po svijetu, koje trenutačno nemaju vlastite voditelje, pronašli prikladni svećenici.

U svojoj homiliji župnik Tomić naglasio je važnost radosti kao značajke kojom se odlikuju kršćani te sve prisutne pozvao da u svojim životima priprave put Gospodinu koji nas pohađa u skoroj božićnoj svetkovini. Vjerničku radost opisao je kao dar Gospodnji koji dolazi kao plod molitve i zahvalnosti te odluke o neprestanom obraćenju. Sve župljane pozvao je na suradnju, izrazivši radost zbog početka nove službe među hrvatskim katolicima u Nizozemskoj.

Pogledajte kako je bilo na božićnom koncertu koji su organizirale dvije hrvatske udruge iz Italije

U organizaciji udruga “Hrvatsko talijanski Mozaik Rim” i “Jedna musica” iz Kruča, u Mađarskom kulturnom centru u petak je održan božićni koncert. Dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Nakon samog događaja dobrodošlicu i pozdrav publici uputili su: Ivana Milina, predsjednica udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim i Gábor Kudar, direktor Mađarskog kulturnog centra u Rimu. […]

Nakon misnoga slavlja vjernici su se zadržali u druženju u župnoj dvorani kako bi se upoznali s novim dušobrižnikom.