Kad dodirneš dno

Hrvatima u Salzburgu predstavljene dvije zanimljive knjige

19. lipnja 2023. u 14:04

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička župa blaženog Alojzija Stepinca u Salzburgu

U dvorani Hrvatske katoličke župe blaženog Alojzija Stepinca u Salzburgu u petak su promovirane knjige „Kad dodirneš dno“ i „Mala Dolores“, autora Josipa Tripovića iz Herceg Novog. Program promocije vodila je nastavnica Mirjana Kukavica koja je sa svojim kolegama, nastavnicima Hrvatske dopunske škole u Salzburgu, Katom Jelušić i Ivanom Vincetićem, bila i organizator ove promocije. A sve to naravno uz veliku potporu Hrvatske katoličke župe u Salzburgu.

Hrvatska dopunska škola iz Salzburga na dvodnevnom izletu u domovini

Nastavnici, učenici i roditelji Hrvatske dopunske škole u Salzburgu boravili su u Krapini, Varaždinu i Mariji Bistrici. Nastavnici Ivan Vincetić, Kata Jelušić i Mirjana Kukavica s tridesetak učenika i isto toliko roditelja prvo su posjetili Muzej krapinskih neandertalaca gdje su pogledali i kratki film o tom pronalasku. Sljedeće odredište bio je dvorac Trakošćan. Osim što […]

Na početku programa sve prisutne pozdravio je župnik fra Zlatko Špehar. Svoje dvije knjige publici u Salzburgu predstavio je sam autor. Knjiga „Kad dodirneš dno“ jedna je istinita emotivna priča u kojoj autor piše o osobnom iskustvu koje je preživio suočen s teškom bolesti te kako se s tom situacijom borio. Tim djelom čitatelju se poručuju da nema tog problema i teške situacije u životu iz koje se čovjek ne može izvući ako ima jaku volju, ljubav najbližih i vjeru u Boga.

U knjizi „Mala Dolores“ Tripović opisuje život jedne djevojčice koja živi na selu u Alpama u teškoj obiteljskoj situaciji. Ona utjehu nalazi u sviranju flaute i kada joj je najteže sanja da će jednog dana postati uspješna i svirati u svjetski poznatim dvoranama. Razne životne situacije dovode je do ljudi koji prepoznaju njezin talenat i snovi joj se ostvaruju, pa tako stiže čak do Pariza. I ovom knjigom autor šalje jednu veliku i snažnu poruku. U životu treba slijediti svoje snove i htjeti postići više, ali na tom putu treba puno truda, rada i odricanja. Posebno se treba paziti da u toj silnoj želji za uspjehom ne izgubimo sebe i vjeru u Boga.

Hrvati u Salzburgu prikupili gotovo 10 tisuća eura za stradale od potresa u Turskoj i Siriji

Budući da nije mogao prisustvovati misnom slavlju na samo Stepinčevo, Hrvatsku katoličku župu bl. Alojzija Stepinca u Salzburgu u nedjelju je posjetio Landeshaptmann dr. Wilfried Haslauer. U svom govoru nadovezao se na riječi naviještenog Evanđelja, kao i na propovijed župnika te progovorio o važnosti opraštanja i pomirenja. Čestitao je hrvatskoj zajednici koja živi u Pokrajini […]

Nakon službenog dijela promocije organizatori su pripremili i zakusku, a moglo se i razgovarati s autorom ovih poučnih knjiga tako da se u dobrom raspoloženju ostalo do kasno u noć. Za vrijeme boravke u Salzburgu autor je posjetio i Hrvatsku dopunsku školu koja u tom gradu djeluje 25 godina. On je na djeci razumljiv način predstavio svoje knjige, a pozorno su slušali i ulomke iz romana „Mala Dolores“. Organizatori zahvaljuju svima koji su na bilo koji način pomogli da promocija bude tako uspješna.