Tridesetak učenika

Hrvatska dopunska škola iz Salzburga na dvodnevnom izletu u domovini

12. lipnja 2023. u 0:01

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička župa bl. Alojzija Stepinca – Salzburg

Nastavnici, učenici i roditelji Hrvatske dopunske škole u Salzburgu boravili su u Krapini, Varaždinu i Mariji Bistrici. Nastavnici Ivan Vincetić, Kata Jelušić i Mirjana Kukavica s tridesetak učenika i isto toliko roditelja prvo su posjetili Muzej krapinskih neandertalaca gdje su pogledali i kratki film o tom pronalasku.

Sisački biskup krizmao Hrvate u Salzburgu i Innsbrucku

Podjela sakramenta svete potvrde u Hrvatskoj katoličkoj župi bl. Alojzija Stepinca – Salzburg održana je u subotu u crkvi svetog Andrije, dok je u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Innsbrucku na rasporedu bila dan poslije. Sakrament potvrde krizmanici su primili po rukama sisačkog biskupa mons. Vlade Košića. Na misi u Salzburgu, na kojoj je sudjelovalo oko […]

Sljedeće odredište bio je dvorac Trakošćan. Osim što su vidjeli ljepotu dvora, čuli su i niz zanimljivosti iz vremena kada su tamo živjeli članovi obitelji grofa Draškovića.

Nakon toga krenuli su prema Varaždinu gdje su pored prekrasnog grada posjetili i nadaleko poznato groblje. Sljedećeg dana krenuli su u Mariju Bistricu, sudjelovali na misi, pogledali sve ljepote crkve i okolice te se nakon ručka uputili prema Salzburgu.

Hrvati u Salzburgu prikupili gotovo 10 tisuća eura za stradale od potresa u Turskoj i Siriji

Budući da nije mogao prisustvovati misnom slavlju na samo Stepinčevo, Hrvatsku katoličku župu bl. Alojzija Stepinca u Salzburgu u nedjelju je posjetio Landeshaptmann dr. Wilfried Haslauer. U svom govoru nadovezao se na riječi naviještenog Evanđelja, kao i na propovijed župnika te progovorio o važnosti opraštanja i pomirenja. Čestitao je hrvatskoj zajednici koja živi u Pokrajini […]

“Cilj ovog izleta je, kao uostalom i svih drugih koje je Hrvatska škola iz Salzburga do sada imala, da djeca bolje upoznaju svoju domovinu i vide ono o čemu su u školi čuli. Posljednjih desetak godina škola je bila u gotovo svakom dijelu Hrvatske, od Vukovara, Zagreba, Istra, Kvarnera, Varaždina, Like pa čak i u Sarajevu. Ovakva putovanja pretvorila su se u obiteljske izlete u kojima uživaju i djeca i roditelji”, rekli su nastavnici, zahvalni svima onima koji su sudjelovali na putovanju. Isto tako zahvalni su predsjedništvu Hrvatskog centra Salzburg pod vodstvom Jure Mustaća, kao i Hrvatskoj katoličkoj župi Salzburg koja uvijek podržava rad škole.