Wollongong

Hrvatska i Hrvati u globalnom kontekstu

20. veljače 2024. u 6:52

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: HKC Wollongong

Hrvatski katolički centar Wollongong u svom centru nedavno je ugostio 50-ak sudionika međunarodne konferencije “Baština i nove perspektive: Hrvatska i Hrvati u globalnom kontekstu” koja se povodom 40. obljetnice osnivanja Hrvatskih studija i Zaklade Hrvatskih studija održala na Sveučilištu Macquarie u Sydneyu.

Dvostruki jubilej Hrvata u Wollongongu

Hrvatska katolička zajednica u Wollongongu u prošlu nedjelju proslavila je 40. obljetnicu posvete crkve i Hrvatskog katoličkog centra „Marija kraljica Hrvata“ te 25. obljetnicu svećeništva voditelja centra fra Ive Tadića. Više od 350 vjernika sudjelovalo je na svečanoj svetoj misi koju je predvodio biskup mons. Brian Mascord uz koncelebraciju franjevačkog provincijala fra Phillipa Miscamblea, delegata […]

Na konferenciji je sudjelovalo više od 120 sudionika, ponajprije znanstvenika i sveučilišnih nastavnika iz Hrvatske, Australije, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Austrije, Argentine i Nizozemske. Na konferenciji su također sudjelovali brojni pripadnici hrvatske zajednice u Australije, uključujući i studente Hrvatskih studija koji dolaze iz svih krajeva Australije.

HKC Wollongong

Događaju su prisustvovali visoki uzvanici iz Hrvatske te hrvatski diplomati u Australiji. Tijekom tri radna dana konferencije održano je više od 70 referata, predstavljeno je desetak knjiga, a postavljene su i dvije izložbe.

“Posjet našem centru/misiji označio je završetak ove jedinstvene konferencije, a posjetitelji, uglavnom iz Hrvatske, sudjelovali su na Svetoj misi te na ručku koji smo za njih pripremili u suradnji sa Zakladom Hrvatskih studija i brojnim župljanima. Vjerujemo da će im posjet našem Centru ostati u lijepom sjećanju”, javili su iz HKC-a Wollongong.

Fra Ivo Tadić okupljenima je ukratko predstavio Hrvatski katolički centar “Marija kraljica Hrvata”, a gosti su nakon toga zapjevali i zaplesali uz zvuke tamburice i harmonika.

U Wollongongu proslavljen blagdan sv. Nikole i blagoslovljena obnovljena kuhinja

Na spomendan sv. Nikole biskupa, Hrvatski katolički centar Wollongong posjetio je sveti Nikola i podijelio poklone prisutnoj djeci, njima ukupno 47. “Hvala svima koji su dali svoj doprinos tako lijepoj proslavi svetoga Nikole. Hvala vrijednim domaćicama na predivnom ručku i gospodinu Tadi Šariću na lijepoj svirci”, piše fra Ivo Tadić. Toga dana blagoslovljena je i […]

Nakon ručka, posjetitelji su ostatak dana proveli obilazeći Wollongong i okolicu te su se u kasnim večernjim satima vratili u Sydney.